Μία πολιτική που κρατάει από την εποχή Ομπάμα στη Συρία τερματίζεται πανηγυρικά.

Σε μία απόφαση – σταθμός που πάρθηκε πριν από μερικές ώρες, ο Λευκός Οίκος ήρθε σε συμφωνία με την CIA για τον τερματισμό οποιασδήποτε βοήθειας αντικαθεστωτικών ομάδων στη Συρία.

Τα προγράμματα “εθελούσιας βοήθειας και στήριξης” ορισμένων ομάδων ανταρτών στη Συρία, είχαν έρθει σε εφαρμογή από την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα, ως μία ευρύτερη πολιτική για την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ωστόσο οι καιροί άλλαξαν και ο νέος ένοικος στον Λευκό Οίκο ακολουθεί πλέον εκ διαμέτρου αντίθετη ατζέντα. Είναι καιρός ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή να πάρει άλλη τροπή.

Ο στρατηγός Raymond Thomas, επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, δήλωσε ότι η απόφαση βασίστηκε στην αξιολόγηση του προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Τουλάχιστον από ό, τι γνωρίζω σχετικά με αυτό το πρόγραμμα και την απόφαση να τον τερματίσω, δεν ήταν κάτι που έγινε εξαιτίας των Ρώσων”, δήλωσε ο ίδιος στο Aspen Security Forum στο Κολοράντο την Παρασκευή.

Θέλοντας να αντικρούσουν τα “πυρά” του βαθέος κράτους στις ΗΠΑ, οι ιθύνοντες της απόφασης Τραμπ για τη Συρία υποστηρίζουν πως οι φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την απόσυρση της αμερικανικής στήριξης στις ομάδες ανταρτών που πολεμούν κατά του Άσαντ στη Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως -τουλάχιστον επίσημα-  το μυστικό πρόγραμμα της CIA άρχισε να παρέχει εξοπλισμό και να εκπαιδεύει τις λεγόμενες δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας το 2013, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ που μίλησαν υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters, επεσήμαναν ότι η μυστική τακτική της CIA είχε στην πραγματικότητα πολύ λίγη επιτυχία. Αυτό που πέτυχε, όπως είπαν, είναι να καταλήξουν αμερικανικά όπλα στους ισλαμιστές του ISIS.