Μηνύματα σε Ερντογάν και Τουρκία έστειλαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας, αναλαμβάνοντας κύριο ρόλο στην σταθερότητα και ειρήνη των Βαλκανίων. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία των χωρών τους σε όλα τα θέματα, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές σε προβλήματα όπως την ονομασία των Σκοπίων, το Κόσοβο ή και την Τουρκία και τις προκλήσεις της σε Αιγαίο και Κύπρο.

“Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις φορές, αλλά δεκαπλάσια πιο ισχυρές όταν είναι μαζί” τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς από τη Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχε στην 1η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ για την εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση.

“Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη που παράσχουν και οι δύο στη Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία. Αναμένουμε ακόμη πιο ισχυρή στήριξη την επόμενη περίοδο και είμαστε έτοιμοι μαζί με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να συμμετάσχουμε σε διαφορετικά έργα, κάποια που είναι προς το οικονομικό συμφέρον και των τριών χωρών, αλλά και έργα πολιτικού ενδιαφέροντος για τις χώρες μας”.

“Ταυτόχρονα συζητήσαμε για πολλά έργα υποδομής για τη διασύνδεση των πολιτών μας, για τη διασύνδεση των επιχειρηματιών μας για το πως με ποιον τρόπο από κοινού και σε διαφορετικούς τομείς θα επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

“Για να περιγράψω με μία πρόταση τον χαρακτήρα αυτής της συνάντησης με τον καλύτερο τρόπο είναι ότι “μαζί Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις φορές, αλλά δεκαπλάσια πιο ισχυρές απ΄ ότι όταν εκπροσωπούνται μεμονωμένα”, είπε.

“Γι αυτό οι συνεδριάσεις μας, γι αυτό οι τριμερείς συναντήσεις μας έχουν μεγάλη σημασία και κάποιοι άλλοι που εξακολουθούν να έχουν συγκεκριμένα άλυτα προβλήματα, ας πούμε εντός της ομάδας του Βίσεγκραντ ( Visegrad) είναι ασύγκριτα πιο ισχυροί όταν είναι μαζί απ’ ότι όταν μιλούν μεμονωμένα.

Νομίζω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το μοντέλο στο μέλλον πολύ πιο συχνά και σε διαφορετικά ζητήματα να τοποθετούμαστε και μόνοι μας και από κοινού και έτσι να έχουμε ασύγκριτα καλύτερα αποτελέσματα για τις τρεις χώρες μας” επισήμανε.

“Είμαστε έτοιμοι σε όλα τα ζητήματα , σε εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις να ενεργούμε από κοινού και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, τα ευρωπαϊκά πρότυπα” επισήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε:
«Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο Βούτσιτς, είναι και για μένα το όνειρό μου να δω τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών μας και τη σιδηροδρομική, και των οδικών αξόνων», είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Είναι προτεραιότητα για μας κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας στην Ε.Ε. Τρεις λαοί μαζί, δεν είμαστε τρεις χώρες αλλά δέκα φορές πιο δυνατοί».

 

ΠΗΓΗ