Αρχική Κοινωνία Κλείδωσε ο εξωδικαστικός, «ναι» σε μερικό κούρεμα ΦΠΑ

Κλείδωσε ο εξωδικαστικός, «ναι» σε μερικό κούρεμα ΦΠΑ

«Λευκός καπνός» βγήκε αργά χθες το βράδυ στο ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπει ότι θα «κουρεύονται» τελικά, σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις, ο ΦΠΑ και οι παρακρατούμενοι φόροι, αλλά όχι οι ασφαλιστικές εισφορές.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή έλεγε χαρακτηριστικά ότι απομένουν πλέον τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να πάρει τον δρόμο προς ψήφιση στη Βουλή. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες ακόμη, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε προκειμένου να ξεπεραστούν τα υπόλοιπα «αγκάθια» του εξωδικαστικού και σε ποια σημεία έκαναν πίσω οι δύο πλευρές.

Θυμίζουμε ότι οι βασικές διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις αφορούσαν:

• Στον χρόνο βεβαίωσης των οφειλών. Στο σχέδιο νόμου που τέθηκε προς διαβούλευση προβλέπεται ότι ο χρόνος αυτός θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2016, με τους θεσμούς να ζητούν ο χρόνος αυτός να είναι στην καλύτερη περίπτωση τα τέλη Ιουνίου του 2016.

• Στο ποιες εταιρείες μπορούν να υπαχθούν στον μηχανισμό. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι αίτηση υπαγωγής μπορούν να υποβάλουν όσοι έχουν χρέη πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ οι θεσμοί αλλά και οι τράπεζες ζητούν στη ρύθμιση να μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες τα χρέη των οποίων θα ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα μαζικών προσφυγών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που θα προκαλούσαν συμφόρηση στο σύστημα.

• Στη διάρκεια ισχύος του νόμου. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2018, με τους θεσμούς να επιθυμούν ο χρόνος ισχύος του να είναι μικρότερος.

Η θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένεται να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα των ληξιπροθέσμων οφειλών των επιχειρήσεων και σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης περίπου 420.000 επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Εξαίρεση
Στο πλαίσιο του εξωδικαστικού θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, οι προϋποθέσεις για να υπαχθούν οι εταιρείες στον νόμο είναι:

• Να έχουν οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών κατά την 31/12/2016.

• Να έχουν οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016.

• Να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες.

• Να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

• Να έχουν εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν.

• Να έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους (π.χ. προμηθευτές κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να υπαχθεί στον νόμο αν το 85% των συνολικών οφειλών της ανήκει σε έναν πιστωτή. Ωστόσο, μπορούν να υποβάλουν κοινή αίτηση περισσότεροι του ενός οφειλέτες, εφόσον είναι συνοφειλέτες ή νομικά πρόσωπα που έχουν σχέση μητρικής-θυγατρικής ή συντάσσουν ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις.

Από τον νόμο εξαιρούνται επίσης:

• τράπεζες

• χρηματοδοτικά ιδρύματα (π.χ. επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν αγορά αυτοκινήτου)

• πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών (π.χ. χρηματιστηριακές εταιρείες)

• ασφαλιστικές εταιρείες

• οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (π.χ. hedge funds)

• νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση εξυγίανσης ή πτώχευσης ή βρίσκονται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης ή έχουν ήδη διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα

• επιχειρήσεις των οποίων οι εκπρόσωποι (π.χ. πρόεδροι / διευθύνοντες σύμβουλοι / διαχειριστές και κάθε άλλο πρόσωπο εντεταλμένο για τη διαχείριση εταιρειών) έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για φοροδιαφυγή ή υπεξαίρεση ή απάτη κατά του Δημοσίου / φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή εκβίαση ή πλαστογραφία ή δωροδοκία ή δωροληψία ή λαθρεμπορία ή χρεοκοπία ή καταδολίευση δανειστών.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος στη Γερμανία, λειτούργησε εις βάρος της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ! Αλλά και τα όσα δεινά έχει...

Η ELPEN στηρίζει την κλινική έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της COVID-19

Η ELPEN χρηματοδοτεί κλινική μελέτη, φάσης ΙΙ, που βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές και έχει στόχο τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και...

Intrakat: Τα νέα έργα και οι στόχοι για αύξηση της κερδοφορίας

Οι επιπτώσεις της πανδημίας υπήρξαν σημαντικές και για τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των νέων έργων, λόγω της αναγκαστικά περιορισμένης λειτουργίας...

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Mε 300.000 ευρώ επικηρύχτηκαν οι δράστες

Mε 300.000 ευρώ επικηρύχτηκαν οι δράστες του εγκλήματος που σημειώθηκε στα Γλυκά Νερά τα ξημερώματα της Τρίτης 11 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!