Αρχική Κόσμος Μέ τίποτε ΔΕΝ θέλουν το π λ α σ τ ι κ...

Μέ τίποτε ΔΕΝ θέλουν το π λ α σ τ ι κ ό χρήμα, οι Ελβετοί! (Ποιοί; Οι Ελβετοί, αλλά ΚΑΙ οι Γερμανοί!…)

(ΕΔΩ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝΕ “ΛΥΣΣΑΞΕΙ” ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ, ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ;)
Μας έχουν τρε-λλά-νει με το πιστωτικό χρήμα και πόσο “διαδεδομένο” είναι στην Ευρώπη και πόσο …”οπισθοδρομικοί” είμαστε εμείς, που δεν το χρησιμοποιούμε. 
Δώστου ατελείωτες διαφημίσεις για τα ‘POS’ και τις Κάρτες (αλήθεια ποιό είναι το ποσό της διαφημιστικής δαπάνης των ανακεφαλαιωμένων με τα λεφτά του Ελληνικού λαού Τραπεζών για τα POS;;;). 
Η αλήθεια είναι τελικά μία: Οι χώρες που ΔΕΝ χρησιμοποιούν το πιστωτικό χρήμα, θέλουν μέσω της Τροϊκας που ελέγχουν, σε ένα ακόμη θέμα, να κάνουν την Ελλάδα πειραματόζωο. Κατακαημένε Έλληνα, τι σου μελε να πάθεις με αυτούς που σε κυβερνάνε…
 
Αποτέλεσμα εικόνας για ελβετική σημαία

Σχετική εικόνα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (2016): «Βασιλιάς» τα μετρητά στην Ελβετία!
Σε μια χώρα, όπως η Ελβετία, που επιτρέπει ανώνυμες συναλλαγές με μετρητά έως και 100.000 ελβετικών φράγκων, δηλαδή σχεδόν 92.000 ευρώ και μερικά καταστήματα διαλαλούν, ότι δεν δέχονται κάρτες,εντύπωση προκαλεί το ότι η χρήση πλαστικού χρήματος στη χώρα των τραπεζών είναι μεν χαμηλή, αλλά υπερβαίνει εκείνη της Γερμανίας.
Κι αυτό γιατί σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν τεθεί όρια στις συναλλαγές με μετρητά, προκειμένου να αποφευχθεί το «ξέπλυμα» χρήματος, με την ΕΚΤ να σχεδιάζει να αποσύρει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ για τον ίδιο λόγο. 
 
Αποτέλεσμα εικόνας για ελβετική σημαία
Στην Ελβετία πραγματοποιείται ακόμη με μετρητά συνολικά το 20% των αγορών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ποσών όπως οι πληρωμές για την αγορά ακριβών κοσμημάτων. 
Η αξία των συναλλαγών που γίνονται στην Ελβετία με το λεγόμενο πλαστικό χρήμα, ανέρχεται ως ποσοστό του ελβετικού ΑΕΠ μόλις και μετά βίας στο 1/3 του αντίστοιχου στη Βρετανία, ή τον Καναδά βάσει στοιχείων του 2014.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για swiss banks
Ερευνα της ‘Federal Reserve’, που διεξήχθη την ίδια χρονιά φέρει το 80% των συναλλαγών στη Γερμανία να γίνεται με μετρητά, όταν στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι λιγότερο από 50%. 
Δύσκολα μπορεί να εντοπισθεί για ποιον ακριβώς λόγο οι Ελβετοί και ακόμη περισσότερο οι Γερμανοί, έχουν τέτοια προσήλωση στο ρευστό. 
 
Αποτέλεσμα εικόνας για swiss banks
Ωστόσο, η εν λόγω έρευνα της Fed φέρει τους περισσότερους Γερμανούς, να επικαλούνται αφ ενός την ανάγκη να έχουν εποπτεία των δαπανών τους και αφ ετέρου την επιθυμία τους για μυστικότητα και ιδιωτικό χώρο στον οποίο δεν έχει ανάμειξη το κράτος. 
 
Σχετική εικόνα
Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές ανακαλούν το παρελθόν υπερπληθωρισμού που έπληξε τη Γερμανία την δεκαετία του 1920, για να αποδώσουν σε αυτό την προσήλωση των Γερμανών στα μετρητά. 
Είναι όμως παρόμοια τα επιχειρήματα που παραθέτουν οι Ελβετοί στη σχετική έρευνα του ειδ.πρακτορείου ‘Bloomberg’, από την οποία προκύπτει ότι οι Ελβετοί απαιτούν πρωτίστως να διατηρούν τη μυστικότητα στις συναλλαγές τους, ενώ νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο του πλούτου τους.
 
