Αρχική Κοινωνία Με αυτά τα σπίτια ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Με αυτά τα σπίτια ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Δημήτρης Πεφάνης 

Μια μεζονένα 320 τετραγωνικών μέτρων στην Κηφισιά είναι το πρώτο ακίνητο που θα εκπλειστηριαστεί ηλεκτρονικά. Η  τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο ανέρχεται σε 698.915 ευρώ, ενώ μαζί της στο «σφυρί» βγαίνουν δύο θέσεις στάθμευσης, με τιμή 10.000 ευρώ έκαστη, ανεβάζοντας τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς στα 718.915 ευρώ.

Συνολικά, με βάση τα στοιχεία που έχουν ήδη αναρτηθεί στο σύστημα, σήμερα θα πραγματοποιηθούν 10 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι αφορούν τόσο ακίνητα όσο και κινητά περιουσιακά στοιχεία και συγκεκριμένα μετοχές.

Πέραν της συγκεκριμένης μεζονέτας, στο «σφυρί» βγαίνουν επιπλέον πέντε θέσεις στάθμευσης σε υπόγειο πάρκινγκ στο επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Νέο Ψυχικό έναντι 9.500 ευρώ έκαστη (συνολικά δηλαδή 47.500 ευρώ).

Επίσης, οικόπεδο 518,75 τ.μ. στο Μορτερό της Νέας Ερυθραίας, επί του οποίου υπάρχει ισόγεια οικία 81,3 τ.μ. καθώς και κατάστημα με πατάρι. Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στα 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, στο «ηλεκτρονικό σφυρί» βγαίνει ένα οικόπεδο 545,92 τ.μ. στον Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, με τιμή πρώτης προσφοράς 206.050 ευρώ καθώς και  τρία οικόπεδα στην Μαγούλα Ναυπλίου, για τα οποία δεν αναγράφεται η τιμή πρώτης προσφοράς .

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, τουλάχιστον για την πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι τράπεζες αποδείχθηκαν εξαιρετικά διστακτικές, καθώς όχι μόνο ο αριθμός είναι αρκετά περιορισμένος, αλλά και –με εξαίρεση της μεζονέτας των 320 τ.μ. ουσιαστικά δεν βγάζουν στο σφυρί οικιστικά ακίνητα.

Επίσης, φαίνεται να τηρούν το «άτυπο μορατόριουμ» που έχουν συνάψει με την κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο δεν θα εκπλειστηριάσουν ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ.

Συνολικά, και σύμφωνα πάντα με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μέχρι το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα 46 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Εντούτοις, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περιμένουν το σημερινό, πρώτο τεστ, ώστε να βεβαιωθούν ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από σήμερα πραγματοποιούνται και «κανονικοί» πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, οι οποίοι μάλιστα είναι πολλοί περισσότεροι. Μόνο για σήμερα είναι προγραμματισμένοι 187 πλειστηριασμοί, ενώ συνολικά μέχρι το τέλος του έτους φτάνουν τους 826.

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει αναβληθεί επανειλημμένα τον τελευταίο χρόνο, δοκιμάζοντας τις αντοχές τόσο των δανειστών, όσο και των ίδιων των τραπεζών. Χαρακτηριστική ήταν η έντονη αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης ΤραπεζώνΝίκου Καραμούζη, που με ανάρτησή του στο Twitter εξαπέλυσε επίθεση σε όσους υπονομεύουν τη διαδικασία.

Οι πιέσεις προς τις τράπεζες είναι πλέον ασφυκτικές, καθώς οι στόχοι απομείωσης των NPΕs για το 2018 και το 2019 είναι πολύ πιο απαιτητικοί και το μείγμα της μείωσης θα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι πιστωτές πιέζουν έως και τριπλασιασμό των πλειστηριασμών το 2018, σε σύγκριση με το 2017 που διενεργήθηκαν λιγότεροι από 7.000 πλειστηριασμοί.

Για το λόγο αυτό, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των Θεσμών που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, νέο κύκλο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως τις αρχές του έτους.

Όπως έχει επισημάνει το insider.gr, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών είναι στρατηγικής σημασίας για τρεις λόγους:

Πρώτον, οι τιμές των ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν μέσω της πλατφόρμας θα αποτελέσουν τη βάση για να εκτιμηθεί η τρέχουσα αξία των εξασφαλίσεων έναντι των δανείων που έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό θα αποτελέσει «οδηγό» για τα σενάρια που θα εξετάσουν η ΕΚΤ και η EBA στα stress tests τον Φεβρουάριο, με στόχο την όσο πιο ακριβή εκτίμηση των προβλέψεων έναντι απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Δεύτερον, οι τρέχουσες αξίες θα αποτελέσουν τη βάση για την πώληση των επιχειρηματικών δανείων στα funds. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι τράπεζες σχεδιάζουν το 2018 να προχωρήσουν σε πώληση των μικρών επιχειρηματικών δανείων σε «πακέτα», αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένας «οδικός χάρτης» προκειμένου να τιμολογηθούν οι προς πώληση απαιτήσεις, ώστε να νιώθουν και οι αγοραστές ότι έχουν στα χέρια τους μια ασφαλή εκτίμηση της αξίας των εξασφαλίσεων.

Τρίτον, καίριος παράγοντας για την επιτυχία των στόχων είναι να πειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ότι εάν δεν εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα έχουν κυρώσεις.

Πηγή: http://www.insider.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο: Ο Μητσοτάκης θα μιλήσει για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού

Στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο. Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός...

Προφυλακιστέος ο ιερέας για το βιασμό ανήλικης στα Κάτω Πατήσια

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 37χρονος ιερέας, ο οποίος κατηγορείται για το βιασμό ανήλικης στα Πατήσια. Υπενθυμίζεται, ότι ο ιερέας αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση...

Κορωνοϊός: Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων σε όλη τη χώρα

Πτωτικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασαν τα αστικά λύματα των έντεκα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία από τις δώδεκα περιοχές. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις ει

Κορωνοϊός: 17.409 νέα κρούσματα και 98 θάνατοι – Στους 653 οι διασωληνωμένοι

Σε 17.409 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 98 θάνατοι.  Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 653 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν συνολικά 360.105 τεστ, με τη θετικότητα να φτάνει στο 4,83%. Η Αττική καταγράφει τετραψήφιο αριθμό μολύνσεων, με 4.065 κρούσματα, ενώ και η Θεσσαλ

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!