Η Κυριακή είναι η ημέρα των μεγάλων αποφάσεων για το Ποτάμι. Η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ), δηλαδή το ανώτατο όργανο στο οποίο συμμετέχουν περίπου 200 στελέχη του κόμματος από όλη την Ελλάδα, θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα της παραμονής ή της αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής.
Τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες και τα ερωτήματα που τίθενται από τότε που εντάθηκαν οι φήμες ενός διαζυγίου μεταξύ του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά δίνουν και παίρνουν.
Το γεγονός μάλιστα ότι από τη Σεβαστουπόλεως αποφεύγουν να αναφερθούν με βεβαιότητα στο ένα ή το άλλο ενδεχόμενο επιτείνει το θολό τοπίο γύρω από την οριστική έκβαση της συνέχισης σύμπλευσης ή μη του Ποταμιού ανάμεσα στις όχθες του ομοσπονδιακού φορέα.
Αν πάντως επιχειρούσε κάποιος να ρισκάρει μια πρόβλεψη, τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκέντρωνε όλο το προηγούμενο διάστημα η προοπτική να λήξει η συμπόρευση της Σεβαστουπόλεως με τη Χαριλάου Τρικούπη και τα υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις της Κεντροαριστεράς.
Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό ότι το γυαλί έχει ραγίσει και οι διαχρονικά προβληματικές σχέσεις του κ. Θεοδωράκη με την κ. Γεννηματά έφτασαν πρόσφατα σε οριακό σημείο.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η διαφωνία για τη στάση στο Μακεδονικό. Θετικός ο Σταύρος, αρνητική και μόνη στο Πολιτικό Συμβούλιο η Φώφη, πλην όμως η επικεφαλής…
Αλλά προφανώς οι αιτίες ήταν βαθύτερες και οι αφορμές που δόθηκαν για να πλησιάσει η οριστική ρήξη πολύ περισσότερες.
Οι πιο σοβαροί κλυδωνισμοί, έπειτα από μια σχετικά σύντομη ανέφελη περίοδο, εμφανίστηκαν έπειτα από την πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κατατεθεί αίτημα υπέρ πρόωρων εκλογών.
Από το Ποτάμι δήλωσαν και αιφνιδιασμένοι και αντίθετοι. Τα σύννεφα είχαν αρχίσει να πυκνώνουν…
Η ρίζα του κακού, σύμφωνα με πηγές του Ποταμιού, είναι η λεγόμενη «πασοκοποίηση» του εγχειρήματος, ένας κίνδυνος για τον οποίο ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός πριν ακόμη πει το «ναι» σε μια ενωτική πορεία των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς τον Σεπτέμβριο του 2017.
Αυτή άλλωστε ήταν και η προϋπόθεση που είχε θέσει και την οποία δεν παρέλειπε να επαναλαμβάνει κάθε τόσο προς τη Χαριλάου Τρικούπη, εισπράττοντας άλλοτε την ενόχληση των πράσινων στελεχών και άλλοτε τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις τους ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν είναι ένα «ΠΑΣΟΚ plus» αλλά ένα νέο Κίνημα.
Τα λόγια πάντως αποδεικνύονται μη πειστικά για το Ποτάμι. Είναι ενδεικτική η διαρροή περί ενός «παρωχημένου μονοκρατορικού μοντέλου» που πρέπει να αλλάξει.
Υπό τις παρούσες συνθήκες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αυτό που θα συμβεί είναι οι Θεοδωράκης και Γεννηματά να περπατούν από τη Δευτέρα και τυπικά σε χωριστούς δρόμους.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού φερόταν να προβληματίζεται κυρίως για τον τρόπο ανακοίνωσης της επιστροφής στην αυτόνομη πορεία.
Επειδή δεν θέλει να κατηγορηθεί για προειλημμένες αποφάσεις, στην εναρκτήρια εισήγησή του αύριο το πρωί προς τα μέλη της ΜΕΣΥΑ ενδεχομένως να μην πάρει ευθέως θέση.
Θα περιγράψει απλώς μια κατάσταση και μια συνύπαρξη γεμάτη εμπόδια και αγκάθια στο Κίνημα Αλλαγής και θα καλέσει τα στελέχη και τους βουλευτές να αποφασίσουν, αφού εκφράσουν και εκείνοι τις δικές τους απόψεις. Στη συνέχεια θα μιλήσει η κάλπη…
Η επόμενη μέρα για το Ποτάμι για ορισμένους φαντάζει άλμα στο κενό, για άλλους μια θαρραλέα και έντιμη επιλογή αντί ενός συμβιβασμού «με το ζόρι».
Οσο για το Κίνημα Αλλαγής, άφησαν πριν από μερικές ημέρες το στίγμα τους, σχολιάζοντας ότι «το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», που ερμηνεύτηκε ως μήνυμα ότι το εγχείρημα θα συνεχιστεί με τους εναπομείναντες και ό,τι βγάλει…
Πηγή: https://www.efsyn.gr