Αρχική Οικονομία ΚΕΠΕ: Σημαντική μείωση της αβεβαιότητας των επενδυτών με παράλληλη άνοδο του Χρηματιστηρίου

ΚΕΠΕ: Σημαντική μείωση της αβεβαιότητας των επενδυτών με παράλληλη άνοδο του Χρηματιστηρίου

Μειώθηκε σημαντικά η αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με την βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και αυτό συνάδει με την ανοδική πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς τον Νοέμβριο του 2020.

Αυτό προκύπτει από τον Δείκτη «Φόβου» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με τις εκτιμήσεις για τον Νοέμβριο 2020.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας. Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Αύγουστο του 2020, ο ΣΔΠ σημείωσε πτώση, μετά την άνοδο των προηγούμενων δύο περιόδων αναφοράς. Η εν λόγω αντιστροφή των πρόσφατων τάσεων ανάκαμψης αντανακλά εν μέρει την ενδιάμεση μεταβλητότητα των επιμέρους δεικτών, αλλά και τη συγκράτηση ή/και υποχώρηση των θετικών προσδοκιών που είχαν διαμορφωθεί σχετικά με τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, στη βάση των εξελίξεων της πιο πρόσφατης περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της αστάθειας που διακατέχει το εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον, καθώς και της μεγάλης αβεβαιότητας αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, καθίσταται απαραίτητη η επανεκτίμηση του ΣΔΠ με την ενσωμάτωση νέων στοιχείων. Με τον τρόπο αυτό, θα αποκτηθούν επιπρόσθετες ενδείξεις αναφορικά με τη συνέχιση της πτωτικής πορείας ή μια πιθανή επανάκαμψη του ΣΔΠ και, κατ’ επέκταση, της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV σημείωσε σημαντική πτώση τον Νοέμβριο του 2020 φτάνοντας το 19,89% στις 30/11/2020 από 34,33% στις 30/10/2020. Ο δείκτης κινήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 33,12%. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη σημείωσε μικρή πτώση τον Νοέμβριο του 2020 φτάνοντας στο 27,92% από 28,24% τον Οκτώβριο του 2020. Η πορεία του δείκτη αποτυπώνει σημαντική μείωση της αβεβαιότητας των επενδυτών για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και συνάδει με την εντυπωσιακή ανοδική πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς τον Νοέμβριο του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Εμβόλιο: Αρχίζει η χορήγηση της τέταρτης δόσης – Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα – Μέσω ΑΑΔΕ η βεβαίωση προστίμων

Ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 4ης δόσης που αφορά συγκεκριμένες, ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως γνωστοποίησε κατά την αποψινή...

Τα παράπονα των καταναλωτών στο MyRAE για θέματα ενέργειας

Θέματα λογαριασμών και πληρωμών αφορούν τα περισσότερα παράπονα (42% του συνόλου) που υποβάλουν οι καταναλωτές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ το 17% έχουν να κάνουν με τη σύμβαση μεταξύ καταναλωτή και εταιρίας, το 10% με την ποιότητα εξυπηρέτησης και το 8% αφορά τεχνικά προβλήματα. Το υπολειπόμενο 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΡΑΕ, αφορά πλειάδα διαφόρων θεμάτων με μικρά ποσοστά έκαστο. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 13/9/2021-16/01/2022, διάστημα στο οποίο λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής αιτημάτων των καταναλωτών myRAE. Συ

Κορωνοϊός: 18.834 νέα κρούσματα και 101 θάνατοι – Στους 672 οι διασωληνωμένοι

Σε 18.834 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, σήμερα Δευτέρα 17/1 κατεγράφησαν 101 θάνατοι. Παράλληλα, σε 672 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η Αττική...

Ψηφιακή υπογραφή με λίγα κλικ – Σε λειτουργία η νέα Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ). Η νέα ΑΠΕΔ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και αποστολή της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!