Το βιβλίο του «Λεξικό Χωρίς Γραβάτα» παρουσίασε ο Γιάννης Βλαστάρης χθες, στην κατάμεστη αίθουσα της Στοάς του Βιβλίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου, ενώ το «παρών» έδωσε πλήθος κόσμου από τον πολιτικό χώρο, μεταξύ αυτών ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, οι βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Μανιάτης, Γρηγόρης Ψαριανός, οι πρώην υπουργοί Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μιλένα Αποστολάκη, Χρίστος Βερελής και η Βάσω Παπανδρέου.

Τα ευτράπελα δεν έλειψαν από την εκδήλωση όταν εμφανίστηκε η Ελένη Λουκά, η οποία προσπάθησε να διακόψει την ομιλία Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: «Ο λαϊκισμός θα γνωρίσει βέβαιη ήττα από τον τεκμηριωμένο, ρεαλιστικό και ορθό πολιτικό λόγο»

Την καθοριστική σημασία που έχει για την πολιτική ζωή του τόπου αλλά και την κοινωνία η επικράτηση του ρεαλισμού και της αλήθειας έναντι του ψέματος και του λαϊκισμού, επεσήμανε, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η ίδια η εξουσία στην Ελλάδα είναι συνυφασμένη με την ανάγκη να διαχειρίζεται κανείς μηνύματα για να εξυπηρετήσει τα δικά του πολιτικά συμφέροντα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Όμως, η συστηματική διαστρέβλωση μιας σειράς εννοιών – τα λεγόμενα post truth politics – εισήχθησαν στην Ελλάδα, πριν καταστούν – ως έννοια –  μέρος του παγκόσμιου λεξιλογίου. Ήμασταν μπροστά σε αυτόν τον κύκλο. Τελειοποιήσαμε τη γλώσσα του λαϊκισμού».

Μιλώντας για το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Τα social media δίνουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορης διασποράς ειδήσεων. Πολλές από αυτές είναι ψευδείς. Η διασπορά γίνεται χωρίς κανένα φίλτρο. Και χωρίς την ανάγκη, που ένας δημοσιογράφος μπορεί να είχε, να ελέγξει την προέλευση της είδησης. Αυτά έχουν καταργηθεί. Το έδαφος είναι πρόσφορο για να καλλιεργηθεί αυτού του είδους η ρητορική».

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είμαστε μια Δημοκρατία που υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση και κοινωνία των πολιτών που μπορεί να προτάσσει έναν αντίλογο σε αυτού του είδους την πολιτική ρητορική. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, επιλέξαμε εδώ και ένα χρόνο να χρησιμοποιήσουμε τον όρο “Συμφωνία Αλήθειας”. Το πράξαμε ακριβώς επειδή θέλαμε με την έννοια της αλήθειας να καταδείξουμε το πως αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό λόγο απέναντι στον λαϊκισμό».

«Η απάντηση» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορεί να είναι να επιχειρήσουμε να αντιγράψουμε τη διπλή γλώσσα προς όφελός μας. Από ένα σημείο και πέρα, η σύγκρουση του λόγου με την πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαφαινόμενη συμφωνία ως κάτι δημοσιονομικά ουδέτερο, εάν η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου, αυτό κάποια στιγμή οι πολίτες θα το βιώσουν. Άρα, η ίδια η πραγματικότητα θα έρθει να συγκρουστεί με έναν λόγο – που μπορεί να έχει βραχυχρόνια οφέλη – αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει απέναντί του έναν άλλο λόγο, έναν τεκμηριωμένο, ορθό και ρεαλιστικό λόγο, που να πατάει πάνω σε δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί».

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και από ένα σημείο και πέρα η σύγκρουση του λόγου με την πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Όσο και αν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαφαινόμενη συμφωνία ως κάτι δημοσιονομικά ουδέτερο, αν η συμφωνία συμπεριλαμβάνει περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, αυτό κάποια στιγμή οι πολίτες θα το βιώσουν» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Γιάννης Βλαστάρης: Η μείωση μισθών-συντάξεων βαφτίστηκε «Ασφαλιστική Αναπλαισίωση»

«Οι «Θεσμοί» αντικατέστησαν την Τρόικα, οι χθεσινοί «τοκογλύφοι» αποκαλούνται, πια, τεχνικά κλιμάκια, ο αυτόματος κόφτης αποδοχών ονομάζεται «Ρυθμιστής Αυξημένων Εγγυήσεων» και η μείωση μισθών-συντάξεων βαφτίστηκε «Ασφαλιστική Αναπλαισίωση» ανέφερε ο Γιάννης Βλαστάρης, ο οποίος συγκέντρωσε 350 λήμματα, τα οποία σχολιάζει στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει το νόημά τους.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ο κίνδυνος είναι η μιάμιση στροφή του ΣΥΡΙΖΑ»

Ιδιαίτερα επικριτικός με το λόγο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι έχουν κάνει στροφή 240 μοιρών «και περιμένουν να δημιουργηθούν αυτοματισμοί στην κοινωνία που θα μας εκτρέψουν απολύτως. Το πλάνο Β κάποια στιγμή αυτονομείται, γίνεται πλάνο ροπών μέσα στην κοινωνία, η οποία θα νιώσει ότι τώρα που υπέγραφαν και αυτοί το τρίτο μνημόνιο και το τέταρτο και δεν υπάρχει καμία προοπτική μπορούμε να δοκιμάσουμε αυτοκτονικές και απεγνωσμένες λύσεις, που αντιστοιχούν σε μια κοινωνία που τα έχει δώσει όλα και δεν βλέπει διέξοδο. Αυτός είναι ο κίνδυνος, η μιάμιση στροφή του ΣΥΡΙΖΑ».

Σταύρος Θεοδωράκης: «Οι εποχιακοί λαϊκιστές του παρελθόντος βοήθησαν το ΣΥΡΙΖΑ να ακούγεται πιστευτός»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «οι εποχιακοί λαϊκιστές του παρελθόντος που ήταν και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ βοήθησαν το ΣΥΡΙΖΑ να ακούγεται πιστευτός στον ακραίο του λαϊκισμό».

Άννα Διαμαντοπούλου: «Ό,τι ήταν νεοφιλελεύθερο πριν 2 χρόνια, σήμερα είναι αριστερό»

«Ό,τι ήταν νεοφιλελεύθερο πριν 2 χρόνια, σήμερα είναι αριστερό και με το πιο απλό τρόπο όλα αυτά που ήταν αντιλαϊκά και εναντίον των αδυνάμων, σήμερα είναι εντελώς αντίθετα» υπογράμμισε η Άννα Διαμαντοπούλου και εκτίμησε ότι η επικράτηση της διπλής αυτής γλώσσας οφείλεται, στα social media, στο ό,τι συνέβη στην παιδεία μετά την μεταπολίτευση και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο δημόσιος λόγος, χωρίς επιχειρήματα και στοιχεία.

Πηγή:http://www.star.gr