Αρχική Διάφορα Κ. Κόλλιας (ΟΕΕ): Ο εσωτερικός έλεγχος είναι δείγμα σύγχρονου μοντέλου δημόσιας διοίκησης

Κ. Κόλλιας (ΟΕΕ): Ο εσωτερικός έλεγχος είναι δείγμα σύγχρονου μοντέλου δημόσιας διοίκησης

Τρία είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της δημιουργίας ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου σε όλο το Δημόσιο Τομέα, που καθιερώνει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών:
H αύξηση της αποδοτικότητας, η μείωση της σπατάλης, και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό ανέφερε ο προέδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, στην τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Κόλλιας, “ο εσωτερικός έλεγχος παγκοσμίως παρέχει ανεξάρτητη και αντικειμενική συμβουλευτική δραστηριότητα, βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση των κινδύνων και στην βελτίωση της διακυβέρνησης των οργανισμών για να επιτύχουν τους στόχους τους στην μέγιστη απόδοση και το μέγιστο αποτέλεσμα. Αποτελεί αναμφίβολα αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου μοντέλου της δημόσιας διοίκησης, με στόχο την πρόληψη φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Προβλήματα στην εφαρμογή του εντοπίζονται και οφείλονται στην πολυπλοκότητα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του δημόσιου τομέα, στη γραφειοκρατία και στην πολυνομία, που προκαλεί σύγχυση”.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ στάθηκε και στην προσέλκυση ικανού προσωπικού, που να μπορεί να διενεργεί τους ελέγχους, χαρακτηρίζοντας μείζονος σημασίας την κατάλληλη στελέχωση με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό.

Επί συγκεκριμένων άρθρων, είπε τα εξής:

► Στην παρ. 8 του άρθρου 9 προβλέπεται η στελέχωση για την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου από υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ και στο Μητρώο Συμβούλων Ακεραιότητας της παρ. 2 του άρθρου 26 η στελέχωση από διοικητικούς υπαλλήλους ΠΕ ή ΤΕ.

“Προτείνουμε τον διαχωρισμό των εσωτερικών ελεγκτών και των συμβούλων ακεραιότητας ανάλογα με το αντικείμενο του ελέγχου σε ΠΕ Οικονομικού και μη.

Ειδικά για το οικονομικό αντικείμενο ελέγχου αποκλειστικά να συμμετέχουν μόνο πτυχιούχοι οικονομικών σχολών”.

► Στην παρ. 10 του άρθρου 9 προβλέπεται ότι το ΕΚΔΔΑ οργανώνει ειδικό πρόγραμμα ελεγκτικής επάρκειας εσωτερικού ελεγκτή.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος πιστεύει στην συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ, προκειμένου οι οικονομολόγοι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων, ώστε να αποκτήσουν σχετική επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων και να πιστοποιηθούν σ’ ένα επαγγελματικό χώρο, που αναπτύσσεται ραγδαία στη χώρα μας. Το ΟΕΕ άλλωστε μόλις ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης εσωτερικών ελεγκτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

► Πολύ σημαντική πιστεύουμε ότι είναι η καινοτομία που εισάγει ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση. Η λήψη μέτρων για την προαγωγή της ακεραιότητας και των ηθικών αξιών είναι η βάση για κάθε υγιή οργανισμό και κρίσιμη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του.

► Τέλος, σημαντική θεωρούμε και τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 47, καθώς δίνεται η δυνατότητα απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εκτός Γενικής Κυβέρνησης, όπως είναι και το ΟΕΕ, που λύνει προβλήματα στελέχωσης των Φορέων εκτός της Γενικής Κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Γ. Μαντζουράνης: Φιμωμένη Βουλή σημαίνει φιμωμένη δημοκρατία

H Βουλή αποτελεί την άμεση έκφραση της ελεύθερης λαϊκής θέλησης, δηλαδή την ψυχή και το μυαλό της δημοκρατίας. Γι’ αυτό και πρώτη πράξη κάθε...

Καραμανλής: Το ΚΙΝΑΛ γίνεται ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και υιοθετεί fake news

"Το ότι το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να γίνει "ουρά" του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό και θα το κρίνουν οι πολίτες. Όμως πλέον υιοθετεί και τις πρακτικές...

Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου έβαλε τον Δένδια στη θέση του

Στην «εκρηκτική» συνάντηση και το διπλωματικό επεισόδιο που είχαν την Πέμπτη το απόγευμα στην Άγκυρα μπροστά στις κάμερες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος ομόλογός...

ΙΟΒΕ: Μεγάλη ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο

Σημαντική άνοδο κατέγραψε για τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ για την Ελλάδα, αφού ενισχύθηκε στις 96,9 μονάδες έναντι 91,9...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!