Αρχική Uncategorized ΚΡΗΤΗ - ΑΟΖ: Εξόχως διαφωτιστική έρευνα αναγνώστη!

ΚΡΗΤΗ – ΑΟΖ: Εξόχως διαφωτιστική έρευνα αναγνώστη!

To «defence-point.gr» έχει πολλούς λόγους να είναι περήφανο για τους αναγνώστες του, στα όρια του κομπασμού (!) καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν μετατραπεί σε ικανότατους ρεπόρτερ που μας «βγάζουν την άκρη» σε θέματα που θα χρειαζόταν να προσπαθήσουμε πολύ, διευκολύνοντάς τη δουλειά μας εντυπωσιακά.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι η τεκμηριωμένη απάντηση στην ανάρτηση που αφορούσε στη διαφορετική καταγραφή της ΑΟΖ της ηπειρωτικής Ελλάδας από αυτή της Κρήτης το οποίο ανέφερε σε άρθρο του ο καθηγητής Καρυώτης από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την αυτονόητη καταρχήν ανησυχία. Ας δούμε λοιπόν τις πληροφορίες που μας πρόσφερε ο φίλος μας Α.Π.:
Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το θέμα «Αποκόπτουν την Κρήτη από τον ελληνικό ηπειρωτικό κορμό…» που αναρτήσατε και το ζήτημα της «ξεχωριστής» ΑΟΖ της Κρήτης. Όντως υπάρχει στο website του οργανισμού ξεχωριστή ΑΟΖ της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης και είναι λογικό να μας ξενίζει το γεγονός αυτό. Μπορούμε όμως να δούμε, ότι η ίδια τακτική ακολουθείται από τον εν λόγω Οργανισμό και για άλλες χώρες της Μεσογείου.
Χώρες οι οποίες δεν έχουν αντιπάλους οι οποίοι να επιβουλεύονται τις ΑΟΖ τους. Για παράδειγμα, βλέπουμε την ΑΟΖ της Ιταλίας να είναι σπασμένη σε κομμάτια όπως Mainland, Sicily και Sardinia και αυτή της Ισπανίας στα κομμάτια Mainland και Balearic Island. Από την άλλη, όλοι αντιλαμβανόμαστε το σοβαρότατο ζήτημα της «διάσπασης» της Κυπριακής ΑΟΖ σε βόρεια και νότια και ορθώς επισημαίνεται.
Εγώ θα ήθελα όμως να σταθώ σε ένα άλλο σημείο βλέποντας τον χάρτη του Οργανισμού. Είναι μία ευχάριστη έκπληξη να αντικρίζω έναν χάρτη ενός Οργανισμού (με τον οποίο από ό,τι φαίνεται η επίσημη Ελλάδα δεν έχει επαφές/επιρροή, καθώς τότε θα υπήρχε ενδεχομένως διαφορετική απεικόνιση της Κυπριακής ΑΟΖ), ο οποίος να εμφανίζει ορθώς το μέγεθος της Τουρκικής ΑΟΖ.
Ο εν λόγω Οργανισμός δίνει ένα «χαστούκι» στον νταή της γειτονιάς και φυσικά αποδίδει σωστά πλήρη ΑΟΖ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αποκλείοντας έτσι την γειτνίαση της τουρκικής και αιγυπτιακής ΑΟΖ. Παρατηρούμε, ότι η τουρκική ΑΟΖ, ορισμένη επί τη βάση των ισχυόντων κανόνων του διεθνούς δίκαιου, περιορίζεται από το σύμπλεγμα του Καστελορίζου και επιτρέπει σαφέστατα τη γειτνίαση / επαφή των ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου.
Οι μοναδικές «παραφωνίες» στην ακριβή οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και τα οποία χρήζουν διαπραγμάτευσης / συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, εμφανίζονται σε κάποια μόνο σημεία επαφής (και αυτά μικρής έκτασης), όπως για παράδειγμα στην περιοχή μεταξύ Χίου και Κρήνης (Τσεσμέ).
Αποδεικνύεται λοιπόν ακόμα μία φορά πως η ελληνική οπτική για την ανακήρυξη ΑΟΖ υποστηρίζεται πλήρως από το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική.
Σημαντική Σημείωση: Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Γ.Μ. που επίσης έσπευσε να μας ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με το θέμα. Ευχαριστούμε από καρδιάς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Συμβούλιο Ρευστότητας: 12,2 δισ. ευρώ το 2020 στην πραγματική οικονομία – Ρυθμίστηκαν 396.621 δάνεια

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2021, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Ελληνικής...

Συμβούλιο Ρευστότητας: 12,2 δισ. ευρώ το 2020 στην πραγματική οικονομία – Ρυθμίστηκαν 396.621 δάνεια

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2021, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Ελληνικής...

Μητσοτάκης: Επέκταση στα 12 νμ στην Κρήτη και αλλού όποτε επιλέξουμε – Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά

«Περισσότερο από δύο αιώνες μετά στην ίδια περιοχή η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή έχοντας κάνει αναφορά στο ηνωμένο...

Attica Economic Review: Οι επιδράσεις της πανδημίας στην Οικονομία και τις τράπεζες

Στις επιδράσεις της πανδημίας στην απασχόληση στην χώρα μας αναφέρεται μεταξύ άλλων το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Attica Bank "Attica Economic Review" το οποίο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!