Οι θέσεις για τη λύση του μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιου

Στις 19/4/2017 παρακολούθησα στον Ιανό μια λίαν ενδιαφέρουσα συνομιλία του Γιώργου Καραμπελιά με τον μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο. Το θέμα ήταν «Η ελληνική ταυτότητα και η Κύπρος» και ο Κύπριος ιεράρχης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού. Καταγράφω τις κυριότερες θέσεις του σεβασμιότατου, ο οποίος είναι χημικός και θεολόγος:

Οποιαδήποτε λύση πρέπει να προβλέπει τη διατήρηση της κρατικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν και ο Ακιντζί επιδιώκουν την κατάλυσή της και την υποκατάστασή της από ένα νέο κράτος, στο οποίο η τουρκοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία θα είναι ισότιμη με την ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία. Αν οι Τούρκοι προκαλέσουν τότε μια προβοκάτσια για να δικαιολογήσουν ένοπλη επέμβαση, δεν θα υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία για να ζητήσει την παρέμβαση του ΟΗΕ ή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Η Τουρκία από το 1956 έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Ακολουθούν συστηματικά το σχέδιο του καθηγητή και πολιτικού Νιχάτ Ερίμ. Πρώτα αναβάθμισαν τη μειονότητα των Τουρκοκυπρίων σε κοινότητα, μετά δημιούργησαν τεχνητά σύνορα με τα επεισόδια του 1963-1964. Το 1974 με την εισβολή διχοτόμησαν το νησί, το 1983 ανακήρυξαν το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα και τώρα θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο στον Βορρά και τον μερικό έλεγχο στον Νότο. Δεν πρέπει να τους παραχωρήσουμε αυτόν τον έλεγχο μέσω ενός σχεδίου τύπου Ανάν.

Η συζήτηση δεν γίνεται με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά με την Αγκυρα. Ο Ακιντζί εκτελεί εντολές. Στα Κατεχόμενα έχουν μείνει λίγοι Τουρκοκύπριοι και έχουν μεταφερθεί τουλάχιστον 700.000 έποικοι από την Τουρκία. Δεν πρέπει να υπογράψουμε λύση η οποία θα επιτρέπει την παραμονή των εποίκων.

Εάν δεχθούμε μια κακή λύση, ο Ελληνισμός της Κύπρου θα κινδυνεύσει με φυσική και εθνική εξαφάνιση, όπως συνέβη με τους Αραβες της Αλεξανδρέττας. Η Συρία βρισκόταν υπό γαλλική διοίκηση από το 1923 μέχρι το 1944. Η περιοχή της Αλεξανδρέττας είχε ειδικό αυτόνομο καθεστώς και εκεί, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού που έκαναν οι Γάλλοι το 1936, οι Τούρκοι αποτελούσαν μόνο το 39% από έναν πληθυσμό 220.000 κατοίκων. Η πλειονότητα ήταν οι Αραβες, που μαζί με διάφορες χριστιανικές κοινότητες αποτελούσαν το υπόλοιπο 61%.

Οι Τούρκοι έπεισαν τους Γάλλους να έχουν από κοινού τη στρατιωτική ασφάλεια της περιοχής, για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Τούρκων κατοίκων. Οι μη Τούρκοι εξεδιώχθησαν και τελικά το 1938 η περιοχή ενσωματώθηκε στην Τουρκία! Η Εκκλησία της Κύπρου θα αγωνιστεί για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας στη Μεγαλόνησο. Ηδη ξεκινά τη δημιουργία δικών της νηπιαγωγείων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία διαφυλάσσει τα ιερά και τα όσια του Γένους.

Κωνσταντίνος Χολέβας

*Πολιτικός επιστήμων

Πηγή