Eίναι αναμφίβολα το πρόσωπο των ημερών με αφορμή την διακρατική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία για την πώληση αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στην χώρα της Μέσης Ανατολής.  Ο λόγος γίνεται για τον Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος φέρεται να εμφανίζεται ως μεσάζων στην πολύκροτη υπόθεση της πώλησης όπλων και για τον οποίο,  ως φαίνεται,  οι πόρτες  του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν πάντα ανοιχτές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το protothema.gr, o Βασιλης Παπαδόπουλος έχει μπλεξίματα με την Δικαιοσύνη αφού από το 2014 έχει καταδικαστεί οριστικά και αμετάκλητα για λαθρεμπορία, με βάση την απόφαση 517/2014 του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», μέχρι και πριν από μία εβδομάδα μόλις, το όνομα  «Βασίλης Παπαδόπουλος» και η επωνυμία της εταιρείας «Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ» με έδρα την Αξιούπολη Κιλκίς, που «φιγουράρουν» κάτω από τις υπογραφές που μπήκαν στην συμφωνία του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την Σαουδική Αραβία, ασφαλώς ήταν άγνωστα σε πολλούς.

Τα ονόματα αυτά, όμως, ξύπνησαν μνήμες «από τα παλιά» σε κάποια πολύπειρα στελέχη του ΣΔΟΕ και των τελωνειακών αρχών, που θυμήθηκαν μια απίστευτη υπόθεση λαθρεμπορίας που απασχόλησε για πάνω από μια δεκαετία τις διωκτικές αρχές και τις δικαστικές αίθουσες της χώρας μας.

Στα μέσα του 2003 ξεκινούσε από το ΣΔΟΕ μια διεθνής έρευνα σε Ελλάδα και Σερβία, που επεκτάθηκε στην Ελβετία αλλά έφτασε μέχρι και σε εταιρείες… στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους στην Καραϊβική.

Η έρευνα έμελλε, όμως, να καταλήξει προσφάτως –αν και μετά από αρκετά χρόνια– στην Θεσσαλονίκη και στην τελεσίδικη καταδίκη του κυρίου Βασιλείου Παπαδόπουλου από το Διοικητικό Εφετείο το οποίο, αφού εξέτασε σε βάθος και «επί της ουσίας» την υπόθεση, επικύρωσε –και σε δεύτερο βαθμό εκδίκασης– ότι βαρύνεται για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Και για τον λόγο αυτό, του επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους πάνω από 340.000 ευρώ.

Η απόφαση του Εφετείου

Όλα άρχισαν όταν, διερευνώντας πληροφορίες από μια σερβική εταιρεία, το ΣΔΟΕ διαπίστωσε πως ο κύριος Βασίλειος Παπαδόπουλος και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ –της οποίας διατελούσε από τότε νόμιμος εκπρόσωπος– ήταν εμπλεκόμενοι και συνυπεύθυνοι για διάπραξη λαθρεμπορίας ύψους 545.000 δολαρίων κατά την εισαγωγή μηχανημάτων στην Ελλάδα. Το ΣΔΟΕ αποφάνθηκε πως πλήρωσαν δασμούς για αξία πολύ χαμηλότερη από την πραγματική, εμφανίζοντας πλαστό τιμολόγιο και μέσω «τριγωνικών» παραγγελιών από εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε «εξωτικούς» παραδείσους.

Η υπόθεση κρίθηκε τελεσίδικα από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης στις 17 Φεβρουαρίου 2014. Σύμφωνα με την απόφαση αυτήν (517/2014) απορρίφθηκε η έφεση που είχαν ασκήσει ο κύριος Βασίλειος  Παπαδόπουλος και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ, κατά της 2913/2011 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία είχαν επιβληθεί:

– ποινή για «λαθρεμπορική τελωνειακή παράβαση» στον Βασίλειο Παπαδόπουλο και  την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ, ύψους 83.967,47 ευρώ, ως υπαίτιων λαθρεμπορίου,  για διαφυγόντες δασμούς και φόρους που δεν κατέβαλαν στο ελληνικό δημόσιο.

