Αρχική Uncategorized Κολοσσιαίο κοίτασμα υδρογονανθράκων βρίσκεται νοτίως της Κρήτης

Κολοσσιαίο κοίτασμα υδρογονανθράκων βρίσκεται νοτίως της Κρήτης

Ένα κολοσσιαίο κοίτασμα υδρογονανθράκων φαίνεται πως κρύβεται νοτίως της Κρήτης κάτι που ενώ ήταν γνωστό ως φήμη και εικασία εδώ και πολλά χρόνια τώρα δείχνει να το επιβεβαιώνει και η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Υπουργού Γιώργου Σταθάκη, οι οποίοι από κοινού έδωσαν συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας το σχεδιασμό και τα πλάνα της κυβέρνησης στο ενεργειακό μέτωπο. Έκαναν λόγο για σχεδιασμό που περιλαμβάνει μεγάλες συνεργασίες, μεγάλους ενεργειακούς δρόμους και δυναμικά επενδυτικά προγράμματα διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Κρήτη όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός αφενός λόγω γεωγραφικής θέσης αφού αποτελεί τον κόμβο τον ενδιάμεσο σταθμό των ενεργειακών διαδρομών και των αγωγών και αφετέρου λόγω της ύπαρξης, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως και δυτικά της Κρήτης. Κοιτάσματα, όπως σημείωσε με νόημα, για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από τους ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς.

ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων από σχετικές έρευνες, που διεξήγαγαν οι εταιρείες PGS και Spectrum νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης και μέσα στην αβυσσική πεδιάδα του Ιονίου πελάγους υπάρχουν δύο τεράστια «αντίγραφα» του κολοσσιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ», όπου το πρώτο βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος και σύμφωνα με την Spectrum είναι 10 φορές μεγαλύτερος από το «βόρειο Κυπριακό ΖΟΡ» καλύπτοντας μία επιφάνεια 5.000 km2. Το ελληνολιβυκό κοίτασμα περιέχει τουλάχιστον 1.500 Tcf ή 43 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Tcm)!

Εάν λάβουμε υπόψιν ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου είναι το South-Pars του Κατάρ-Ιράν με 1.235 Tcf ή 35 Tcm με επιφάνεια 7.500 km2, τότε νοτιοδυτικά της Κρήτης βρίσκεται το Νο.1 κοίτασμα στον κόσμο Βιογενούς Φυσικού Αερίου!

Πρόκειται για μια ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τη τύχη της χώρας και να ανατρέψει όλα τα δεδομένα της οικονομίας αν οι πολιτικές ηγεσίες αξιοποιήσουν το κοίτασμα προς όφελος της χώρας. Μόνο αυτό το κοίτασμα ή για την ακρίβεια μέρος αυτού του κοιτάσματος, περίπου το 60%, φαίνεται να βρίσκεται μέσα στην ΑΟΖ της Λιβύης και αρκεί για την αποπληρωμή ολόκληρου του χρέους σε βάθος 15ετίας! Αντίθετα με τα κοιτάσματα του Αιγαίου και της Ανατολής Μεσογείου που βρίσκονται μέσα στην δυνητική ελληνική ΑΟΖ, αυτό απέχει από τις περιοχές «γεωστρατηγικής τριβής» με την Τουρκία!

ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «Η ενέργεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πολιτικής για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Πρώτον, γιατί ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή πολιτική και την προσέλκυση επενδύσεων και, δεύτερον, γιατί αναβαθμίζει τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας μας, η οποία έχει την τύχη να βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση.

Έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε, που είναι η τοποθεσία μας στο χάρτη, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σε μια περιοχή που γύρω-τριγύρω, βεβαίως, είναι εύθραυστη, αλλά εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα». Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι «Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος, ταυτόχρονα, όμως, και πόλος ειρήνης και σταθερότητας, σε μια περίοδο, όπως είπα προηγουμένως, περιφερειακών αποσταθεροποιήσεων. Αυτός είναι ένας τρίτος στρατηγικός στόχος: να αξιοποιήσουμε αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα της γεωγραφικής μας τοποθεσίας. Και στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος – στρατηγικός στόχος και όραμα – είναι η Ελλάδα να γίνει ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο (HUB).

