Αρχική Οικονομία Λιανικό εμπόριο, φυτική παραγωγή, εστίαση, μεταφορές άντεξαν μέσα στην κρίση

Λιανικό εμπόριο, φυτική παραγωγή, εστίαση, μεταφορές άντεξαν μέσα στην κρίση

Σε μελέτη για την απασχόληση στην Δυτική Ελλάδα η οποία παρουσιάστηκε κατά την 1η συνεδρία του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρεια, από τους μελετητές του ΚΕΠΕ Πρόδρομο-Ιωάννη Προδρομίδη και Ιωάννα Κουντούρη καταγράφεται η πορεία της απασχόλησης και εστιάζει σε μια σειρά κλάδους που άντεξαν κατά την κρίση (περίοδος 2008-2017) μεταξύ των οποίων είναι το Λιανικό Εμπόριο, η Φυτική Παραγωγή, η Εστίαση, οι Μεταφορές και η Βιομηχανία Τροφίμων.
  • Σε ασφαλή επίπεδα στην απασχόληση κινήθηκε κατά την ίδια περίοδο και η πορεία κλάδων όπως Ηλ. Υπολογιστές, Διαφήμιση, Μεταφράσεις και Σχέδιο. Με καλούς δείκτες και οι Ειδικές Κατασκευές, παρά την απαξίωση της οικοδομικής δραστηρότητας στην περιοχή.
“Δυστυχώς σήμερα το 50% του ανθρώπινου δυναμικού δεν μετέχει στην παραγωγή” ανέφερε η κ. Κουντούρη τονίζοντας ότι η πορεία της ανεργίας στην Δυτική Ελλάδα παραμένει σε υψληλό ποσοστό στη χώρα “δημιουργώντας μαζί με την ανεργία ένα μεγάλο παραγωγικό χάσμα”.
  • Ένας νέος δείκτης του ΚΕΠΕ για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της οικονομικής συγκυρίας, κατά την δεκαετή περίοδο της κρίσης 2007-’17, αποκαλύπτει ότι -σε αυτή τη φάση- η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ανάκαμψη, “για την οποία όμως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα που να κάνουν αυτή την πρόβλεψη οριστική”, σύμφωνα με την Αικατερίνη Τσούμα, στέλεχος του ΚΕΠΕ. Σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης των στατιστικών, το ΚΕΠΕ με την δημιουργία του δείκτη, δίνει μια μόνιμη «πυξίδα» σε πολιτικούς και παραγωγικούς φορείς να πατήσουν πάνω σε σταθερούς σχεδιασμούς.
  • Ο Πρόδρομος-Ιωάννης Προδρομίδης, συντονιστής της «Συμμαχίας» αναφέρθηκε επίσης στις έντονες διαφοροποιήσεις σε επίπεδο περιφερειών στους τομείς της επιχειρηματικότητας, παρατηρώντας δαπάνες και δεδομένα με βάση στατιστικά στοιχεία μέχρι και το 2011. Συμπέρανε επίσης ότι το αμιγώς Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων, αδυνατεί να συμβάλει σήμερα στην περιφερειακή ανάπτυξη.
  • Ειδικότερα για τη Δυτική Ελλάδα, με βάση κανόνες που μελετά ο ΟΟΣΑ, κατά την Φωτεινή Οικονόμου, μελετήτρια του ΚΕΠΕ, ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας διαθέτει παρά την κρίση, υψηλή συγκέντρωση παραγωγικότητας, μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών. Γενικά βέβαια η περιοχή μας, υστερεί σε ανταγωνιστικότητα. Κλάδοι όμως όπως το Εμπόριο, οι Μεταφορές, η Αποθήκευση και τα Καταστήματα είναι κοντά στις 20 πρώτες περιφέρειες της Ε.Ε. σε παραγωγικότητα και μερίδια απασχόλησης.

Most Popular

«Ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον» από την Αγρυπνία των Θεοφανείων στη Μονή Βατοπαιδίου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε η ιερά αγρυπνία για την μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Χορός Βατοπαιδινών Πατέρων: «Ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον», ήχος δ΄ άγια, μάθημα Λιτής Θεοφανείων, μέλος Ματθαίου Βατοπαδινού (+1849) Ψάλλει ο Χορός των Βατοπαιδινών Πατέρων Ζωντανή ηχογράφηση από την αγρυπνία των Θεοφανείων 2022

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Από τις 23 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοιν

Μητσοτάκης για «Απάτητα Βουνά»: Μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης

«Θέτουμε σε ένα καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά: Τα Λευκά Όρη, τον Ταΰγετο, το Σάος στη Σαμοθράκη, την Τύμφη και τον...

Κυβερνοεπίθεση στη Βουλή: Χάκερ επιχείρησαν να υποκλέψουν λογαριασμούς

Στόχος επίθεσης από χάκερς έγινε η Βουλή των Ελλήνων, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση. Σύμφωνα με την ενημέρωση: «Στις 20 Ιανουαρίου 2021 μεσημβρινές ώρες η Διεύθυνση Πληροφορικής διαπίστωσε ότι ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP. Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να απ

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!