Αρχική Οικονομία Κοινωνικό μέρισμα: Εφτά ημέρες και οι αδικίες παραμένουν

Κοινωνικό μέρισμα: Εφτά ημέρες και οι αδικίες παραμένουν

Ακόμη απομένουν εφτά ημέρες για την υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα και οι αδικίες στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για την έγκριση των αιτήσεων ακόμη δεν έχουν διορθωθεί.

Παρά τα όσα ειπώθηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη για αλλαγές οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για το μέρισμα, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλον φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016.

Οι αδικίες συνεχίζονται

Αν κάποιος δήλωσε για ένα μήνα φιλοξενούμενος χάνει το κοινωνικό μέρισμα. Το πιο τραγικό είναι αν κάποιος μέχρι τα μέσα του 2016 έμενε με τους γονείς του και μετά παντρεύτηκε, τώρα ως παντρεμένος δεν δικαιούται να κάνει αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Άλλη μια κατηγορία που αδικούνται είναι όσοι είναι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών. Παραδείγματος χάριν παιδιά που έχουν γίνει συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς των ηλικιωμένων γονιών τους χάνουν το μέρισμα καθώς, παρότι μπορεί οι δικοί του λογαριασμοί να είναι μηδενικοί, ο κοινός τους στερεί τον μποναμά.

Οι αιτήσεις επίσης, απορρίπτονται όταν φορολογούμενοι δηλώνουν χαμηλό εισόδημα, αλλά έχουν υψηλότερο τεκμαρτό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 4 στους 10 φορολογουμένους στα χρόνια της κρίσης έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά τα τεκμαρτά είναι υψηλότερα, άρα χάνουν το μέρισμα. Φοροτεχνικός αναφέρει ότι μπορεί κάποιος να έχει ένα σπίτι στο όνομα του και ένα αυτοκίνητο και να έχει χαμηλό εισόδημα. Αποτέλεσμα να χάσει το κοινωνικό μέρισμα.

Προβλήματα υπάρχουν και με τους ανέργους. Οι άνεργοι που έχουν συμπληρώσει έξι συναπτούς μήνες ανεργίας εντός του 2017 δικαιούνται το μέρισμα, ίσως όμως δεν το λάβουν καθώς ο χρόνος ανεργίας τους δεν εμφανίζεται στο σύστημα του ΟΑΕΔ.

Τον αποκλεισμό τους από το κοινωνικό μέρισμα καταγγέλλουν οι πολύτεκνοι με ανακοίνωσή τους και κατηγορούν την κυβέρνηση για αντιδημογραφική πολιτική.  Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος υποστηρίζει ότι με τις ειδικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στους σχετικούς νόμους, ουσιαστικά αποκλείονται από τη διανομή.

Να σημειωθεί ότι στις 15 Δεκέμβρη έχει δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα πιστωθεί το κοινωνικό μέρισμα, ενώ συνεχίζεται για μία εβδομάδα ακόμη η διαδικασία των αιτήσεων στο www.koinonikomerisma.gr.

 

Πηγή: http://news.in.gr