– πρόστιμα στον κύριο Βασίλειο Παπαδόπουλο και  την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ, ύψους 251.902,41 ευρώ (το τριπλάσιο των διαφυγόντων δασμών και φόρων που δεν κατεβλήθησαν στο ελληνικό δημόσιο)

– και επιπλέον 6.046 ευρώ στον κύριο Βασίλειο Παπαδόπουλο και την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ για λοιπές επιβαρύνσεις

Η Prvi Partisan NAMENSKA PKOIZVODNJA υποστήριξε ότι με βάση το 5019/20.12.1996 τιμολόγιό της (ύψους 1.668.580 δολαρίων) απέστειλε μηχανολογικό εξοπλισμό στην OLYMPIC ARMS & AMMIINITIONS – PP, τον οποίον παρέλαβε στο Τελωνείο ο κύριος Βασίλης Παπαδόπουλος, ως νόμιμος εκπρόσωπός της.

Έχοντας στα χέρια του αυτό το στοιχείο, το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι το Τελωνείο στο Ούσιτσε είχε εκδώσει πράγματι Διασάφηση Εξαγωγής για Ελλάδα, με αυτά τα στοιχεία και για το ποσό αυτό των 1,668.580 δολαρίων.

Όταν όμως έκανε έρευνα και στο Τελωνείο Κιλκίς, διαπίστωσε ότι η σχετική Διασάφηση Εισαγωγής (4568/24.12.1996)  περιελάμβανε  ένα άλλο τιμολόγιο (αρ.59/19.12.1996) για αξία εισαγομένων εμπορευμάτων ύψους μόλις 1.123.000 δολαρίων, το οποίο φαινόταν να το έχει εκδώσει μια άλλη εταιρία, η Ελβετική HEMSWORTH HOLDING LIMITED με έδρα την Γενεύη -και όχι η σερβική εταιρία από το Ούσιτσε. Διαπίστωσε δηλαδή ότι είχε δηλωθεί από τον κύριο Παπαδόπουλο και την εταιρία του, αξία εισαγωγής μικρότερη κατά 545.000 ευρώ από εκείνη του τιμολογίου της εταιρίας που φαινόταν ότι τους πούλησε τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Από Σερβία και Ελβετία

Τότε το ΣΔΟΕ ξεκίνησε αναζήτηση και για το ποια είναι αυτή η HEMSWORTH HOLDING LIMITED που εμφανιζόταν «από το πουθενά» να έχει πουλήσει τα ίδια πράγματα, σε χαμηλότερη όμως τιμή από εκείνη που έλεγαν τα τελωνειακά έγγραφα από την Σερβία.

Ζήτησε για αυτό και τη συνδρομή και των Ελβετικών Αρχών, οι οποίες ενημέρωσαν το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών (στις 30.10.2003) ότι δεν υπάρχει  εταιρία με ονομασία HEMSWORTH HOLDING LIMITED που να είναι εγγεγραμμένη στο καντόνι της Γενεύης.

Παράλληλα, από τις 26.9.2003 το ΣΔΟΕ είχε καλέσει τον κύριο Βασίλειο Παπαδόπουλο για εξηγήσεις και για να προσκομίσει βιβλία και τιμολόγια, «αλλά αυτός δεν ανταποκρίθηκε», όπως αναφέρεται στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

Έτσι το ΣΔΟΕ συνέταξε πόρισμα, όπου συμπέραινε ότι η HEMSWORTH HOLDING LIMITED είναι ανύπαρκτη και ότι το τιμολόγιο που είχε δηλωθεί κατά την εισαγωγή των εμπορευμάτων ήταν πλαστό ή, σε κάθε περίπτωση πάντως, υποτιμολογημένο κατά 545.000 δολάρια (σε σχέση με τα 1.668.580 δολάρια που εμφάνιζε το τιμολόγιο της Σέρβικης Prvi Partisan), με προφανή σκοπό να αποφύγουν ο κύριος Βασίλειος Παπαδόπουλος και η εταιρεία που εκπροσωπούσε να πληρώσουν  δασμούς 84.000 ευρώ στο ελληνικό Κράτος.

