Αρχική Κοινωνία Μαύρη Μέρα για την Ελληνική Δικαιοσύνη: επέλεξε να υποστηρίξει τις τράπεζες και...

Μαύρη Μέρα για την Ελληνική Δικαιοσύνη: επέλεξε να υποστηρίξει τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες…μόνη επιλογή των πολιτών πια η “αυτοπροστασία” από την “εγκληματική ασυδοσία των νόμιμων τοκογλύφων”…

Εισπρακτικές Εταιρείες: Ποινική δίωξη μόνο για πλημμέλημα – Στο αρχείο η εκβίαση

Ρεγγίνα Σπυράτου – March 7, 2017

Τα επίμονα τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρείες και η φορτικότητα με την οποία διεκδικούν την πληρωμή των «κόκκινων» δόσεων δεν συνιστούν κακουργηματική εκβίαση των οφειλετών.

Σε αυτό το πόρισμα κατέληξε η πολυετής εισαγγελική έρευνα για την τακτική που ακολουθούν οι εισπρακτικές εταιρείες, οδηγώντας στην απελπισία δανειολήπτες και τις οικογένειες τους.
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα: «Δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες αλλά είχαν το δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα».

Έτσι, η εισαγγελέας Πρωτοδικών που ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση ζητά να μπουν στο αρχείο οι καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας για το κακούργημα της εκβίασης. Ομοίως για τα αδικήματα της απάτης κατ’ εξακολούθηση,, της αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος και της παράνομης βίας.
Η εισαγγελία Εφετών θα αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει το πόρισμα, αρχειοθετώντας το συγκεκριμένο σκέλος της έρευνας.

Δίωξη για χρήση προσωπικών στοιχείων

Η εισαγγελέας Ευγενία Μαρούδα (που ολοκλήρωσε την προκαταρκτική που παρέλαβε από τον εισαγγελέα Γιώργο Πέτρο) άσκησε ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικού χαρακτήρα σε βάρος 15 προσώπων. Πρόκειται για εκπροσώπους ή για υπαλλήλους 6 εισπρακτικών εταιρειών και 2 Τραπεζών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συγκεκριμένες εταιρείες (που είναι θυγατρικές τραπεζών) δεν ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Καταναλωτών, συνεπώς δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών.

Συνολικά ελέγχθησαν 29 εισπρακτικές και 17 δικηγορικά γραφεία. Εκτός από τις 6 που διώκονται, για τις υπόλοιπες προέκυψε ότι είχαν συμβάσεις με τις Τράπεζες με τις οποίες νομίμως είχαν στην κατοχή τους ονόματα, τηλέφωνα και προσωπικά στοιχεία οφειλετών.

Η εισαγγελέας επικαλείται στο πόρισμά της και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που τους «άναβε» το πράσινο φως.

Ανάμεσα στα δικηγορικά γραφεία που ελέγχθησαν ήταν και αυτό πρώην υπουργού. Από το 2013 με ειααγγελική διάταξη και το συγκεκριμένο γραφείο βγήκε καθαρό.

Οι καταγγελίες

Η έρευνα για τις εισπρακτικές εταιρείες άρχισε το 2008 μετά από μήνυση του ΔΣΑ, καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών και ρεπορτάζ σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τα αδικήματα που ερεύνησε ο εισαγγελέας ήταν μεταξύ άλλων για: εκβίαση, παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 22, επειδή προκύπτει σκοπός οφέλους, παράνομη βία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι εισπρακτικές εταιρείες που έδωσαν ανωμοτί εξηγήσεις υποστήριξαν ότι έκαναν τη δουλειά τους σύμφωνα με τον νόμο, «πέφτοντας» συνεχώς πάνω σε κακοπληρωτές που απέφευγαν να διακανονίσουν την οφειλή τους.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι εργαζόμενοι στις εισπρακτικές δεν τηρούσαν το νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι οι εταιρείες μπορούν να τους τηλεφωνούν μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Επίσης, ότι απαγορεύεται να ενημερώνουν τρίτους για την οφειλή του δανειολήπτη, ενώ απαγορεύεται να επικοινωνούν σε επαγγελματικό τηλέφωνο, εκτός εάν είναι το μόνο που έχει δοθεί στην τράπεζα.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών εμφανίζονταν ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις ενώ υπήρχαν καταγγελίες ότι πολλοί υπάλληλοι εισπρακτικών χρησιμοποιούσαν ψευδώς την ιδιότητα του δικηγόρου για να πιέσουν περισσότερο τον οφειλέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι εισπρακτικές εταιρείες είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά στους πολίτες, η οποία στοιχειοθετεί το πλημμέλημα της παράνομης βίας. Ωστόσο το αδίκημα διώκεται μόνο κατόπιν έγκλησης (μήνυσης) του παθόντα. Έτσι, από την Εισαγγελέα κλήθηκαν περισσότεροι από 100 καταγγέλλοντες. Η πλειοψηφία ωστόσο δεν θέλησε να καταθέσει έγκληση και οι υπόλοιποι προχώρησαν σε ασαφείς ή αόριστες περιγραφές της συμπεριφοράς των εισπρακτικών εταιρειών.

σχετικά:
 

Επίθεση με αέριο σε εισπρακτική εταιρεία στην Αθήνα…όχι λάθος…για σταθμό τρένου στο Αμβούργο μιλάει η είδηση…

Nitsa Puta:ένα καθημερινό κορίτσι.Μια συνηθισμένη εργασία:Να «μοιράζει εμφράγματα»

Μου έκοψες τα φάρμακα, μου πήρες το σπίτι και σε δυό μήνες πεθαίνω…Θα σε πάρω μαζί μου…

Όταν το «εγώ την δουλειά μου κάνω» γίνεται «φονικό για τον Πολίτη»

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems I assumed just as if your abdomen had...

Τρίτη δόση για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, πολίτες άνω των 60, υγειονομικούς

Σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη, όπως είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας, καθώς και οι υγειονομικοί συνιστάται η χορήγηση...

Στα 3,170 δις. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι στο 7μηνο του 2021

Χαμήλωσε ταχύτητα ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο ενώ το σύνολο των οφειλετών της Εφορίας βρέθηκε κάτω από τα 3,5 εκατομμύρια. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!