Αρχική Uncategorized Λάδι της ορεινής Ολυμπίας στο Χάρβαρντ

Λάδι της ορεινής Ολυμπίας στο Χάρβαρντ

«Πικάντικο και φρουτώδες, κάπως πικρό. Εχει ένα καταπληκτικό πράσινο χρώμα, σαν χυμός. Το άρωμά του; Υπέροχο».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει το βιολογικό ελαιόλαδο – φάρμακο ELEGIA η παραγωγός κ. Παναγιώτα Νικολούλια-Πατά, η οποία αν και «νεοσσός» στον χώρο της ελαιοπαραγωγής, έχει ήδη μαζί με τον σύζυγό της κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Οι πιο πρόσφατες; Αργυρό βραβείο στο Aristoleo Awards 2017 και χρυσό στο The Olympia Health And Nutrition Awards, αμφότεροι διεθνείς διαγωνισμοί για τα υψηλότερα φαινολικά υγειοπροστατευτικά συστατικά.

Πώς καταγράφει η κ. Νικολούλια τη διαδρομή τους; «Κληρονομώντας προ τετραετίας ένα κτήμα 50 περίπου στρεμμάτων από τον παππού στην Καλλιθέα της ορεινής Ολυμπίας, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από μια συμβατική καλλιέργεια της ελιάς. Το κτήμα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τις φωτιές του 2007, οπότε ξεκινήσαμε ουσιαστικά από την αρχή: 1.300 νέες ρίζες. Απευθυνθήκαμε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προκειμένου να μας κατευθύνουν». Οπως εξηγούν, ο τ. αναπληρωτής καθηγητής κ. Κ. Αγγελόπουλος και η ερευνήτρια Αθηνά Θεοδωρακοπούλου, «η Νικολούλια είναι επιλεγμένη παραγωγός στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “Ανάπτυξη του βιολογικού τρόπου παραγωγής φυτικών προϊόντων”, το οποίο υλοποιείται από την ερευνητική ομάδα του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η καλλιέργεια της ελιάς γίνεται με βάση το πρότυπο της “αγροβιοδυναμικής διαχείρισης”, που προτείνει η ερευνητική ομάδα στην ποικιλία ελιάς κορωνέικη».

«Επιβλέπουν το κτήμα μας σε τακτά χρονικά διαστήματα κι εμείς βαδίζουμε με ένα εγχειρίδιο όλη τη χρονιά – μας λένε ακριβώς τι θα κάνουμε, βήμα βήμα», τονίζει η παραγωγός σχετικά με τη συνεργασία της με το πανεπιστήμιο. Υπό την επιστημονική ομπρέλα του Πανεπιστημίου Πατρών, η ελαιοπαραγωγή του ELEGIA πραγματοποιείται χωρίς ίχνος χημικών: «Χρησιμοποιούνται χλωρές λιπάνσεις και ψυχανθή – οργανικά και φυτικά υλικά, δηλαδή. Ζωικές και φυτικές κοπριές, κομπόστ καθώς και διάφοροι μικροοργανισμοί για την ανάπτυξη. Αποκλειστικά μορφές λιπασμάτων που επιτρέπονται από τον Κανονισμό 2092/91», επισημαίνει η κ. Νικολούλια, προσθέτοντας: «Η συγκομιδή της ελιάς γίνεται πολύ νωρίς, τέλος Οκτωβρίου. Επιδίωξή μας να κρατήσουμε όλες τις φαινόλες και τα πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά. Στη συνέχεια, οι καρποί μεταφέρονται για ψυχρή έκθλιψη στο οικολογικό μας ελαιοτριβείο. Το λάδι βγαίνει καθαρά σαν χυμός από την ελιά – αγουρέλαιο».

Αύξηση παραγωγής

Η παραγωγή είναι αντίστοιχη με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις; «Την πρώτη χρονιά βγάλαμε γύρω στον μισό τόνο μόνο. Αυτό δεν μας εμπόδισε, ωστόσο, να συμμετάσχουμε σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς και να διακριθούμε. Φέτος, είναι η τέταρτη χρονιά, άρα περιμένουμε πιο μεγάλη παραγωγή. Το ζητούμενο είναι κάθε χρόνο να μεγαλώνει η παραγωγή, πράγμα που έχουμε καταφέρει ώς τώρα. Η συγκομιδή μας γίνεται σε ετήσια βάση κι όχι χρόνο παρά χρόνο, όπως είθισται. Διαχειριζόμαστε σωστά την ελιά, δεν την “πετσοκόβουμε”, κατά τη συνήθη πρακτική».

Τι κάνει ένα ελαιόλαδο «φαρμακευτικό»; «Βάσει των αναλύσεων του ελαιολάδου μας από το τμήμα Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής, υπό τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη, οι υψηλές πολυφαινόλες το κατατάσσουν στα υγειοπροστατευτικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, φέτος, έχουμε 1.140 μονάδες φαινολών ανά γραμμάριο», θα πει η παραγωγός, χωρίς να κρύβει την περηφάνια της: «Η χρυσή βράβευση που αποσπάσαμε τελευταία στο κομμάτι του Ισχυρισμού Υγείας, σημαίνει πως πρόκειται για υπερτροφή. Φέτος, το λάδι μας επελέγη ανάμεσα σε τρία ελαιόλαδα στην Ελλάδα για να πάει στο Χάρβαρντ, όπου θα γίνουν μελέτες».

Φιλοδοξία

Οι δυνατότητες ανάπτυξης στον χώρο της ελαιοπαραγωγής αυτού του υψηλού επιπέδου, είναι παραπάνω από προφανείς. Η απορία, εύλογη: «Πόσο κοντά έχει σταθεί το κράτος στις προσπάθειές σας;». Σύμφωνα με την κ. Νικολούλια: «Προς το παρόν, το κράτος δεν υπάρχει πουθενά. Εχουμε δαπανήσει πολλά χρήματα για να στηθεί όλο αυτό, έχουμε κοπιάσει – είναι όμως το μεράκι μας. Πρόκειται για ένα λάδι ακριβό, γιατί παράγεται με ακριβά μέσα. Το μαζεύουμε κυριολεκτικά σταγόνα σταγόνα και προορίζεται για το εξωτερικό. Επειδή πρόσφατα αποκτήσαμε πιστοποιήσεις από τη ΔΗΩ (Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων), ευελπιστούμε από Σεπτέμβριο να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης. Αμεση φιλοδοξία μας να πάει καλά η χρονιά –δεν μπορεί να τα βάλει κανείς με τον καιρό– και να κάνει το λάδι μας αισθητή την παρουσία του στη διεθνή αγορά».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κτηματολόγιο: Χωρίς πρόστιμα οι εκπρόθεσμες δηλώσεις έως τον Δεκέμβριο του 2022

Δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας, εντός της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας, χωρίς κανένα πρόστιμο, έως τον Δεκέμβριο του 2022, δίνεται...

Νέο υπόμνημα της ΚΕΕ – Ποιες αλλαγές ζητά στο εργασιακό νομοσχέδιο

Συμπληρωματικό υπόμνημα για το υπό συζήτηση στη Βουλή εργασιακό νομοσχέδιο απέστειλε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, μετά από υποβληθείσες...

Μητσοτάκης στο NATO: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες. Καθώς...

ΟΕΕ: Να επιλυθούν άμεσα 12 προβλήματα στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Με νέα παρέμβασή του, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θέτει προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, τα προβλήματα, που υπάρχουν στη διαδικασία...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!