Μια ευρύτερη συμφωνία που θα καθορίζει τα πλεονάσματα από το 2019 και μετά θα σκιαγραφεί τον οδικό χάρτη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και θα οδηγεί στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοστικής (QE) αναζητείται μεταξύ των “παικτών”.
Στο μέτωπο των πρωτογενών πλεονασμάτων η συζήτηση επικεντρώνεται στη διάρκεια που θα πρέπει να έχει ο στόχος του 3,5%. Η γερμανική πλευρά δείχνει διάθεση για την εξεύρεση μιας ενδιάμεσης λύσης και οι ακραίες προτάσεις διατήρησης του 3,5% για μία δεκαετία έχουν εγκαταλειφθεί. Η συζήτηση φαίνεται πως επικεντρώνεται στην τριετία με τετραετία, ωστόσο το θέμα παραμένει ανοιχτό.
Κομβικής σημασίας θέμα είναι η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων δράσεων για το χρέος, που θα τρέξουν στα μέσα του 2018 και θα ολοκληρωθούν το 2028. Αυτό θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στους επενδυτές, ενώ θα «ξεκλειδώσει» την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Να σημειωθεί πως την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων έχει ζητήσει και το ΔΝΤ, το οποίο στην έκθεσή του χαρακτηρίζει το χρέος ως μη βιώσιμο. Ωστόσο το Βερολίνο θέλει να ανοίξει η συζήτηση μετά τις προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο γερμανικές εκλογές.
Η κυβέρνηση θέλει μια συνολική λύση για όλα τα ανοιχτά θέματα. Αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να βγει δοκιμαστικά στις αγορές και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων.
Το βάρος πέφτει και στην εκπόνηση ενός ευρύτερου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, εξειδικευμένο ανά κλάδο και περιφέρεια. Για το θέμα αυτό έγινε την Παρασκευή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με παραγωγικούς υπουργούς και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει διάλογος με φορείς. Ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, έχει αναλάβει το πρόγραμμα «Growth Strategy» και σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες καταγράφονται σε μία μελέτη 30 σελίδων.
Ταυτόχρονα στα θέματα που πρέπει να εξεταστούν σε επόμενο Eurogroup είναι η εξαίρεση από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ενός προγράμματος δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας. Η χρηματοδότηση θα φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια, το πρόγραμμα θα «τρέξει» σε ένα διάστημα δυόμισι χρόνων και υπάρχουν συζητήσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