Αρχική Οικονομία Κουτρουμάνης: Δεν αποκλείεται το ΣτΕ να ακυρώσει το νέο νόμο για τις...

Κουτρουμάνης: Δεν αποκλείεται το ΣτΕ να ακυρώσει το νέο νόμο για τις συντάξεις

Το ενδεχόμενο να ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ ο νέος νόμος για τις μειώσεις στις συντάξεις το 2019, μετά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θεωρεί ότι τυχόν νέες περικοπές δεν δικαιολογούνται και «ενδεχομένως» παραβιάζουν το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, άφησε ανοιχτό ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Η αλήθεια είναι ότι δημιουργείται ζήτημα, παρά το γεγονός ότι έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά υπάρχει προηγούμενο. Και το προηγούμενο έχει να κάνει και με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές προηγούμενες ρυθμίσεις, ρυθμίσεις της περιόδου μετά το 2012 και για την εισφορά αλληλεγγύης και για τις περικοπές πάνω από τα 1.000 ευρώ που είχαν θεσμοθετηθεί τότε.

Αυτό δημιούργησε μία ανησυχία μεγάλη και στην κυβέρνηση βέβαια, αλλά κυρίως στους θεσμούς οι οποίοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι ρυθμίσεις που κάνει θα μπορέσουν να εφαρμοστούν. Δηλαδή, δεν θα χριστούν αντίθετες, είτε προς τον ευρωπαϊκό χάρτη δικαιωμάτων, είτε προς το Σύνταγμα της χώρας», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης μιλώντας στον Realfm 97,8.

«Μπορούσε να προσπεράσει και τώρα μπορεί να προσπεράσει η κυβέρνηση αυτή τη γνωμοδότηση, αλλά έχουμε ένα προηγούμενο το οποίο έχει δημιουργήσει απαιτήσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και σε αυτή την περίπτωση, γι’ αυτό έρχεται το κουαρτέτο και ζητεί οπωσδήποτε να υπάρχει η γνώμη μιας Αρχής που να διασφαλίζει ότι αυτά θα εφαρμοστούν.

Πρακτικά, εκείνο το οποίο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παρουσιάσει μελέτη αναλογιστική, γιατί όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν συνταξιοδοτικά θέματα πρέπει να συνοδεύονται από αναλογιστική ή οικονομική μελέτη. Να μπορεί να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών. Διαφορετικά θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, θα προσφύγουν, όπως έχουν προσφύγει και για τα προηγούμενα, θα ζητούν να μην εφαρμοστεί, ή εν πάση περιπτώσει να διακοπούν οι όποιες περικοπές γίνονται και αυτή την περίοδο και στο μέλλον. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα», πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Σε σχετικό ερώτημα για το εάν υπάρχει κίνδυνος για την κυβέρνηση και τους δανειστές το ΣτΕ όπως ακύρωσε τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες να βγει και να πει άκυρος ο νόμος, δεν εφαρμόζεται, ο κ. Κουτρουμάνης απάντησε: «Ναι, υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Υπάρχουν δύο σημεία, το ένα είναι η αιτιολόγηση, το οποίο φαντάζομαι θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και το δεύτερο είναι ότι πρέπει να πείσει ότι αυτές οι αλλαγές που γίνονται, γίνονται κατά τρόπο δίκαιο. Κατανεμημένες δίκαια σε σχέση με τις περικοπές στους συνταξιούχους. Είναι πάντως ένα θέμα το οποίο δημιουργεί ένα νέο δεδομένο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

H Ελλάδα άντλησε 2 δισ. ευρώ από την επανέκδοση 30ετούς ομολόγου

Η Ελλάδα άντλησε το ποσό των 2 δισ. ευρώ (2,43 δισ. δολαρίων) μέσω της επανέκδοσης 30ετούς ομολόγου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με βασικούς διαπραγματευτές δύο...

Tσίπρας στους πρυτάνεις : Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου, επιφανειακή και όχι ουσιαστική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων, αλλά ταυτόχρονα και αδιαφορία για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ, με...

Tσίπρας στους πρυτάνεις : Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου, επιφανειακή και όχι ουσιαστική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων, αλλά ταυτόχρονα και αδιαφορία για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ, με...

Μητσοτάκης: Στο επόμενο υπουργικό το ν/σ για το εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση

Το θέμα νομοθέτησης της αλλαγής του εκλογικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς έθεσε μεταξύ άλλων ο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!