Αρχική Κοινωνία «Μαχαίρι» 15%-30% στις νέες συντάξεις!

«Μαχαίρι» 15%-30% στις νέες συντάξεις!

Τι κρύβει η τροπολογία για τον υπολογισμό (έως το 2020) με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

Μ ειώσεις από 15% έως 30% «κρύβει» η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, συνδέοντάς τον με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) έως το 2020. Για το διάστημα από το 2021 και εφεξής θα διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών που θα καταρτίσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Οπως επισημαίνουν ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση, εάν ο δείκτης αξιοποιηθεί αθροιστικά για όλα τα έτη από το 2002 και μετά, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση της τάξης του 30% στις συντάξεις, σε σχέση με το σύστημα που προϋπήρχε του νόμου Κατρούγκαλου.
Στην περίπτωση που ο υπολογισμός του ΔΤΚ γίνει ανά έτος, τότε οι απώλειες θα περιοριστούν στο 15%, όσες δηλαδή είχαν προβλεφθεί από τον νόμο του περασμένου Μαΐου.

H ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Επισημαίνεται ότι η σχετική τροπολογία κρίθηκε απαραίτητη, μια και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε επίσημα ότι αδυνατεί να υπολογίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών για τον προσδιορισμό των συντάξεων για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μετά τις 12 Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Η τροπολογία προσδιορίζει τον τρόπο υπολογισμού περίπου 65.000 νέων συντάξεων, οι οποίες θα καταβληθούν σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη 13η Μαΐου 2016, ενώ δεν επηρεάζει τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης που προηγήθηκαν της ημερομηνίας εφαρμογής του ν. 4387/2016. «Η τροπολογία που εισάγει το υπουργείο προς ψήφιση μετά από επεξεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανταποκρίνεται απολύτως στη σχετική πρόταση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον εφαρμοστέο συντελεστή υπολογισμού του ύψους των συντάξεων, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4387/2016.

Επομένως, δεν πρόκειται για αλλαγή διατάξεων και για ξήλωμα του νόμου, αλλά για ρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για την αποτελεσματική εφαρμογή του» επισημαίνει σε νεότερη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας. Η εμπλοκή με τον μαθηματικό τύπο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχει «παγώσει» τις διαδικασίες υπολογισμού των εκκρεμών συντάξεων, με κίνδυνο να χαθεί η πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 860.000.000 ευρώ που είχε προβλεφθεί από τον Προϋπολογισμό.

Με τη νέα τροπολογία, ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεμπλοκάρει την απονομή των συντάξεων, έως ότου η ΕΛ.ΣΤΑΤ. «ανακαλύψει» σε βάθος τετραετίας -μελετώντας τα συστήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών- τη μεθοδολογία για την κατάρτιση του συντελεστή μεταβολής μισθών.

ΠΗΓΗ: δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Το ΕΣΥ αντέχει -Η Ελλάδα θα σωθεί με γενναίες αποφάσεις

To Eθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα αντέχει παρά την μεγάλη πίεση που δέχεται λόγω της πανδημίας, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο...

Β. Ψάλτης: Η Alpha Bank έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια

Η ισχυρή ρευστότητα και η κεφαλαιακή μας επάρκεια, με τον δείκτη CAD σταθερά στο 18,3%, αποτελούν το θεμέλιο ώστε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξης της...

Alpha Bank: Κέρδη 130,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο – Ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια

Ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία με Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων αυξημένο κατά 4% σε ετήσια βάση ανακοίνωσε η Alpha Bank για το 9μηνο του 2020. Κέρδη μετά...

Τα πρωτόκολλα που ισχύουν για κάθε ασθενή ίσχυσαν και στον Αρχιεπίσκοπο

«Στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο χορηγήθηκε και χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπεία που ακολουθείται για τους προσβληθέντες από κορωνοϊό ασθενείς αυτής της ηλικίας με το...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!