Αρχική Οικονομία Κομισιόν: Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022

Κομισιόν: Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022

Τη επίσημη σύσταση, η άρση των ορίων δανεισμού των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επεκταθεί και το 2022, έκανε σήμερα μέσω ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα μέτρο που εφαρμόσθηκε τόσο το 2020 όσο και το 2021, προκειμένου οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, οι τελευταίες της εκτιμήσεις δείχνουν ότι η η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναμένεται να φθάσει στα επίπεδα του 2019 νωρίτερα από τα μέσα του 2022.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., αποφάσισαν να αρθούν τα όρια δανεισμού των χωρών μελών όταν ξεκίνησε η πανδημία της Covid-19, το επονομαζόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, βάσει του οποίου το έλλειμμα μια χώρας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ της, κάνοντας χρήση της «γενικής ρήτρας διαφυγής», μια συνθήκη η οποία εφαρμόζεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν τονίζει ότι «οι πρώιμες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η γενική ρήτρα διαφυγής πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και το 2022 και να απενεργοποιηθεί το 2023». Σε περίπτωση που η ανάκαμψη σε κάποια από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. είναι βραδύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες, τότε η Επιτροπή θα επανεξετάσει την άποψή της για τα όρια δανεισμού.

«Σε περίπτωση που ενός μέλους η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα πριν την πανδημία, θα γίνει πλήρης χρήση όλων των ευέλικτων διαδικασιών που εντάσσονται στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ειδικότερα στις προτάσεις για την καθοδήγηση της δημοσιονομικής πολιτικής», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τον Μάιο η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τις νέες της προβλέψεις αναφορικά με την ανάπτυξη της Ε.Ε., τον πληθωρισμό και την πορεία των δημοσιονομικών κι έπειτα οι 27 υπουργοί Οικονομικών θα πάρουν την τελική τους απόφαση για τα όρια δανεισμού.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έχουν καταρτίσει τα προσχέδια για τη δημοσιονομική τους στρατηγική, για τα επόμενα δύο χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων

Yποχωρούν ελαφρώς σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων - κυρίως των χωρών του σκληρού πυρήνα, στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ συνέχισε και την προηγούμενη εβδομάδα (παρά τις...

Δένδιας : Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης να συμφωνήσουμε για την ΑΟΖ

«Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη δήλωσή του μετά...

ΟΕΕ: 30 μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων

Μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, καταθέτει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, μέσω της...

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ – ΕΤΕπ για τη διαχείριση 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η ΕΤΕπ θα συμβάλει στη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» Η σχετική...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!