Αρχική Κόσμος Κύπρος: Ο τουρκικός στρατός παραβίασε το status quo στα Στροβίλια – Εγκλώβισαν...

Κύπρος: Ο τουρκικός στρατός παραβίασε το status quo στα Στροβίλια – Εγκλώβισαν οικογένειες Ελληνοκυπρίων. Σχόλιο

Ο τουρκικός κατοχικός στρατός συνεχίζει τις προκλήσεις στην Κύπρο και συγκεκριμένα στα Στροβίλια, παραβιάζοντας εκ νέου το status quo.

Με αυτή την κίνηση στα Στροβίλια οι Τούρκοι επιχειρούν να προωθήσουν τις θέσεις τους στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σημείο που γειτνιάζουν με το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Κανάλι 6 της Κύπρου οι κατοχικές αρχές τοποθέτησαν βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες στην περιοχή στα Στροβίλια, στην οποία μάλιστα διαμένουν τρεις οικογένειες Ελληνοκυπρίων οι οποίες εγκλωβίστηκαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε για το θέμα πως οι «αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας αντιμετωπίζουν, σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη, το ζήτημα που προέκυψε με τη νέα πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος».

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο σοβαρό είναι το επεισόδιο στα Στροβίλια, ο κ. Προδρόμου είπε ότι μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Τα κόμματα με αφορμή τις τελευταίες κινήσεις του τουρκικού στρατού εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το sigmalive.gr ΕΔΕΚ, Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις.

Η ΕΔΕΚ καταδικάζει στην ανακοίνωση της τις ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού στην περιοχή των Στροβιλιών και την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην περιοχή.

«Οφείλουμε να τονίσουμε πως τόσο τα γεγονότα στα Στροβίλια όσο και εκείνα στη Δένεια επιβάλλουν από πλευράς Ηνωμένων Εθνών τη λήψη δραστικών και άμεσων πρωτοβουλιών για τερματισμό αυτών των φαινομένων. Δηλώσεις από πλευράς ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως η χθεσινή, όπου παρουσιάζεται το όλο συμβάν ως ένα ασήμαντο γεγονός για το οποίο οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν, δεν βοηθούν και δεν λύνουν το πρόβλημα» αναφέρει η  ΕΔΕΚ.

Και προσθέτει: «Η επαναλαμβανόμενη προκλητική και επεκτατική ενέργεια του τουρκικού στρατού αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο που επιβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο χωρίς να υπάρχει ανά εξάμηνο η απειλή για αλλαγή των όρων εντολής της».

«Τέλος, επαναλαμβάνουμε πως τα γεγονότα αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όσους επιθυμούν συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες (είτε 30ης Ιουνίου είτε 4ης Ιουλίου). Η κατάργηση της συνθήκης Εγγύησης και Συμμαχίας και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας κατά το προηγούμενο της ενοποίησης της Γερμανίας και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις πρέπει να γίνει προτεραιότητα των επίλογων μας και των προτάσεων που καταθέτουμε» καταλήγει η ΕΔΕΚ.

Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών: «Ο τουρκικός επεκτατισμός εκφράστηκε για ακόμα μια φορά»

Σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών, σημειώνουν ότι το νέο περιστατικό στα Στροβίλια φανερώνει την προκλητικότητα των Τούρκων. «Ο τουρκικός επεκτατισμός εκφράστηκε για ακόμα μια φορά με την μετακίνηση των ορίων των εδαφών που παράνομα κατέχει ο Αττίλας, καθώς τοποθετώντας βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες εγκλώβισε τρία σπίτια Ελληνοκυπρίων, δηλαδή τρεις οικογένειες», υπογραμμίζουν.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών λέγοντας ότι: «Η προκλητική αυτή στάση και οι απαράδεκτες ενέργειες από μέρους των κατοχικών στρατευμάτων, οι οποίες γίνονται λίγο πριν τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, είναι πρόδηλο ότι στοχεύουν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος. Συνδυάζοντας τις αλαζονικές εξαγγελίες του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για γεωτρήσεις νότια της Κύπρου, την πρόσφατη προσπάθεια για αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και τις απαιτήσεις  της Τουρκίας έναντι της  Κύπρου, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η προσπάθεια επίδειξης ισχύος είναι συνυφασμένη για τους Τούρκους με την αδιάλλακτη στάση τους για κυριαρχία σε ολόκληρη την Κύπρο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρακολουθεί τις εξελίξεις και καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους κατοίκους της ακριτικής κοινότητας και ιδιαίτερα στις εγκλωβισμένες οικογένειες, που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ώρες τις προκλήσεις του Αττίλα. Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Εξωτερικών να προβεί στα σχετικά διαβήματα με τα Ηνωμένη Έθνη, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει περισσότερο από κάθε φορά να καταγγείλει τα γεγονότα σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα».