Το πόρισμα εκείνο απεστάλη στο Τελωνείο Κιλκίς για να προβεί σε καταλογισμούς. Στις 25.11.2003 το Τελωνείο επέδωσε στον κύριο Παπαδόπουλο κλήση σε απολογία. Εκείνος έστειλε την 1.12.2003 απολογητικό υπόμνημα και, αφού το έλαβε υπ’ όψιν του, το Τελωνείο επέβαλε τα πρόστιμα των 340.000 ευρώ, ενώ κήρυξε και την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΠΛΩΝ της οποίας ήταν εκπρόσωπος, ως αλληλέγγυα υπόχρεη και συνυπεύθυνη.

…μέχρι Virgin Islands και Καραϊβική

Προσφεύγοντας στην Δικαιοσύνη, οι Βασίλειος Παπαδόπουλος και ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΠΛΩΝ ΑΕ υποστήριξαν κατ’αρχήν πως το 2003 που ξεκίνησε η έρευνα το αδίκημα είχε υποπέσει πια σε 5ετή παραγραφή και έτσι το ελληνικό δημόσιο δεν μπορούσε να τους ασκεί διώξεις.

Το Δικαστήριο έκρινε όμως ότι τότε ίσχυε ακόμα η 7ετής προθεσμία παραγραφής για υποθέσεις λαθρεμπορίας και άρα δεν υπήρχε κώλυμα να ελεγχθούν από το ΣΔΟΕ για την υπόθεση του 1996 – καθώς η καταλογιστική πράξη τους επιδόθηκε μια εβδομάδα πριν συμπληρωθεί επταετία από τις 20.12.1996 που έγινε η επίμαχη εισαγωγή.

Ο κύριος Παπαδόπουλος υποστήριξε τότε ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα εισήχθησαν στην Ελλάδα από την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΠΛΩΝ & ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ (που είχε μετεξελιχθεί με την πάροδο των ετών σε ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ πια) έχοντας αγοραστεί όμως όχι από την σερβική Prvi Paryisan NAMENSKA PROIZVODNJA, αλλά… από την HEMSWORTH HOLDING LIMITED της Ελβετίας. για 1.123.000 δολάρια.

Υποστήριξε τότε, μεταξύ άλλων, ότι η HEMSWORTH HOLDING LIMITED  είναι υπαρκτή εταιρεία και όχι εταιρεία-«φάντασμα».  Αλλά –όπως διευκρίνισε– αυτή εδρεύει τελικά στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και όχι στην Γενεύη, όπου απλώς διαθέτει εκπροσώπηση και μιαν ταχυδρομική διεύθυνση –και άρα για αυτό δεν την έβρισκαν οι ελβετικές Αρχές όταν την έψαχναν.

Ο… μεσάζων του μεσάζοντος

Ισχυρίστηκε όμως ακόμα ότι, στην πραγματικότητα, η σερβική Prvi Paryisan NAMENSKA PROIZVODNJA δεν είχε πουλήσει απευθείας τα συγκεκριμένα μηχανήματα στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ για 1,67 εκατ. δολάρια όπως έδειχναν τα τιμολόγια εξαγωγής αλλά, δια της τεθλασμένης, πρώτα τα είχε πουλήσει για 1.047.000 δολάρια (από τις 6.12.1996 ήδη) στην HEMSWORTH HOLDING LIMITED και από εκείνην τα πήρε η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ για 1.123.000 δολάρια, συμφώνως προς το τιμολόγιο που κατέθεσε στο Τελωνείο ο κύριος Παπαδόπουλος. κατά την εισαγωγή τους στην Ελλάδα.

Επικαλέστηκε μάλιστα και ότι στις 16.1.2004, μισό χρόνο μετά το αίτημα διερεύνησης που απηύθυνε στο ΣΔΟΕ, η ίδια η σερβική εταιρία (Prvi Partisan) άλλαξε στάση και με εξώδικο που έστειλε στις ελληνικές αρχές, απέσυρε το αρχικό της αίτημα, από το οποίο προέκυψαν η όλη  έρευνα και τα ευρήματά της.

