Αρχική Παιδεία Μεταλυκειακές δομές στα ΤΕΙ

Μεταλυκειακές δομές στα ΤΕΙ

Η δημιουργία μεταλυκειακών δομών εντός των ΤΕΙ με διετή κύκλο σπουδών είναι ένα από τα σχέδια που μελετά το υπουργείο στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει, πάντως, πολυδιάστατη αναδιάταξη του χώρου των τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

«Πρώτα θα γίνει η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ», σπεύδουν να επισημάνουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου μετά την αναγγελία από τον ίδιο τον υπουργό -κατά την περιοδεία του στην περιφέρεια- για τις διετείς σπουδές οι οποίες απευθύνονται σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ και υπόσχονται πιστοποίηση με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Εχει πολλάκις επισημανθεί ότι το μέλλον των ΤΕΙ συνδέεται με το σύνολο των παρεμβάσεων στον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας και, όπως φαίνεται πλέον, έχει προχωρήσει σε βάθος η μελέτη για την αναδιάταξη των τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Για πρώτη φορά μετά την εξαγγελία των αλλαγών, διατυπώνεται μια ακριβής πρόταση για τα Ιδρύματα αυτά και κυρίως για όσα δεν καταφέρουν να πανεπιστημιοποιηθούν, αφού φυσικά περάσουν από ενδελεχείς διαδικασίες αξιολόγησης.

Είναι προφανές ότι η πρόταση αφορά τα ΤΕΙ που δεν θα καταφέρουν να αναβαθμιστούν και προβλέπει τη δημιουργία μιας δομής η οποία θα συνδέσει τα επαγγελματικά λύκεια με τη μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση (με πλεονεκτήματα ίσως, αν περιλαμβάνεται η μαθητεία) ενδεχομένως και χωρίς εξετάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα αρχίσει η κατάρτιση ενός καταλόγου επαγγελμάτων για τα οποία θα παρέχεται επίσημη και έγκυρη πιστοποίηση μετά την αποφοίτηση από τις δομές αυτές. Πάντως, πρόθεση είναι να μην αποτελεί υποχρεωτική επιλογή για τα ΤΕΙ, ωστόσο δεν αποκλείεται να είναι μονόδρομος γι’ αυτά.

Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί απολύτως η εικόνα για την επόμενη ημέρα, από καιρό έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις, ενώ ο ίδιος ο υπουργός, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα, ως πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων είχε συμπεριλάβει στο πόρισμά του για τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης τον «επανασχεδιασμό του χώρου των ΤΕΙ ύστερα από αξιολόγηση».

Σύμφωνα με την τότε περιγραφή, τα αξιολογούμενα ως υψηλού επιπέδου τμήματα θα αναβαθμιστούν σε πανεπιστημιακά, τα αδύναμα θα ενταχθούν μεν στα Πανεπιστήμια, αλλά ως τμήματα Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ όσα παραμείνουν στον χώρο των ΤΕΙ θα παρέχουν αμιγώς τεχνολογική εκπαίδευση.

Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει αλλαγές στα αρχικά σχέδια. Αλλωστε, ήδη, έχει διαμορφωθεί βάση συνεργασίας μεταξύ των Ιδρυμάτων. Ομως, η αξιολόγηση σίγουρα θα οδηγήσει σε διαβάθμιση Ιδρυμάτων/Τμημάτων.

Η περιοδεία

Δεν κρίνεται τυχαία η περιοδεία του υπουργού Παιδείας αρχικά στην Πελοπόννησο, μετά στη Δυτική Μακεδονία και προσεχώς σε άλλες περιφέρειες.

Την προηγούμενη εβδομάδα στην Τρίπολη, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου, μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε πως «με γνώμονα τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ένα πρώτο βήμα θα ήταν ο ανασχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης, πέραν της κατάρτισης και της μη τυπικής εκπαίδευσης, και ο ρόλος των ΑΕΙ σε αυτό το εγχείρημα».

Χθες, στη Φλώρινα δήλωσε πως «στην πρόθεση του υπουργείου είναι να προωθήσει εντός των ΤΕΙ διετή κύκλο σπουδών, που θα απευθύνεται στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ και θα παρέχει πιστοποίηση στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατευθύνσεις».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία του υπουργείου για την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα περισσότερα από τα 192 τμήματα, των οποίων η έκδοση εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων

Yποχωρούν ελαφρώς σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων - κυρίως των χωρών του σκληρού πυρήνα, στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ συνέχισε και την προηγούμενη εβδομάδα (παρά τις...

Δένδιας : Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης να συμφωνήσουμε για την ΑΟΖ

«Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη δήλωσή του μετά...

ΟΕΕ: 30 μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων

Μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, καταθέτει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, μέσω της...

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ – ΕΤΕπ για τη διαχείριση 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η ΕΤΕπ θα συμβάλει στη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» Η σχετική...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!