Αρχική Κοινωνία Καύσιμα: Οι έλεγχοι ξεχάστηκαν, το λαθρεμπόριο κάνει πάρτι

Καύσιμα: Οι έλεγχοι ξεχάστηκαν, το λαθρεμπόριο κάνει πάρτι

Στην τελευταία έρευνα που αφορά Θεσσαλονίκη, Βόλο και Πάτρα ελέγχθηκαν δείγματα από 120 πρατήρια, εκ των οποίων αποδεκτά βρέθηκαν τα 107 (89,17%) και προβληματικά τα 13 (10,83%). Στην προηγούμενη έρευνα, για την Αττική, είχαν ελεγχθεί 150 πρατήρια. Τα αποδεκτά δείγματα ήταν 128 (85,5%) και τα προβληματικά 22 (14,5%)

Διατράνωνε κάποτε τους σκοπούς της η κυβέρνηση ότι χτυπώντας τους λαθρεμπόρους θα εισέπραττε 1 δισ. ευρώ. Αποδείχθηκαν όμως λόγια του αέρα και το μόνο που συνέβη ήταν να φορτωθούν τα καύσιμα με 500 εκατ. ευρώ φόρους και η Ελλάδα να έχει την δεύτερη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη.
Απόδειξη των παραπάνω είναι δύο διαφορετικές έρευνες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) που απορρίπτουν το αφήγημα πάταξης της παρανομίας στα καύσιμα καθώς προκύπτει ότι ουδείς ασχολείται με αυτήν. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα, ένα στα δέκα πρατήρια σε Θεσσαλονίκη, Μαγνησία και Αχαΐα παραδίδουν λιγότερο καύσιμο στους καταναλωτές από αυτό που φαίνεται στην αντλία και το ποσοστό απόκλισης κυμαίνεται μέχρι 9,69%.

ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Το εντυπωσιακό είναι ότι λίγους μήνες πριν είχε προηγηθεί άλλη έρευνα, πάλι από το ΕΜΠ, στην Αττική, από την οποία προέκυπτε ακόμη χειρότερη εικόνα. Το ποσοστό στις πειραγμένες αντλίες προκειμένου να παραδίδουν μικρότερες από τις αναγραφόμενες ποσότητες έφτανε το 14,5%. Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που είχαν τότε λάβει τα αποτελέσματα, η παραβατικότητα συνεχίζεται, γεγονός που καταδεικνύει πως οι παραβάτες νιώθουν σιγουριά ότι δεν ελέγχονται, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΕΠΕ.
Η ειρωνεία είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία, πειραγμένα και νόμιμα, αποστέλλονται μαζικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μέσω των περίφημων συστημάτων εισροών – εκροών που έχουν εδώ και χρόνια τοποθετηθεί στο σύνολο των πρατηρίων της χώρας.
Τόσα χρόνια ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν τυγχάνουν επεξεργασίας, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ούτε έχει ενημερωθεί ποτέ κανείς αν το σύστημα λειτουργεί και αποδίδει. Διαφορετικά, τα όποια αποτελέσματα θα είχαν γίνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γνωστά. Εύλογο επίσης ερώτημα που διατυπώνουν αυτή την φορά οι ίδιοι οι πρατηριούχοι είναι αν ποτέ κάποια από τις εταιρείες εμπορίας διέκοψε την συνεργασία της με παραβατικό πρατήριο.

ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ. Πέντε χρόνια από τότε που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος (2012), η πολιτεία δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει το μέτρο. Κάποτε το πρόβλημα αφορούσε τους ίδιους τους πρατηριούχους που αρνούνταν να συμμορφωθούν με την νομοθεσία και να εγκαταστήσουν τα εν λόγω συστήματα στα πρατήριά τους. Μετά το πρόβλημα αφορούσε τους πιστοποιητές που είτε έκαναν κακή δουλειά, είτε ήταν λιγοστοί. Και τα τελευταία χρόνια, η μόνιμη επωδός του υπουργείου είναι ότι η ΓΓΠΣ δεν διαθέτει αρκετό προσωπικό για να επεξεργάζεται τα στοιχεία.
Οπου και να βρίσκεται η αλήθεια, το θέμα είναι το σύστημα δεν αξιοποιείται. Αν και η Ελλάδα έχει από το 2012 θεσμικό πλαίσιο για τη διακρίβωση των ποσοτήτων καυσίμων που μπαίνουν και βγαίνουν από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες και τα πρατήρια, προκειμένου να εντοπιστεί το λαθρεμπόριο, αυτό δεν παρακολουθείται από κανέναν. Ούτε επιτόπιοι έλεγχοι σε πρατήρια από κινητά συνεργεία (ΚΕΔΑΚ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, πλέον γίνονται με επιχείρημα την έλλειψη πόρων.
Συμπερασματικά, από τον Φεβρουάριο του 2012 που ψηφίστηκε ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μέχρι σήμερα, η ελληνική πολιτεία δεν έχει θεσπίσει ούτε ένα ολοκληρωμένο μέτρο για την πάταξη του φαινόμενου. Υπουργικές αποφάσεις που ακόμη εκκρεμούν, και άλλες που ανατρέπουν παλαιότερες, συνθέτουν μια εικόνα απόλυτης γραφειοκρατικής αδράνειας.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι παρότι έχουν εγκατασταθεί και στις εταιρείες συστήματα εισροών – εκροών, εκκρεμεί ακόμη η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούν με τη ΓΓΠΣ – άρα, η τοποθέτησή τους είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Επίσης εκκρεμεί η απόφαση για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε εργοτάξια, μαρίνες και ανεξάρτητα πρατήρια.

ΤΑ GPS ΣΤΑ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ. Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση απροθυμίας να εφαρμοσθεί ένα μέτρο αφορά την υποχρεωτική εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα. Πέντε χρόνια από το 2012 που ψηφίστηκε το μέτρο εκκρεμούν ακόμη δύο υπουργικές αποφάσεις, μία που θα προσδιορίζει τις προδιαγραφές των συστημάτων και μία δεύτερη που θα ορίζει τον τρόπο επικοινωνίας τους με την ΓΓΠΣ. Η ειρωνεία είναι ότι όλες οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν εδώ και καιρό εγκαταστήσει GPS στα ιδιόκτητα ή συνεργαζόμενα βυτιοφόρα, προκειμένου να ελέγχουν τις μετακινήσεις τους.

Τα σήματα ωστόσο που εκπέμπουν τα βυτιοφόρα αυτά δεν καταλήγουν πουθενά, παρά μόνο στις ίδιες τις εταιρείες! Και πώς να καταλήξουν στην ΓΓΠΣ όταν ακόμη αυτή μαζί με το υπ. Μεταφορών δεν έχουν εκδώσει την απόφαση για τον τρόπο αποστολής των σημάτων στο κεντρικό σύστημα;

Τελικά, το μόνο απτό μέτρο στην αγορά καυσίμων την τελευταία διετία ήταν για μια ακόμη φορά η αύξηση των φόρων – η μεγαλύτερων των τελευταίων ετών.
Πηγή: http://www.tanea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κορωνοϊός: 2.472 νέα κρούσματα και 8 θάνατοι – Στους 133 οι διασωληνωμένοι

Σε 2.472 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 8 θάνατοι, με τον αριθμό των...

Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κωνσταντίνα Αδάμου – Η αντίδραση του Γ. Βαρουφάκη

Την ανεξαρτητοποίησή της από την ΚΟ του ΜέΡΑ 25 ανακοίνωσε η βουλευτής του κόμματος, Κωνσταντίνα Αδάμου, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της βουλής...

Μελέτη ΕΚΠΑ: Τα εμβόλια της COVID-19 δεν αλλάζουν τα γονίδιά μας

Τα εμβόλια έναντι της COVID-19 δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας και δεν μένουν στο σώμα μας για περισσότερο από μερικές ημέρες, αναφέρουν...

Τόκιο: Εντυπωσιακός ο Πετρούνιας – Προκρίθηκε στον τελικό

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε ο Λευτέρης Πετρούνιας την επιχείρηση υπεράσπισης του Ολυμπιακού τίτλου του στο Τόκιο, αφού η εντυπωσιακή εμφάνισή του στον προκριματικό...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!