Συμμαχία Πολιτών: «Οι κατοχικές αρχές για άλλη μια φορά ενεργούν παράνομα και προκλητικά»

Ανακοίνωση εξέδωσε και Συμμαχία Πολιτών όπου αναφέρει: «Οι κατοχικές αρχές για άλλη μια φορά ενεργούν παράνομα και προκλητικά στα Στροβίλια. Τα γεγονότα αυτά ακολουθούν μια σειρά από άλλες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και γίνονται λίγες μόνο ημέρες πριν από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Ως Συμμαχία Πολιτών καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε έντονα διαβήματα  προς τα Ηνωμένη Έθνη και παράλληλα ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να καταγγείλει τα γεγονότα σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα. Τέλος, εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους κατοίκους της ακριτικής κοινότητας και ιδιαίτερα στις εγκλωβισμένες οικογένειες των Στροβιλιών».

Aλληλεγγύη: «Έχουν προχωρήσει αρκετά μέτρα δημιουργώντας οδοφράγματα και εγκλωβίζοντας 3 οικογένειες»

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις πέραν από τους συνεχείς εξοπλισμούς τους και την πληροφορία ότι έχουν μεταφέρει στα κατεχόμενα νέας γενιάς αντιαρματικούς πυραύλους Μίλαν, έχουν προβεί και σε αυθαίρετες ενέργειες στην περιοχή των Στροβιλιών, έχουν προχωρήσει αρκετά μέτρα δημιουργώντας οδοφράγματα και εγκλωβίζοντας 3 οικογένειες οι οποίες ενώ παλαιότερα ήσαν σε άμεση συνάφεια με τις ελεύθερες περιοχές, αυτή τη στιγμή χρειάζονται την άδεια του κατοχικού στρατού. Δημιούργησαν δηλαδή άλλη μια ομάδα εγκλωβισμένων. Θέλουμε μια ξεκάθαρη απάντηση και από μέρους των στρατιωτικών αρχών και της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα», σημειώνει η Αλληλεγγύη.

 

Οι Βρετανοί

Ανακοινωθέν από την βρετανική Ύπατη Αρμοστεία παρουσιάζει εντελώς διαφορετικά την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα Στροβίλια, στα οποία ο τουρκικός στρατός μετακίνησε βαρέλια εγκλωβίζοντας τρεις οικογένειες Ελληνοκυπρίων και τρεις κατοικίες.

Όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν, ένα εμπόδιο μετακινήθηκε από τις «ανατολικές κυρίαρχες βάσεις» ως ένα προσωρινό μέτρο κατά του λαθρεμπορίου και της αποφυγής τελωνειακών ελέγχων, σύμφωνα με τα καθήκοντα βάσει του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική πρεσβεία, οι Κύπριοι θα συνεχίσουν τη ζωή τους ανεμπόδιστα, χωρίς πρόσθετους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης εντός των βάσεων.

UK in Cyprus

@UKinCyprus

Statement from the British High Commission: In recent days there has been media speculation about developments at at the boundary with the Eastern Sovereign Base Area (SBA). A barrier has been erected as a temporary measure on the SBA side of the boundary stone…

Σχόλιο:Για την τουρκική προκλητικότητα στα Στροβίλια της Κύπρου, μούγκα στη στρούγκα. Είναι η επιτυχημένη εξωτερική πολιτική Τσίπρα αυτή, η σώρευση συμμάχων μετά την προδοσία της Μακεδονίας και τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Τουρκία όπου “κρατήθηκε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας” (λες και τηλέφωνα ή μέσα τηλεδιασκέψεων δεν έχουν να επικοινωνούν). Η επεκτατικότητα της Τουρκίας εντείνεται με κάθε τρόπο.
Η Ελλάδα από την άλλη ασχολείται με τους “παράτυπους μετανάστες”, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, τα 500 εκατομμύρια φύλα και τα δικαιώματα της πεσκανδρίτσας.ΥΓ. Δεν τρώμε σανό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο – Ποιοι φόροι τον «εκτροχίασαν»

Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,473 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προυπολογισμός τον Ιανουάριο του 2021 έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,031 δισ. ευρώ. Τον αντίστοιχο μήνα του 2020...

Γεννηματά: Δεν θα σας επιτρέψουμε να θάψετε το ζήτημα κάτω από τόνους πολιτικής λάσπης

«Στην προσπάθειά σας να στρέψετε τα βλέμματα μακριά από τα προβλήματα βρίσκετε πρόθυμους συμμάχους στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν είναι πρώτη φορά. Ο ένας μοιάζει...

Μίχαλος προς Λαγκάρντ και φον ντερ Λάιεν – Αναγκαία η «συγχώρεση χρέους» – Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απέστειλε σήμερα επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν...

Ευρωζώνη : Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο

Αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας επιχειρήσεων και νοικοκυριών που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (economic...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!