Σχετική εικόνα
«Τα μετρητά είναι περιουσία και ελευθερία» σύμφωνα με τον Μανουέλ Μπράντεμπεργκ, δικηγόρο και μέλος του εθνικιστικού Κόμματος του Ελβετικού Λαού. Η στάση του αντικατοπτρίζει το γενικότερο αίσθημα στη χώρα, τώρα που η Ελβετία δίνει στη δημοσιότητα τη νέα γενιά χαρτονομισμάτων του ελβετικού φράγκου. 
 
Μετά μία δεκαετία προσεκτικού και μελετημένου σχεδιασμού τους, τα νέα χαρτονομίσματα έχουν ενισχυμένες τις δικλίδες ασφαλείας και έχουν διαφορετικό σχεδιασμό. Οι διαφορές τους από τα παλαιά χαρτονομίσματα τελειώνουν, όμως, εκεί.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για swiss banks
Σε αντίθεση με τις γειτονικές τους χώρες, οι Ελβετοί δεν σχεδιάζουν να επανεξετάσουν το ύψος των ποσών που αντιπροσωπεύουν τα χαρτονομίσματά τους και τα οποία είναι μόνον των 10, 20, 50, 100 και 200 φράγκων. 
Ο κ. Μπράντεμπεργκ θέλει να προστατέψει τη χώρα του από μια περιπέτεια ανάλογη εκείνης της Ευρωζώνης, στην οποία αναμένεται να αποσυρθούν τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ για να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα. 
Ως εκ τούτου, έχει προτείνει στο ελβετικό κοινοβούλιο να ενσωματωθούν στη νομοθεσία της χώρας τα ποσά στα οποία μπορούν να εκδίδονται χαρτονομίσματα.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για swiss banks
«Δεν θέλω να ξέρει το κράτος, ποιος πηγαίνει πού και σε ποιο εστιατόριο τρώει, δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης αυτό» σχολιάζει εμφατικά η 39χρονη Ναταλί Ρίκλι, επίσης βουλευτής και μέλος του εθνικιστικού Κόμματος του Ελβετικού Λαού.
 
Σχετική εικόνα
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως θα παραμείνουν σε ισχύ τα  μ ε τ ρ η τ ά » τονίζει ο Μπράντεμπεργκ και διευκρινίζει πως «ό,τι έχει θεσπισθεί σε νόμο δεν είναι εύκολο να αλλάξει». Εχουν εκδηλωθεί ανάλογες τάσεις και σε άλλες χώρες της γερμανόφωνης Ευρώπης. Ο υφυπουργός Οικονομίας της Αυστρίας ζήτησε προσφάτως να μην αποσυρθούν τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, απηχώντας την ίδια επιθυμία για μυστικότητα.
 
[Πηγές: http://id-ont.blogspot.gr/2016/04/blog-post.html
&

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Προϋπολογισμός: Καλύτερη του αναμενόμενου η εικόνα των εσόδων το Μάιο – Στα 8,16 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα

Πρωτογενές έλλειμμα 8,167 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός στο πεντάμηνο (Ιανουάριος-Μάρτιος 2021) από 7,169 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, σύμφωνα με τα επίσημα...

EY: Η Generation Z είναι αισιόδοξη για το μέλλον της, παρά την πανδημία

Πρόσφατη έρευνα σε περισσότερους από 6.000 ενεργούς και πρώην συμμετέχοντες σε εκπαιδευτικά προγράμματα του JA Worldwide, από 17 χώρες, αποκαλύπτει ότι οι νέοι 16-25...

ΕΕ-ΗΠΑ: Πλησιάζει η ανακωχή στη διαμάχη Βρυξελλών-Ουάσινγκτον για τις επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα πενταετή αναστολή των δασμών στη 17χρονη διαμάχη τους για τις επιδοτήσεις για αεροσκάφη, γεγονός που...

Alpha Bank: Εγκρίθηκε η ΑΜΚ των 800 εκατ. – Β. Ψάλτης: Ισχυροποιείται ο όμιλος

Ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank που συγκλήθηκε σήμερα 15 Ιουνίου 2021, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ. Τόσο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!