Είναι ο πιο εύκολος στόχος για χλευασμό. Σαν να κυκλοφορεί με μία ταμπέλα στην πλάτη που γράφει «κλοτσήστε με». Ο άνθρωπος που όλοι λατρεύουν να αντιπαθούν, με τις ιστορίες που κυκλοφορούν για τον ίδιο και τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά την χώρα του να μοιάζουν με σενάριο Χολιγουντιανής ταινίας.

Και τι δεν έχουμε ακούσει για τον μονάρχη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Πως ταΐζει τους αντιπάλους του στα άγρια σκυλιά. Πως έχει υποχρεώσει τους άντρες της χώρας του να υιοθετήσουν το εκκεντρικό αλά Μπαρτ Σίμπσον, κούρεμα του. Πως τιμωρούσε αυστηρά όσους πολίτες δεν θρηνούσαν με πειστικό τρόπο στην κηδεία του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Λι.

Δολοφονίες και … ατυχήματα

Ο 34χρονος (κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την πραγματική του ηλικία, υποτίθεται πως είναι 34) μονάρχης δεν βρίσκονταν στην εξουσία ούτε καν τρία χρόνια όταν καταδικάστηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως εγκληματίας πολέμου. Για τον Διεθνή τύπο είναι ένας παράφρονας, ένας μέθυσος που εκτέλεσε τον θείο του Γιανγκ Σονγκ Θάεκ και ολόκληρη την οικογένεια του επειδή δεν συμφωνούσε με τις ιδέες τους, που έβαλε να σκοτώσουν την πρώην φιλενάδα του και που έχει… κόλλημα με τα σαδομαζοχιστικά πορνό.

Πόσα όμως είναι αυτά που αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και ποια αποτελούν αποκύημα μυθοπλασίας, αλλά και προπαγάνδας; Η αλήθεια βρίσκεται μάλλον, κάπου στην μέση. Το ότι τάισε στα σκυλιά την οικογένεια του Θείου του, για παράδειγμα, ήταν ένα αστείο που έκανε μία Κινέζικη σατιρική εφημερίδα. Το αστείο αυτό μεταφέρθηκε ως πραγματικό γεγονός με ταχύτητα φωτός σε ολόκληρο τον κόσμο κι έγινε πιστευτό, αφού όλοι θεώρησαν πως είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει διαπράξει. Όσο πιο απίστευτη είναι άλλωστε μία ιστορία που δημοσιεύεται για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τόσο περισσότερο ο κόσμος δείχνει να την πιστεύει.

Δεν υπήρξε καμία αμφιβολία, για παράδειγμα, πως η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας είχε σχέση με την παράβαση του εσωτερικού δικτύου υπολογιστών που υπέστη η Sony Picturesλίγες εβδομάδες πριν βγει στους κινηματογράφους η κωμωδία «Η συνέντευξη». Η ταινία εξιστορεί πως δύο Αμερικάνοι δημοσιογράφοι εξασφαλίζουν μια συνέντευξη με τον Κιμ, τον οποίο προσπαθούν να δολοφονήσουν σε συνεργασία με την CIA. Η ενόχληση της Βόρειας Κορέας ήταν δεδομένη και άπαντες ήταν πεπεισμένοι πως το «ατύχημα» στην εταιρία παραγωγής της ταινίας, κάθε άλλο παρά … ατύχημα ήταν.

Παρόλα αυτά ο Κιμ φαίνεται πως έχει και μια πιο φωτεινή πλευρά. Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο οποίος μίλησε δημόσια μόνο μία φορά όλη τη διάρκεια της δικτατορίας του, έχει καλλιεργήσει έναν λαμπερό δημόσιο χαρακτήρα. Ο πατέρας του ήταν εξαιρετικά έξυπνος, αλλά του άρεσε να βρίσκεται σε ένα πολύ κλειστό κύκλο. Κρύβονταν από τις μάζες, ήταν μυστηριώδης. Ο Κιμ φαίνεται πολύ πιο ανοιχτός, πιο χαλαρός και μάλιστα πολλές φορές δεν δίστασε να αγκαλιάσει τους απλούς πολίτες της χώρας του.

Εκείνοι που τον γνώρισαν λένε ότι ο Κιμ (όπως και πολλοί δικτάτορες) διαθέτει προσωπική γοητεία: είναι παχουλός, διαθέτει χιούμορ και σαρκασμό και απολαμβάνει το φαγητό και το ποτό. Οι Νότιοι Κορεάτες που τον συνάντησαν πριν από έναν μήνα περίπου, μίλησαν για μία χαρισματική προσωπικότητα. Όσο κι αν αυτό φαντάζει περίεργο στους περισσότερους.

