Αρχική Κοινωνία Κορωνοϊός: Δυσπιστία και απουσία κριτικής σκέψης

Κορωνοϊός: Δυσπιστία και απουσία κριτικής σκέψης

Τι λένε τα δεδομένα ιατρικών ερευνών;

Το πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ με την πιο γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων στο Η.Β. (YouGov), έκανε μία μεγάλη έρευνα σε 25 χώρες και κατέταξε την Ελλάδα στη δεύτερη θέση (με 46%) όσων ισχυρίζονται ότι οι θάνατοι από covid-19 παρουσιάζονται εσκεμμένα φουσκωμένοι. Το αντίστοιχο ποσοστό στο ΗΒ είναι 22%. Αυτή η πεποίθηση πρέπει να έχει κάποια αίτια. Για παράδειγμα, η (δικαιολογημένη, ως ένα βαθμό) δυσπιστία στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Ποιος ξεχνάει το μεγαλύτερο fake news του αιώνα μας, δηλαδή τα δήθεν «όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ»;

Από κει και πέρα, η τεχνολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μάς δημιουργεί μία εκδοχή του κόσμου πολύ κοντύτερα στις απόψεις μας από τον πραγματικό. Οι αλγόριθμοι επιλογής εμφάνισης αναρτήσεων προβλέπουν τι θα μας αρέσει να δούμε. Έτσι, συναντούμε συχνότερα τις απόψεις μας σε άλλους και ενισχύεται η βεβαιότητα και η ορθότητά τους, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιθετικοί στην αντίθετη άποψη. Ταυτόχρονα, υπάρχει και η «παραδοσιακή» ροπή για πόλωση. Έχουν παρατηρηθεί και ορισμένα φαινόμενα απουσίας κριτικής σκέψης. Σταχυολογώ λοιπόν ορισμένα πράγματα που δεν τα συνειδητοποιήσαμε όπως θα έπρεπε:

• Το ΗΒ δεν εφάρμοσε ποτέ ανοσία αγέλης. Απλά καθυστέρησε 5-10 ημέρες (ανάλογα με το ως προς ποια χώρα συγκρίνουμε) να ανακοινώσει το ολικό απαγορευτικό τον Μάρτιο. Η ανοσία αγέλης απαιτεί τουλάχιστον έναν χρόνο να εφαρμοστεί.
• Η Σουηδία πήρε κι αυτή μέτρα όπως οι άλλες χώρες, π.χ. έκλεισε σχολεία και πανεπιστήμια τον Μάρτιο. Απλά βασίστηκε στην εθελούσια εφαρμογή τους και όχι στην εφαρμογή βάσει νόμων. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, η οικονομική δραστηριότητα υπέστη ύφεση όχι πολύ διαφορετική από άλλες χώρες.
• Η θνησιμότητα (θάνατοι / μολυσμένοι) είναι οπωσδήποτε πολύ μεγαλύτερη και του 0.05%, και του 0.15%, αλλά πιθανώς και του 0.23% που λένε ορισμένοι. Το Βέλγιο μέχρι σήμερα έχει ήδη περίπου 0.15% θανάτους, όχι επί των μολυσμένων, αλλά επί όλου του πληθυσμού της χώρας! Και οι θάνατοι συνεχίζουν τρέχουν με αρκετά μεγάλη ταχύτητα. Αν κόλλησε μέχρι τώρα το ένα τρίτο ή το ένα τέταρτο του πληθυσμού, τότε η πραγματική θνησιμότητα είναι τριπλάσια ή τετραπλάσια από αυτήν.
• Οι ασιατικές χώρες αντιμετώπισαν την πανδημία με πολύ καλύτερο τρόπο από την Ευρώπη, ακριβώς επειδή από το 2002 και την πρώτη έξαρση του SARS γνωρίζουν, είναι προετοιμασμένοι και υπάκουοι στα όποια μέτρα θέτουν οι κυβερνήσεις τους. Ο αποκλεισμός εφαρμόζεται εκεί με ευλάβεια και προθυμία. Μάσκες, δε, φορούν όταν χρειαστεί και όχι μόνο σε περιόδους πανδημίας.
• Ανοσία αγέλης σημαίνει ότι θα κολλήσει ένα τεράστιο ποσοστό (π.χ. 70%) και θα πεθάνουν όσοι αντιστοιχούν στη θνησιμότητα του ιού. Αν, κατά τους ευνοϊκότερους υπολογισμούς του ΠΟΥ, η θνησιμότητα είναι 0.50% και κολλήσει το 70% των Ελλήνων, τότε μιλάμε για 36.500 θανάτους. Τεράστιο ανθρώπινο κόστος.
• H διάμεση ηλικία των ανθρώπων στη ΜΕΘ, από 75 έτη τον Αύγουστο, όταν είχαμε 20-25 κατειλημμένες κλίνες, έπεσε στα 65 έτη όταν είχαμε 608. Αυτό σημαίνει ότι σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία, πλησιάσαμε το εφιαλτικό σενάριο της επιλογής ασθενών. Το αν ξεπεράστηκε, δεν το γνωρίζω. Πάντως, διάμεση ηλικία σημαίνει ότι οι μισοί ασθενείς είναι νεότεροι και οι άλλοι μισοί γηραιότεροι.
• Σε δική μου ανάλυση των δεδομένων που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις όλων των χωρών, συνέκρινα τον αριθμό των ημερησίων θανάτων (σε μέσο όρο εβδομάδας) για τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου, με την υψηλότερη τιμή της ίδιας αυτής μεταβλητής αλλά για την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου. Στην Ευρώπη προηγείται η Βουλγαρία με 31 φορές περισσότερους θανάτους (137.4 την ημέρα σήμερα, έναντι 4.4 τον Ιούνιο) και δεύτερη είναι η Ελλάδα με 19.5 φορές (100.3 τώρα έναντι 5.1 τον Απρίλιο). Είκοσι οχτώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν συντελεστή μεγαλύτερο από 1. Από τις χαμηλότερες είναι η Φινλανδία (0.15), Ισπανία (0.30), Νορβηγία (0.34). Η Σουηδία βρίσκεται στην 31η θέση από τις 41 με 0.43. Δηλαδή, και εκεί οι ημερήσιοι θάνατοι είναι στο 43% της υψηλότερης τιμής τον Απρίλιο.