Ωστόσο το Εφετείο στάθηκε στο γεγονός ότι , στο πλαίσιο της διακρατικής έρευνας που έγινε, το μόνο γνήσιο τιμολόγιο που προέκυψε ότι ισχύει, ήταν εκείνο της Prvi Partisan NAMENSKA PKOIZVODNJA για τα 1.668.580 δολάρια.

Το σκεπτικό ήταν πως τα ίδια στοιχεία υπάρχουν και στο Σερβικό πληροφοριακό σύστημα. Επίσης για τα 1.047.000 δολάρια που ισχυρίστηκε ο κύριος Παπαδόπουλος  ότι κόστισε στην HEMSWORTH HOLDING LIMITED η παραγγελία, η Prvi Partisan δεν είχε εκδώσει κανένα τελωνειακό παραστατικό εξαγωγής.

Επιπλέον το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε και τον ισχυρισμό του Παπαδόπουλου ότι, ήδη από το 2008, είχε αθωωθεί αμετάκλητα κατά το ποινικό σκέλος στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Το απέρριψε με το σκεπτικό όμως ότι όχι μόνον αθωώθηκε «λόγω αμφιβολιών», αλλά κυρίως επειδή το Διοικητικό δικαστήριο που εξετάζει την ουσία τέτοιων υποθέσεων, δεν δεσμεύεται από την κρίση του Ποινικού δικαστηρίου που αποφαίνεται ως προς το ποινικό σκέλος μόνον. Και εν προκειμένω μάλιστα, προκύπτει πως το ποινικό δικαστήριο αποφάνθηκε το 2008, τρία χρόνια πριν το Διοικητικό Πρωτοδικείο κρίνει «επί της ουσίας» και σε κάθε λεπτομέρεια την υπόθεση το 2011.

Παρά την πολύχρονη καθυστέρηση και τα «μπρος-πίσω» στην απονομή της δικαιοσύνης, το Διοικητικό Εφετείο κατέληξε πως δεν συντρέχει λόγος απαλλαγής του Παπαδόπουλου από τα πρόστιμα για την διαπιστούμενη λαθρεμπορία. Αντιθέτως στην απόφασή του τόνισε ότι:

– «η εισαγωγή των επίμαχων μηχανημάτων στην Ελλάδα (…) έγινε με το αναγραφόμενο στην ανωτέρω Γιουγκοσλαβική διασάφηση 5019/20.12.1996 τιμολόγιο της Γιουγκοσλαβικής εταιρίας «Prvi Partisan NAMENSKA PROIZVODNJA» ποσού 1.668.580 USD και όχι με το αναγραφόμενο στην ανωτέρω Ελληνική διασάφηση 59/19.12.1996 τιμολόγιο της εδρεύουσας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους εταιρίας με την επωνυμία «HEMSWORTH HOLDING LIMITED»  ποσού 1.123.000 USD, που επικαλούνται οι εκκαλούντες».

– ο κύριος Βασίλειος Παπαδόπουλος «κάνοντας χρήση κατά την επίμαχη εισαγωγή φορολογικού στοιχείου υποτιμολογημένου κατά 545.000 USD σε σχέση με την πραγματική αξία των μηχανημάτων, με άμεσο δόλο, αφού γνώριζε τις συνέπειες της πράξης του, υπέπεσε στην τελωνειακή παράβαση της λαθρεμπορίας».

«στην συγκεκριμένη περίπτωση στοιχειοθετείται η διάπραξη από τον πρώτο εκκαλούντα (σσ: τον κύριο Βασίλειο Παπαδόπουλο) της τελωνειακής παράβασης της λαθρεμπορίας, τόσο κατά την αντικειμενική όσο και κατά την υποκειμενική υπόστασή της».

– «Επομένως νομίμως καταλογίσθηκε σε βάρος του το ανωτέρων ποσό των πολλαπλών τελών και δασμών (…) όπως ορθά κρίθηκε και με την εκκαλούμενη (σσ: την πρωτόδικη) απόφαση, απορριπτομένων ως αβασίμων όσων υποστηρίζουν οι εκκαλούντες με την κρινόμενη έφεσή τους» (σσ: δηλ. ο κύριος Παπαδόπουλος και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ).

Πηγή