«Σήμερα η συγκυρία μας καλεί»

Μήνυμα ενότητας του Ελληνισμού έστειλε ο Πρόεδρος από την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ 
O Ελληνισμός, είναι ενωμένος περισσότερο παρά ποτέ μπροστά στην κρισιμότητα των εθνικών μας περιστάσεων» τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την εκδήλωση μνήμης για τα 40 χρόνια από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η απώλεια του Μακαρίου «μας καλεί σε εγρήγορση προκειμένου να μην λησμονούμε το χρέος μας, ως προς την τραγωδία της Κύπρου της οποία «η συνέχισή της συνιστά καίριο πλήγμα και ανεξίτηλο στίγμα όχι μόνο για τη διεθνή και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη αλλά για τον πολιτισμό μας».

Το εθνικός μας χρέος είναι «ομονοούντες, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να το εκπληρώσουμε στο ακέραιο αν θέλουμε να τιμούμε πραγματικά την μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου» ανέφερε.

«Καθιστούμε λοιπόν σαφές, urbi et orbi, ότι και το θέλουμε και το πράττουμε» τόνισε ο Πρόεδρος.

«Σήμερα η συγκυρία μας καλεί, ως Έθνος, να υπερασπισθούμε την Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο για λογαριασμό της. Αλλά και γιατί μέσω αυτής υπερασπιζόμαστε, αυτοθρόως, την διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να σέβεται στο ακέραιο το διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο είπε ο κ. Παυλόπουλος τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη εκδοχή αφενός θα έθετε εν αμφιβόλω την ομαλή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου, θα οδηγούσε στην διαμόρφωση ενός εξαιρετικά αρνητικού προηγουμένου για την διεθνή κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πληρότητα της κυριαρχίας των κρατών-μελών της κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να διασφαλίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία τουλάχιστον τα εξής χαρακτηριστικά, είπε ο κ Παυλόπουλος.

  • Το χαρακτήρα ομοσπονδιακού κράτους, αφού κάθε μορφής συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως προς τις θεσμικές προδιαγραφές
  • Μια ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ενιαία ιθαγένεια των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας.

Τιμώντας τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Κύπρος και Ελλάδα στηρίζουν χωρίς περιστροφές την εθνική αλλά και ευρωπαϊκή γραμμή επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, είπε ο Πρόεδρος.

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή: http://news.in.gr