Κριτική στην κυβέρνηση

Το να απορρίπτει κανείς διάφορες θεωρίες χωρίς επαρκή δεδομένα, όπως για παράδειγμα ότι πρόκειται για κατασκευασμένο ιό, επιχείρηση φίμωσης των ανθρώπων, τσιπάκι στο εμβόλιο, συνωμοσία του Μπιλ Γκέιτς κ.λπ., δεν σημαίνει ότι αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση από κριτική. Η ασυμμετρία εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ήταν εξόφθαλμη, πόσο μάλλον όταν πολλοί επίσημοι, είτε με δηλώσεις, είτε με πράξεις τους, παραβίαζαν τους κανόνες που οι ίδιοι θέσπιζαν. Επίσης, η σύγκριση ενίσχυσης της οικονομίας από την ελληνική κυβέρνηση ήταν πενιχρότατη. 800 ευρώ τον Απρίλιο και άλλα τόσα τώρα τον Δεκέμβριο σε όσους έχασαν την εργασία τους λόγω του απαγορευτικού. Για σύγκριση, θα επισημάνω τι έκανε το Η.Β.: Πληρώνει το 80% του μισθού (με ανώτατο όριο τις 30.000 λίρες) σε όσους έχασαν τη δουλειά τους σε όλο αυτό το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Το συνολικό κόστος της κυβέρνησης ξεπερνάει τα 350 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι σήμερα. Αρκετά μεγαλύτερο από ολόκληρο το ΑΕΠ της Ελλάδος. Με αυτό όμως, κανείς δεν έμεινε στον δρόμο. Με το 80% του μισθού, χωρίς να εργάζεται κανείς και να έχει διάφορα έξοδα μετακινήσεων ή διατροφής εκτός σπιτιού κ.λπ., το κοινωνικό κόστος συγκρατείται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Εθνική Ασφαλιστική: Iσχυρή κερδοφορία και το 3ο τρίμηνο – Aύξηση σε κέρδη και ασφάλιστρα στο 9μηνο

Η Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασε ισχυρή κερδοφορία και το 3ο τρίμηνο του 2021, σε συνέχεια των θετικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2021, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 9μηνο του 2021 ανήλθαν σε €83,9 εκατ. έναντι €53,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα καθαρά, μετά από φόρους κέρδη, ανήλθαν σε €63,1 εκατ., έναντι €42,6 εκατ. το 9μηνο του 2020. H συνολική παραγωγή ασφαλίστρων, για το 9μηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,0

Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας

Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του νέου κύματος της Covid-19 ή την παραλλαγή Όμικρον, διαμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν περιοριστικά μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19. Η νέα παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα και ήδη κρούσματά της εμφανίστηκαν στην Ευρώπη. «Υπάρχει προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη (της ευρωζώνης) το 2022, όμως πιστεύω ότι μάθαμε πολλά. Τώρ

Εξαπλώνεται η παραλλαγή «Όμικρον»: Κρούσματα σε πολλές χώρες-Ισραήλ και Ιαπωνία κλείνουν τα σύνορα

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες, με τον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση κρουσμάτων στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, ενώ παράλληλα εντείνονται...

Εθνική Τράπεζα: Νέα εθελουσία έξοδος προσωπικού με bonus έως 180.000 ευρώ

H διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του προσωπικού και κατ’ επέκταση στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Ειδικότερα, οι υπάλληλοι της ΕΤΕ που θα ενταχθουν στο πρόγραμμα από σήμερα και έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν λαμβάνειν εκτός από αποζημίωση και bonus έως και 180.000 ευρώ, αλλά και μία σειρά από προνόμια, όπως παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διατήρηση των όρων που αφορούν σε δανειακές συμβάσεις, καθώς

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!