Αρχική Οικονομία Κορυφώνεται ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης της Γερμανίας.Τα οφέλη για...

Κορυφώνεται ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης της Γερμανίας.Τα οφέλη για την Ελλάδα

Μαίνεται ο οικονομικός, εμπορικός και νομισματικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τράμπ και στην Ευρώπη της Γερμανίας, με την οποία συστοιχίζεται το κατεστημένο της Νέας Τάξης, το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο,οι Γύπες των αγορών, τα διεθνή ΜΜΕ, η βιομηχανία του θεάματος κλπ., σε αγαστή συμμαχία με την Κίνα και ως ουρά χώρες όπως ο Καναδάς και η Γαλλία.

Στο “χορό των καταραμένων” με επικεφαλείς σκοτεινές οργανώσεις όπως η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, προστέθηκε ανοιχτά πλέον και το ΔΝΤ της Κριστίν Λαγκάρντ, που αντέδρασε έντονα στην πολιτική προστατευτισμού και την επιβολή δασμών στις εισαγωγές προς τις ΗΠΑ. Με δεδομένο ότι, το ΔΝΤ ελέγχεται απο την Ουάσιγκτον, είναι φανερό ότι η πολύφερνη Γαλλίδα Λαγκάρντ βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης  με τον Τράμπ, με πιο πιθανή την απομάκρυνσή της από το θώκο της στο Ταμείο.

 Η έκθεση του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ, που με την πολιτική του έχει καταστρέψει πάμπολλες χώρες,  εξέδωσε εχθρική έκθεσή του για την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, όπου προειδοποιεί ότι οι εισαγωγικοί δασμοί που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλούν να υπονομεύσουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, να υποκινήσουν αντίμετρα από τις άλλες χώρες και να βλάψουν τελικά την αμερικανική οικονομία,

Το Ταμείο σημειώνει στην έκθεσή του ότι μολονότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι ισχυρή φέτος αλλά και το 2019, τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα για τις δαπάνες και τους φόρους, θα μπορούσαν να τη θέσουν σε κίνδυνο μετά το 2020, προειδοποιώντας ότι ένας φαύλος κύκλος αντίμετρων θα είχε συνέπειες για τις εθνικές και τις διεθνείς επενδύσεις, θα μπορούσε να διακόψει τις παγκόσμιες και τις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού και να υπονομεύσει το σύστημα στο οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Στην ανάλυσή του το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,9% για φέτος και 2,7% για το 2019 για την αμερικανική οικονομία η οποία επωφελείται από τις περικοπές στους φόρους και τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες που προωθεί η κυβέρνηση, για το 2020 όμως αναμένει, όπως και Fed, ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1,9%. Σημειώνει δε ότι οι περικοπές φόρων και η αύξηση των δαπανών σε μια περίοδο που η οικονομία παρουσιάζει ήδη ισχυρή ανάπτυξη και η ανεργία κινείται σε χαμηλά επίπεδα “αυξάνει το εύρος και το μέγεθος μελλοντικών κινδύνων”, όπως για παράδειγμα το υψηλότερο δημόσιο χρέος και την πιθανότητα μιας ύφεσης.

Το γεγονός ότι, οι προβλέψεις του ΔΝΤ κατά κανόνα διαψεύδονται απο τις εξελίξεις, ελάχιστα ενδιαφέρει ή θίγει τους επικεφαλείς του. Αν κάποιος απο αυτούς, δείχνει διαφοροποίηση απέναντι στις κατευθυντήριες γραμμές της Νέας Τάξης , εφευρίσκονται  εναλλακτικές λύσεις για την απομάκρυσν΄ση τους, όπως έγινε στην περίπτωση του Ντομινίκ Στρός Κάν

Η πολιτική προστατευτισμού του Τράμπ

Οι δασμοί του Τραμπ δημιούργησαν ατμόσφαιρα διάρρηξης της Δύσης στη σύνοδο κορυφής του G7, που έγινε πρόσφατα στο Κεμπέκ του Καναδά. Ο Αμερικανός πρόεδρος έφυγε αρκετές ώρες νωρίτερα από τη σύνοδο, η οποία, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, «έμοιαζε λιγότερο με G7 και περισσότερο με G6+1».

