Στις επάλξεις –εν μέσω θέρους– παραμένουν τα κόμματα και τα στελέχη της Κεντροαριστεράς. Οι προσεχείς μήνες περιλαμβάνουν σημαντικά ορόσημα που θα φέρουν εξελίξεις και θα καθορίσουν τη μελλοντική φυσιογνωμία του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, όπως οι κάλπες που θα στηθούν τον Οκτώβριο για τον νέο αρχηγό και το ιδρυτικό συνέδριο για τον νέο φορέα, το οποίο προγραμματίζεται για το τέλος του 2017.

Η συγκυρία είναι επομένως τέτοια, ώστε όλοι οι φορείς και οι ενδιαφερόμενοι να διαδραματίσουν ρόλο, βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα, προετοιμάζοντας εφόδια και επιχειρήματα για να ριχτούν στη μεγάλη μάχη…

Για τους παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ ήταν γνωστό ότι η Φώφη Γεννηματά θα είναι σίγουρα υποψήφια.

Χθες, μία ημέρα μετά το αναλυτικό αφιέρωμα της «Εφ.Συν.» για τους επίδοξους αρχηγούς του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δημοσιοποίησε και επίσημα την (αναμενόμενη) απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα, δηλώνοντας ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία με ανοιχτές διαδικασίες από την κοινωνική βάση.

Αυτόνομο ΠΑΣΟΚ

Δίνοντας το στίγμα της φιλοσοφίας της, τόνισε: «Η Δημοκρατική Παράταξη ανακάμπτει, αποκτά δυναμική και ξανακερδίζει τον προοδευτικό χώρο που δεν προσφέρεται πια για λεηλασία ούτε από τη Δεξιά ούτε από την δήθεν Αριστερά. Επικοινωνούμε ξανά με τους προοδευτικούς ανθρώπους που εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τα ψέματά του και σήμερα ζουν έναν εφιάλτη. Ενώνουμε τον κατακερματισμένο χώρο της Κεντροαριστεράς γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί. Δημιουργείται μια κοινωνική δυναμική και αυτό εκφράστηκε στο τελευταίο συνέδριό μας» (ΣΚΑΪ).

Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά με νόημα ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάψει να υφίσταται ως αυτόνομο κόμμα και με τον τρόπο αυτό θέλησε να καθησυχάσει τα στελέχη εκείνα και τους πολίτες που ανησυχούν για την προοπτική του.

Ταυτόχρονα, εμμέσως πλην σαφώς φωτογράφισε τη λύση ενός πολυκομματικού φορέα αντί ενός ενιαίου, όπως επιθυμούν άλλοι μετέχοντες στις σχετικές διεργασίες.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ούτε να το εξαφανίσουμε θέλουμε, ούτε θα επιτρέψουμε ποτέ να αδικήσει κανένας την ιστορία του και την προσφορά του. Αντίθετα υπερασπιζόμαστε ενιαία και συνολικά τα θετικά της πορείας μας», σημείωσε και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «ουδεμία σχέση έχουν με την Κεντροαριστερά».

Μηνύματα Βενιζέλου

Με άξονα τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, τα δικά του μηνύματα για την πολιτική κατεύθυνση του εγχειρήματος, το οποίο επιμένει ότι πρέπει να κινείται στο προοδευτικό κέντρο, έστελνε στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αν πάντως κάποιοι νομίζουν ότι το μέλλον της προοδευτικής πολιτικής στην Ευρώπη είναι η επιστροφή στη δεκαετία του 1980, δεν έχουν αντιληφθεί τι έχει αλλάξει δημογραφικά, κοινωνικά και παραγωγικά παγκοσμίως και ειδικότερα στην Ευρώπη», υπογράμμιζε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (Reporter).

Από τη δική του πλευρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συμπόρευσης του Ποταμιού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη («Real News») και «αν θα πάνε όλοι μαζί» στην Κεντροαριστερά και κινήθηκε σταθερός στη γραμμή του ότι «η λύση δεν βρίσκεται αριστερά, ούτε δεξιά».

«“Ολοι μαζί” προς τα πού“Μπροστά αριστερά”, όπως λένε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ;Θέλουμε μια προοδευτική επανάσταση. Δείτε και το παράδειγμα του Μακρόν. Εφτιαξε ένα κίνημα χωρίς βαρίδια, χωρίς εξαρτήσεις και χρησιμοποιεί ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα. Τους ενώνουν οι λύσεις και όχι το παρελθόν», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας συμμάχους του την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη της Ωρας Αποφάσεων.

Πηγή