Αρχική Οικονομία Μακεδονικός «πονοκέφαλος» για εκατοντάδες ελληνικά σήματα

Μακεδονικός «πονοκέφαλος» για εκατοντάδες ελληνικά σήματα

Τι προκύπτει από την επεξεργασία δεδομένων των φορέων

Πρώτα δημιουργούν το πρόβλημα για να ικανοποιήσουν τα ξένα συμφέροντα και μετά ψάχνουν για λύση ώστε να μειώσουν τη ζημιά που προκάλεσαν στα Ελληνικά συμφέροντα. Ο ορισμός του ξεφτιλισμένου προδότη είναι αυτός που αρμόζει στον μέσο Έλληνα πολιτικό. 

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1362975
Πηγή: naftemporiki.gr

Κώδωνα κινδύνου για την κατοχύρωση των επωνυμιών ή και των διακριτικών τίτλων και εμπορικών σημάτων των ελληνικών εταιρειών που σε όλη την επικράτεια κάνουν χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» ή του επίθετου μακεδονικός-ή-ό κρούουν δικαίως οι επιχειρηματικοί φορείς και δη οι εξαγωγείς.

Σε μακεδονικό… πονοκέφαλο όμως εξελίσσεται το πόσες είναι αυτές που κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εάν και εφόσον η διεθνής επιτροπή που προβλέπεται να συσταθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ δεν κατοχυρώσει πλήρως ή έγκαιρα τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η «Ν» αναζητά από την πρώτη ημέρα της δημοσιοποίησης της συμφωνίας έναν ακριβή αριθμό των ελληνικών εταιρειών που αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οι εξελίξεις -για μια ακόμη φορά- προφανώς πρόλαβαν τη χώρα μας και έπιασαν τόσο τους επιχειρηματκούς φορείς όσο βέβαια και τους κρατικούς μηχανισμούς «αδιάβαστους».

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) τρέχει -φιλότιμα μεν επί του παρόντος, με άμεση εντολή του νέου του προέδρου- να καταγράψει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις-μέλη του που εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις, βάσει ειδικού ερωτηματολογίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στη δε ιστοσελίδα του ΣΕΒΕ βρίσκει κανείς στο μεταξύ με μια απλή αναζήτηση στον κατάλογο εξαγωγέων μόνο 25 επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, καθώς δεν είναι υποχρεωτική -όπως μας διευκρινίστηκε- η εγγραφή των μελών στον κατάλογο εξαγωγέων.

Τα επιμελητήρια

Τα Επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας για το ίδιο θέμα παραπέμπουν στις μηχανές αναζήτησης στο μητρώο τους, που όμως μόνο κάποια εξ αυτών έχουν ελεύθερες στις ιστοσελίδες τους, και στο ΓΕΜΗ.

Στο δε ΓΕΜΗ υπάρχει μεν ελεύθερα η δυνατότητα ηλεκτρονικής αναζήτησης στα Στοιχεία Δημοσιότητας, πλην όμως οι λίστες που προκύπτουν αφορούν τις εταιρείες κάθε είδους και όχι μόνο τις εξαγωγικές, καθώς ακόμη και φυσικά πρόσωπα που έχουν ως μικρό όνομα ή επίθετο το «Μακεδονία» ή «Μακεδόνας» ή παραλλαγές τους, ενώ επίσης περιλαμβάνουν και τις εταιρείες που έχουν προβεί σε πτώχευση ή βρίσκονται σε λύση-εκκαθάριση, αδράνεια κ.ο.κ.

Έπειτα από πολλές αναζητήσεις και επεξεργασία των σχετικών λιστών από τη «Ν» προκύπτει το αρχικό εύρημα ότι οι ενεργές εταιρείες που φέρουν ανά την επικράτεια την ονομασία «Μακεδονία» ή επίθετο μακεδονικός-ή-ό στην επωνυμία τους αγγίζουν τις 500 (συγκεκριμένα 493 σε αναζήτηση με κλειδί «%ΜΑΚΕΔΟ%», αφού αφαιρεθούν οι διεγραμμένες, πτωχευμένες, σε λύση-εκκαθάριση, αδράνεια και τα φυσικά πρόσωπα που προαναφέρονται). Αντίστοιχα, τουλάχιστον 160, με ανάλογη αναζήτηση στο αρχείο του ΓΕΜΗ και με τις ίδιες εξαιρέσεις, είναι οι εταιρείες που έχουν το όνομα «Μακεδονία» στο διακριτικό τους τίτλο και αυτές υπερδιπλασιάζονται αν προστεθούν και όσες έχουν στο διακριτικό τους τίτλο το επίθετο μακεδονικός-ή-ό (στον ενικό και πληθυντικό αριθμό).

Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στη «Ν» ότι εμπορικά σήματα με τον όρο «Μακεδονία», «MACEDONIA», «MACEDONIAN» υπάρχουν στην Ελλάδα 64 εθνικά και 10 ευρωπαϊκά με κυριότερες κλάσεις εφημερίδες-περιοδικά, τρόφιμα-ποτά, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, διαφήμιση-εργασίες γραφείου και στην πΓΔΜ 137 εθνικά και δύο διεθνή με κυριότερες κλάσεις αναψυκτικά, χυμούς, μη οινοπνευματώδη ποτά, ασφαλιστικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, υπηρεσίες λογισμικού, νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφάλειας, φύλαξης.

Η υπογραφή της συμφωνίας, πάντως, με την πΓΔΜ και τα συνακόλουθα προβλήματα που αυτή θα επέφερε σε θέματα εμπορικών σημάτων κ.ο.κ. είχε προαναγγελθεί ή έστω ήταν φως-φανάρι ότι θα υπογραφόταν από την παρούσα κυβέρνηση και λογικά θα μπορούσε να υπήρχε καλύτερη προετοιμασία και ετοιμότητα όλων των ενδιαφερομένων. \

Θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση

«Θέματα που εμπίπτουν σε εμπορικό δίκαιο νομίζω ότι θα επιλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουν επιλυθεί πιο σύνθετα προβλήματα στο παρελθόν για εμπορικές χρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εμπορικές ονομασίες προϊόντων μετά τη συμφωνία με την πΓΔΜ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κανάλι της Βουλής.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «ο γεωγραφικός προσδιορισμός μας επιλύει τυχόν προβλήματα και μας διευκολύνει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σαφή νομοθεσία. «Ένας πολύ μεγάλος αριθμός προϊόντων που έχουν τοπική προέλευση είναι κωδικοποιημένα, οριοθετημένα. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη του σκληρού πυρήνα. Η γειτονική χώρα θα είναι σε μία διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να κάνει βήμα βήμα, προκειμένου να ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις. Σκεφθείτε πόσα προβλήματα έχουν επιλυθεί με τη Βουλγαρία, με άλλες γειτονικές χώρες, ακριβώς επειδή ακολουθήσαμε μία κοινή ευρωπαϊκή πορεία και όλα αυτά εντάσσονται σε ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει κανόνες και έχει και τρόπους επίλυσης αυτών των διαφορών» επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η συμφωνία κατοχυρώνει τις πάγιες ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση άντεξε σε όλη αυτήν τη δοκιμασία».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Antonio Taquis στη Διεθνή Σύνοδο «Βαλκάνια 2021»: Η σπουδαιότητα της Διαβαλκανικής συνεργασίας για ενιαία περιφερειακή αγορά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 10 Ιουνίου, η Διεθνής Περιφερειακή  Σύνοδος «Βαλκάνια 2021: Προωθώντας την συνεργασία στη μετά-COVID19 εποχή», Στην Σύνοδο μετείχε ως κεντρικός...

Κορωνοϊός: 591 νέα κρούσματα και 21 θάνατοι – Στους 360 οι διασωληνωμένοι

Σε 591 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 21 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας...

Κουτσούμπας: Βάζουν στο γύψο την απεργία γιατί φοβούνται τη δύναμη των εργαζομένων

«Μαζί με τις ανατροπές του αιώνα και το "ξεχείλωμα" του εργάσιμου χρόνου, το νομοσχέδιο-τερατούργημα της ΝΔ επιχειρεί ένα βαρύ πλήγμα στη συνδικαλιστική δράση και...

Τσίπρας: Τέρμα η άμυνα, να περάσουμε στην αντεπίθεση στηρίζοντας τους εργαζόμενους

Το μήνυμα «τέρμα η άμυνα, να περάσουμε στην αντεπίθεση, στηρίζοντας τους εργαζόμενους, απέναντι στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από συνάντηση που είχε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!