Και όχι μόνον σε ό,τι αφορά τις μεταφορές. Και στην Ενέργεια. Ένα διεθνές ενεργειακό HUB. Αντιλαμβάνεστε ότι οι δρόμοι της ενέργειας του 21ου αιώνα, οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος, δεν μπορούν να παρακάμπτουν την Ελλάδα, περνούν από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της στρατηγικής μας στην εξωτερική πολιτική και στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή, η ενεργειακή συνεργασία είναι στο επίκεντρο της συζήτησης και κατέχει περίοπτη θέση: τόσο σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, όσο όμως και σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις με γειτονικές χώρες, είτε τη διακυβερνητική συνάντηση που θα γίνει το Σεπτέμβριο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, είτε στις σχέσεις μας και με τη γειτονική χώρα, την Τουρκία, αλλά και με τις χώρες της Βαλκανικής».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό τα μεγάλα ενεργειακά έργα είναι τα εξής:

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, για τον οποίο πρόσφατα υπογράφηκε κοινή συμφωνία με το Ισραήλ . Ο Αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο λεγόμενος κάθετος άξονας IGB, επίσης έργο υψηλού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Euro Asia Interconnector, που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, με σκοπό τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ευρώπη μέσω της Κρήτης και από εκεί, από την Κρήτη, καλώδιο, το οποίο θα μεταφέρει ενέργεια στην Αττική.
Σε ό,τι αφορά το καλώδιο της Κρήτης, ο πρωθυπουργός δήλωσε, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Αττικής-Κυκλάδων και Κρήτης-Πελοποννήσου, με έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξαιρετικής αναπτυξιακής σημασίας, για τα οποία ο κ. Τσίπρας δήλωσε, ότι «θα δώσουν τη δυνατότητα και να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα, αλλά και να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που είναι το πλεονέκτημα που έχει η χώρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για εξαγωγή, ενδεχομένως, ενέργειας, αν αυτό μπορεί να δώσει μια προοπτική μαζικής παραγωγής»

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Οι εξελίξεις παρακολουθούνται με ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς ως άμεσα ενδιαφερόμενη Αρχή, επιθυμεί την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών προς όφελος της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, αρμόδιος για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος δήλωσε, ότι «Είναι γνωστό ότι υπογράφονται συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και το γεγονός, ότι αρμόδιοι υπουργοί και ο πρωθυπουργός κάνουν δηλώσεις γύρω από αυτό το θέμα, δείχνει, πως οι διαδικασίες μπαίνουν σε καινούργια φάση.

Εμείς σαν περιφέρεια όμως δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση. Ξέρουμε μόνο όσα λέγονται από την κυβέρνηση και ότι η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων έχει ανακοινώσει πως θα προκηρύξει το κομμάτι νότια και δυτικά της Κρήτης και να πυκνώσει τις έρευνες εκεί για να έχει πιο αναλυτικά αποτελέσματα και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αυτό ξέρουμε και αυτά μας έχουν πει προς το παρόν. Είναι γεγονός πάντως ότι Κρήτη γίνεται ενεργειακός κόμβος και γιατί θα γίνει σταθμός στους αγωγούς φυσικού αερίου που προγραμματίζονται, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, και μακάρι να αξιοποιηθούν οι όποιες πηγές υδρογονανθράκων.»

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τι ισχύει και τι αλλάζει σχετικά με τον κατώτατο μισθό – Δέκα ερωταπαντήσεις από το υπουργείο Εργασίας

Μέσω δέκα ερωταπαντήσεων εξηγεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τι ισχύει και τι αλλάζει σχετικά με τον κατώτατο μισθό στη χώρα, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της...

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 12 έως 15 ετών

Το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν, όπως ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, «με βάση τα επιδημιολογικά...

Κορωνοϊός: 2.070 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι – Στους 147 οι διασωληνωμένοι

Μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όμως πάνω από 2.000 είναι τα κρούσματα του κοροναϊού σήμερα στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη, αφού...

ALPHA BANK: Τη δέσμευσή της για ένα βιώσιμο μέλλον αποτυπώνει ο Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020

Ο Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020 περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες της Alpha Bank για την πλήρη και δυναμική ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων σε όλους τους...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!