Αρχική Διάφορα Κ. Αραβώσης: «Αυτό που επιδιώκεται είναι καθαρή και πράσινη ενέργεια, προσιτή στον...

Κ. Αραβώσης: «Αυτό που επιδιώκεται είναι καθαρή και πράσινη ενέργεια, προσιτή στον καθένα»

«Αυτό που επιδιώκεται είναι καθαρή και πράσινη ενέργεια, προσιτή στον καθένα. Και βέβαια η αλλαγή όλου του συστήματος, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει ώστε να μειωθούν τα κόστη της ενέργειας για να είναι προσιτή και στους βιομηχανικούς παραγωγούς». Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2020, που διοργανώνει ψηφιακά φέτος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Αναφερόμενος στον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης των χωρών της ΕΕ που αποτελεί εργαλείο ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, πραγματοποιείται με δίκαιο τρόπο, τόνισε ότι υπάρχει «επιχειρησιακό σχέδιο με συγκεκριμένη στρατηγική και επιμέρους επενδύσεις που θα γίνουν στις περιοχές που γίνεται η δίκαιη μετάβαση».

«Οι επενδύσεις», εξήγησε, «αφορούν στην πράσινη, καθαρή ενέργεια, στη βοήθεια της βιομηχανίας και του τοπικού εμπορίου, στις έξυπνες λύσεις για τη γεωργική παραγωγή, τον βιώσιμο τουρισμό και τις τεχνολογίες, την καινοτομία και την εκπαίδευση».

«Θα γίνουν επενδύσεις και σε τομείς νέους για τις ελληνικές αγορές, θα αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν και σε υφιστάμενες μονάδες και ο στόχος είναι, μέσα απ’ αυτές τις καινοτομικές λύσεις και τον εκσυγχρονισμό στα πλαίσια των πράσινων κυκλικών προτύπων της ελληνικής βιομηχανίας , να αποκτήσει η ελληνική βιομηχανία ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και σε κάθε περίπτωση να προχωρήσει για να μπορεί να ανταπεξέλθει και να έχει όφελος», υπογράμμισε ο κ. Αραβώσης.

«Έχουμε οριστικοποιήσει το σχέδιο για την κυκλική οικονομία, με δράσεις και χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στην επόμενη τετραετία και πιστεύουμε ότι αυτό είναι σημαντικό, είναι μια οριζόντια δράση που συντονίζει το ΥΠΕΝ με όλα τα υπουργεία και θα βοηθήσει πολύ ώστε να μετασχηματισθεί όλη η οικονομία διατομεακά προς νέα πράσινα πρότυπα», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, είπε ότι «η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη εποχή, είναι πλέον μονόδρομος για την Ευρώπη και τον κόσμο και πολύ σημαντική υπόθεση για την Ελλάδα». Αποκάλυψε, μάλιστα, έγγραφο στρατηγικής της Κομισιόν που διέρρευσε, όπως είπε, σήμερα και «ετοιμάζει την Ευρώπη για την επόμενη φάση μέσα από την ενέργεια που θα παραχθεί από τη θάλασσα». «Κι αυτό», διευκρίνισε, «όχι μόνο με ανεμόμυλους εγκατεστημένους στη θάλασσα αλλά κυρίως μέσα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον κυματισμό».

«Σήμερα έχουμε 13 MW ενέργεια μόνο από κυματισμό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι ως το 2050 θα έχουμε 60 GW από κυματισμό. Ως μια χώρα περίκλειστη από τη θάλασσα νομίζω ότι μπορούμε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και να ενισχύσουμε το ενεργειακό μας μείγμα και με αυτή την κατεύθυνση των Ανανεώσιμων Πηγών που αποτελούν μονόδρομο για όλο τον κόσμο», είπε η κ. Σπυράκη.

«Όλα τα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα πρέπει να αναθεωρηθούν, με συντομότερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε, μιλώντας στην εκδήλωση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, κάνοντας λόγο «για ένα πολύ μεγάλο λάθος από την ελληνική κυβέρνηση που έχει συνδέσει την απολιγνιτοποίηση με αεριοποίηση και μάλιστα με ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, κάτι που δεσμεύει σε εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου πολύ πιο μακριά χρονικά τη χώρα απ’ ό,τι λέει η Ευρώπη».

Ο κ.Φ άμελλος σημείωσε ότι «χρειάζονται περισσότερα χρόνια για να γίνει δίκαιη μετάβαση, άρα εφόσον γίνεται βίαια και χωρίς σχέδιο, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί η μετάβαση σε μια ευκαιρία για λίγους αλλά και οι εργαζόμενοι της περιοχής να μην έχουν απάντηση και να βλέπουμε να εντείνεται αυτή η αγωνία».

«Η Ελλάδα χρειάζεται έναν κλιματικό νόμο που δεν θα ‘χει μόνο στόχους αλλά συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί»- Επιδότηση 20.000 ευρώ

Για την ηλεκτροκίνηση, ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης των μεταφορών στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο 5ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης. Πρώτος άξονας του...

ΔΣ ΕΒΕΑ παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη – Κάλεσμα για επενδύσεις

Παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών για το 2022. Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, στάθηκε στον νέο Αναπτυξιακό νόμο και τη σημασία του στη διαμόρφωση ενός ορθολογικού θεσμικού πλαισίου για τα νέα επενδυτικά σχέδια. «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ως θεσμικός φορέας και εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου, μελέτησε με

Alpha Bank: Αύξηση επενδύσεων κατά 16,3% το 9μηνο του 2021 – Περαιτέρω άνοδος την επόμενη 3ετία

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο πρώτο εννεάμηνο του 2021, κατά 16,3% σε ετήσια βάση ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δυναμική τους την επόμενη τριετία, υποστηριζόμενες, σε μεγάλο βαθμό, από τη χρηματοδότηση που αναμένεται να λάβει η χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, οι οποίες αποσκοπούν στην εμπέδωση ενός φιλικού, προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, περιβάλλοντος όπως σημειώνουν οι

ΤτΕ: Μείωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών – Καταλύτης ο τουρισμός

Το Νοέμβριο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, λόγω της αύξησης του πλεονάσματος

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!