Στην πολιτική προστατευτισμού του Ντόναλντ Τράμπ, συνηγορούν τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ με τους βασικούς της εταίρους: 375 δισ. με την Κίνα, 71 με το Μεξικό, 69 με την Ιαπωνία, 64 με τη Γερμανία. Στόχος του  να επιβάλει  διμερείς συμφωνίες για το άνοιγμα των αγορών τους στα αμερικανικά προϊόντα. Ηδη το πέτυχε με τη Νότια Κορέα και ελπίζει ότι θα το πετύχει και με τους υπόλοιπους.

Η Ευρώπη της Γερμανίας αντεπιτίθεται 

Στην αντεπίθεση για τους δασμούς που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στον χάλυβα (25%) και το αλουμίνιο (10%) και στα αυτοκίνητα, περνάει, όπως είχε προαναγγελθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε.  ενέκριναν ομόφωνα την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, συνολικού ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν έχει προτείνει δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα όπως χυμός πορτοκαλιού, μπέρμπον, τζιν και μοτοσικλέτες ως απάντηση στις “παράνομες”πράξεις των ΗΠΑ.Μεταξύ των χωρών που πλήττονται και ο Καναδάς, που με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 12,9 δισ. δολάρια από 1η Ιουλίου.

Τα οφέλη για την Ελλάδα

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο σημείωμά μας, η ανατρεπτική  άνοδος στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τράμπ, με όλες τις ιδιαιτερότητες του ανδρός, οδηγεί στην ευχάριστη διαπίστωση  ότι, ο μέχρι πρότινος ήπιος οικονομικός και νομισματικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γερμανία και Κίνα, μεταβάλλεται σε ανοιχτή ρήξη, αφού η  Ουάσιγκτον σήμερα δεν ανέχεται πλέον τις πονηρές οικονομικές πρακτικές της Γερμανίας και της Κίνας σε βάρος τους.

Με πρωτόγνωρες κινήσεις, ο Τράμπ ανατρέπει τις διεθνείς συμφωνίες του δήθεν “ελεύθερου” εμπορίου και προωθεί έναν νέο εμπορικό προστατευτισμό προς όφελος των ΗΠΑ και των εθνών – κρατών και σε βάρος της παγκοσμιοποίησης, η οποία ευθύνεται για τις διεθνείς οικονομικές κρίεσεις και τη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων. Στο βαθμό που αυτό πλήττει τη Γερμανία,αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τη χώρα μας που υποφέρει κάτω από τον Γερμανικό οικονομικό ζυγό.

Ο Τράμπ επιδιώκει να συνάπτει κατ΄ιδίαν συμφωνίες με τις διάφορες χώρες, αδιαφορώντας για τους μέχρι σήμερα κανόνες του διεθνούς εμπορίου που ευνοούν κυρίως τη Γερμανία και την Κίνα. Είναι φανερό επίσης ότι, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου δεν πρόκειται να παρέμβει σε βάρος της Ιταλίας στην πολύ πιθανή επερχόμενη σύγκρουσή της με τη Γερμανία, όπως έκανε ο προκάτοχός του Ομπάμα το καλοκαίρι του 2015 για την Ελλάδα και επέβαλλε την παραμονή μας στη γερμανοκρατούμενη ευρωζώνη. Η αποδυνάμωση της Ευρώπης της Γερμανίας είναι πλέον ορατή και αυτό αποτελεί μαι αισιόδοξη πολιτική για την Ευρώπη της περιφέρειας και την Ελλάδα ειδικότερα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

If you have good or exceptional financing, you are capable to qualify for a charge card

If you have good or exceptional financing, you are capable to qualify for a charge card 3. 0% APR Cards If you've got close or exceptional...

We have an issue that I would like to be informed about. My favorite child obtained partnered in 2012 and I also really feel...

We have an issue that I would like to be informed about. My favorite child obtained partnered in 2012 and I also really feel...

property from shop and thanks for visiting key services like an immediate challenging financial institution we have the adventure and cash

property from shop and thanks for visiting key services like an immediate challenging financial institution we have the adventure and cash Employees at supplier money...

exclusive buyers with an expression close to many months often the term could possibly be produced more a number of

exclusive buyers with an expression close to many months often the term could possibly be produced more a number of Just how can Tricky Money...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!