Αρχική Κόσμος ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2017 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2017 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Μέχρι το τέλος του 2017 αναμένεται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση (final investment decision-FID) για το έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όσα αναφέρει η GasLog, η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία του Πήτερ Λιβανού.

Η GasLog συμμετέχει με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης έναν υπεράκτιο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (Floating Storage Regasification Unit -FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Σημειώνεται ότι η Gastrade ανέθεσε τη μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED) για το έργο στην εταιρεία Wood Group. Η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2017.

gaslog-logoΗ συμφωνία μεταξύ GasLog και Ομίλου Κοπελούζου ολοκληρώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους και σύμφωνα με αυτή η GasLog απέκτησε το 20% της Gastrade και θα παράσχει στο έργο υπηρεσίες διαχείρισης και συντήρησης στην FSRU. Την περίοδο αυτή η Gastrade βρίσκεται σε συνομιλίες με έναν αριθμό δυνητικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΠΑ της Bulgarian Energy Holding και κορυφαίων Βούλγαρων προμηθευτών φυσικού αερίου, με στόχο να ληφθεί η final investment decision (FID) στο τέλος του 2017. Επίσης η μονάδα FSRU σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2019.

Στο μεταξύ, η βελτίωση αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2017 λόγω και της προσθήκης νέων πλοίων στον στόλο της ανακοίνωσε η GasLog. Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 2017 στα 128,3 εκατ. δολ. έναντι 104,4 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016, ενώ τα κέρδη ανήλθαν στα 23,4 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 5,3 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν. Επίσης τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,08 δολ. έναντι ζημιών ανά μετοχή 0,23 δολ. πέρυσι το πρώτο τρίμηνο.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν σε 21,92 εκατ. δολ. έναντι 6,19 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν, ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε 89,06 εκατ. δολ. έναντι 62,25 εκατ. δολ. πέρυσι και τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 89,33 εκατ. δολ. έναντι 62,21 εκατ. δολ το 2015. Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,14 δολ. ανά μετοχή.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος Paul Wogan επεσήμανε ότι η GasLog πέτυχε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ρεκόρ εσόδων και EBITDA, ενώ συμπλήρωσε ότι στη διάρκεια του τριμήνου η θυγατρική GasLog Partners αύξησε τα κεφάλαιά της κατά 78 εκατ. δολ. και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την αγορά του πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου «GasLog Greece» από την GasLog αντί 219 εκατ. δολ. Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει την ικανότητα της GasLog Partner να ανακυκλώνει κεφάλαια και να στηρίζει τη φιλόδοξη αναπτυξιακή προσπάθεια της GasLog στην αγορά των LNG carriers των FSRUs.

Η GasLog στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου υλοποίησε μία προσφορά ομολόγων ύψους 25 εκατ. δολ. που ενισχύει τη ρευστότητα και τα κεφάλαια της εταιρείας, ενώ της επιτρέπει να μεταφέρει ωριμάνσεις του χρέους από το 2018 προς το 2022.

Αναφερόμενος στην αγορά του LNG, ο κ. Wogan σημείωσε ότι βραχυπρόθεσμα οι ναύλοι στη spot αγορά έπεσαν από τα υψηλά της χειμερινής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο. Πάντως, η διοίκηση της GasLog αναμένει ότι μία υπερπροσφορά χωρητικότητας που παρατηρείται θα απορροφηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς αρχίζουν τη λειτουργία τους νέα έργα με αποτέλεσμα μία περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς από το 2018.

Η GasLog αναμένει ότι τα συμβολαιοποιημένα έσοδα της εταιρείας, από 444,5 εκατ. δολ. το τέλος του 2016, θα φθάσουν τα 486,5 εκατ. δολ. το 2019, ενώ το σύνολο των ναυλώσεων «δίνουν» έσοδα ύψους 3,5 δισ. δολ. μέχρι τη λήξη τους.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η GasLog έχει ακόμη τρία υπό ναυπήγηση νεότευκτα LNG Carriers στη Samsung Heavy Industries και δύο στη Hyundai Heavy Industries, με προθεσμία παράδοσης από το πρώτο τρίμηνο του 2018 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Επίσης έχει και 22 LNG Carriers εν λειτουργία και ένα ακόμη υπό λειτουργία με bareboat charter.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

“11th Annual Capital Link Sustainability Forum” – Εστιάζοντας στον Kοινωνικό & Oικονομικό Mετασχηματισμό / Βιώσιμη Ανάπτυξη

Διήμερο Συνέδριο για τον Κοινωνικό & Οικονομικό Μετασχηματισμό στη μετά Covid εποχή ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 8 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: OIKONOMIA, ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΤΙΚΕΤΕΣ: CAPITAL LINK, ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Η νέα προοπτική που γεννήθηκε χάρη...

Σκληρό μπρα-ντε-φερ στις κοινές δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου

Με την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκαν οι επαφές του...

Κόντρα Τσακαλώτου με Γεωργιάδη για 8ωρο και Κοντονή

«Κάθε κοινός νους αντιλαμβάνεται ότι στον κόσμο της σύγχρονης τεχνολογίας του 21ου αιώνα, θα πρέπει να προσαρμόζεται στην πραγματικότητα», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και...

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του ΟEE με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Tο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προχωρούν σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία στη βάση των κοινών αξιών και της επιστημονικής εξειδίκευσης των...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!