Σε μελέτη για την απασχόληση στην Δυτική Ελλάδα η οποία παρουσιάστηκε κατά την 1η συνεδρία του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρεια, από τους μελετητές του ΚΕΠΕ Πρόδρομο-Ιωάννη Προδρομίδη και Ιωάννα Κουντούρη καταγράφεται η πορεία της απασχόλησης και εστιάζει σε μια σειρά κλάδους που άντεξαν κατά την κρίση (περίοδος 2008-2017) μεταξύ των οποίων είναι το Λιανικό Εμπόριο, η Φυτική Παραγωγή, η Εστίαση, οι Μεταφορές και η Βιομηχανία Τροφίμων.
  • Σε ασφαλή επίπεδα στην απασχόληση κινήθηκε κατά την ίδια περίοδο και η πορεία κλάδων όπως Ηλ. Υπολογιστές, Διαφήμιση, Μεταφράσεις και Σχέδιο. Με καλούς δείκτες και οι Ειδικές Κατασκευές, παρά την απαξίωση της οικοδομικής δραστηρότητας στην περιοχή.
“Δυστυχώς σήμερα το 50% του ανθρώπινου δυναμικού δεν μετέχει στην παραγωγή” ανέφερε η κ. Κουντούρη τονίζοντας ότι η πορεία της ανεργίας στην Δυτική Ελλάδα παραμένει σε υψληλό ποσοστό στη χώρα “δημιουργώντας μαζί με την ανεργία ένα μεγάλο παραγωγικό χάσμα”.
  • Ένας νέος δείκτης του ΚΕΠΕ για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της οικονομικής συγκυρίας, κατά την δεκαετή περίοδο της κρίσης 2007-’17, αποκαλύπτει ότι -σε αυτή τη φάση- η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ανάκαμψη, “για την οποία όμως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα που να κάνουν αυτή την πρόβλεψη οριστική”, σύμφωνα με την Αικατερίνη Τσούμα, στέλεχος του ΚΕΠΕ. Σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης των στατιστικών, το ΚΕΠΕ με την δημιουργία του δείκτη, δίνει μια μόνιμη «πυξίδα» σε πολιτικούς και παραγωγικούς φορείς να πατήσουν πάνω σε σταθερούς σχεδιασμούς.
  • Ο Πρόδρομος-Ιωάννης Προδρομίδης, συντονιστής της «Συμμαχίας» αναφέρθηκε επίσης στις έντονες διαφοροποιήσεις σε επίπεδο περιφερειών στους τομείς της επιχειρηματικότητας, παρατηρώντας δαπάνες και δεδομένα με βάση στατιστικά στοιχεία μέχρι και το 2011. Συμπέρανε επίσης ότι το αμιγώς Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων, αδυνατεί να συμβάλει σήμερα στην περιφερειακή ανάπτυξη.
  • Ειδικότερα για τη Δυτική Ελλάδα, με βάση κανόνες που μελετά ο ΟΟΣΑ, κατά την Φωτεινή Οικονόμου, μελετήτρια του ΚΕΠΕ, ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας διαθέτει παρά την κρίση, υψηλή συγκέντρωση παραγωγικότητας, μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών. Γενικά βέβαια η περιοχή μας, υστερεί σε ανταγωνιστικότητα. Κλάδοι όμως όπως το Εμπόριο, οι Μεταφορές, η Αποθήκευση και τα Καταστήματα είναι κοντά στις 20 πρώτες περιφέρειες της Ε.Ε. σε παραγωγικότητα και μερίδια απασχόλησης.