Σπουδές κι ελβετικό τυρί

Σπούδασε, ινκόγκνιτο και αλλάζοντας το όνομα του σε Πακ-Ουν, σε ένα από τα πιο γνωστά σχολεία της Ελβετίας και τιμωρήθηκε όταν πιάστηκε να έχει στην κατοχή του ένα πορνογραφικό περιοδικό. ‘Έχει πάθος με το ελβετικό τυρί σε σημείο που ξοδεύει χιλιάδες δεκάδες δολάρια προκειμένου να το εισάγει στην χώρα του, αλλά και με συγκεκριμένης Αμερικάνικης μάρκας αθλητικά παπούτσια.

Κανείς δεν γνωρίζει εάν έχει γεννηθεί το 1982, το 1983 ή το 1984, με τον Ντένις Ρόντμανπάντως, ο οποίος είναι από τους λίγους που αποκαλεί «φίλους», να αποκαλύπτει πως ο Κιμ είναι γεννημένος το 1983. Το γεγονός πως ο Ρόντμαν βρισκόταν όμως υπό την επήρεια ουσιών όταν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, καθιστά την μαρτυρία του μάλλον αναξιόπιστη.

Ο τρίτος διάδοχος της Δυναστείας των Ουν μεγάλωσε στην σκιά του δυνάστη πατέρα του, οι ιστορίες του οποίου ξεπερνούν κατά πολύ τα όσα έχουν ακουστεί για τον Ουν. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ άλλωστε είναι ο άνθρωπος που απήγαγε και βασάνισε τον σκηνοθέτη Σιν Σανγκ Οκ και την σύζυγό του προκειμένου να γυρίσει μια ταινία που ονομάζεται «Πουλγκαράσι» η ιστορία της οποίας αφορά ένα τέρας αλά Γκοντζίλα που βοηθάει κάποιους φτωχούς χωρικούς να κερδίσουν τον κακό αυτοκράτορα. Όπως γίνεται κατανοητό ο Ιλ ανέβασε τον… πήχη πολύ ψηλά. Δεν είναι καθόλου εύκολο για τον Ουν να τον συναγωνιστεί.

Όταν ο πατέρας του πέθανε τον Δεκέμβριο του 2011, δεν τέθηκε θέμα για το ποιος θα τον διαδεχτεί. Θεωρήθηκε τότε πως ο Κιμ ήταν 20 ετών, ενώ μέχρι κι έναν χρόνο νωρίτερα, η μόνη φωτογραφία του που είχε περάσει τα σύνορα της Βόρειας Κορέας ήταν μια θολή ασπρόμαυρη φωτογραφία που τραβήχτηκε όταν ο Κιμ ήταν 11 ετών.

Αποκτώντας την εξουσία σε μία τόσο νεαρή ηλικία, σε μια κουλτούρα όπου η ηλικία έχει σημασία και με τόσο λίγη εμπειρία σε ένα επικίνδυνο καθεστώς, πολλοί ειδήμονες περίμεναν πως θα χρειαστεί να παλέψει για να εδραιωθεί ή ακόμα και να γίνει μαριονέτα κάποιων παλαιότερων. Έκαναν λάθος.

Ο δικτάτορας που (ξαφνικά) όλοι αγάπησαν

Σχεδόν επτά χρόνια αργότερα, ο νεαρός ηγέτης της Βόρειας Κορέας πήρε θέση στην κεντρική σκηνή στον διπλωματικό χώρο και στη διεθνή πολιτική.

Ο 34χρονος ηγέτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη, σημειώνοντας ίσως το πιο εκθαμβωτικό διπλωματικό κατόρθωμα του μέχρι σήμερα – καθισμένος δίπλα στον αρχηγό του παλαιού εχθρού της Βόρειας Κορέας, την Αμερική.

Οι πέντε ώρες συναντήσεών του με τον Τραμπ παρείχαν στον νεαρό δικτάτορα φωτογραφικές αποδείξεις ότι ήταν πλέον ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης.

Στις εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες της Βόρειας Κορέας (φυσικά ελεγχόμενες από το κράτος) την επόμενη μέρα, ο Κιμ φαίνονταν να κουβεντιάζει και να χαμογελάει με τον αμερικανικό πρόεδρο ως ισότιμος του.

Παρά την υπόσχεση του να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας όμως και παρότι απέδειξε πως μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του διπλωμάτη, οι ενέργειές του στο σπίτι από τότε που ανέλαβε την εξουσία δείχνουν μια αδίστακτη πλευρά του.

Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα διατηρούν τεράστιες λίστες με τα εγκλήματα του. Δολοφονίες, βιασμοί, ελεγχόμενες λιμοκτονίες, άδικες φυλακίσεις, εκτελέσεις.

Όχι πάντως πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να ενοχλείται ή να προβληματίζεται για τις αντιδράσεις που προκαλεί. Μεγάλωσε άλλωστε συνηθισμένος να ακούει ότι είναι ο «ήλιος που ανατέλλει», πως κάνει τα πάντα σωστά και στο δικό του μυαλό δεν φταίει το ότι μπήκε ανάποδα στον μονόδρομο. Φταίνε αυτοί που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