Αρχική Πολιτική Κατάργηση του ΣτΕ και των άλλων ανώτατων δικαστηρίων ζητούν οι δανειστές...

Κατάργηση του ΣτΕ και των άλλων ανώτατων δικαστηρίων ζητούν οι δανειστές…

Μετά και την απόφαση του ΣτΕ που σώζει εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών από το κυνήγι της Εφορίας για πρακτικές δεκαετιών που όμως εφαρμόζονταν απ’όλους (από τις τράπεζες μέχρι και το ίδιο το κράτος) όλα δείχνουν ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος το Συμβούλιο της Επικρατείας θα μπει στο «στόχαστρο» κυβέρνησης και δανειστών οι οποίοι ζητούν και τον απόλυτο έλεγχο όλων των ανώτατων δικαστηρίων για να μπορούν να δρουν χωρίς εμπόδια στην οικονομική ζωή της χώρας.

Είναι γνωστή η πρόθεση του Μαξίμου (ίσως και του εκάστοτε Μαξίμου) για κατάργηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη μεταστροφή του σε Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα συμμετέχουν κατά κανόνα ομότιμοι καθηγητές των Νομικών Σχολών, συνταξιούχοι υψηλόβαθμοι δικαστές και εν ενεργεία δικαστές. Θα είναι δηλαδή ένα μεικτό σχήμα τους οποίους όμως θα διορίζει όπως πάντα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το ζήτημα είναι ότι ούτε ο Άρειος Πάγος αλλά ούτε και το Ελεγκτικό Συνέδριο τυγχάνουν καλύτερης τύχης καθώς και αυτά θεωρούνται αρκετά «ενοχλητικά»

Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο (Ελεγκτικό Συνέδριο δημιουργεί χρονοβόρα ελεγκτικά προβλήματα που θεωρείται ότι δεν συμβάλλουν στις επενδύσεις και την ανάπτυξη της χώρας.

Προφανώς λοιπόν αυτό είναι κάτι που δεν θέλουν ούτε οι δανειστές. Ως γνωστόν το Δίκαιο στην χώρα εδώ και 7 χρόνια παράγεται στην ουσία απέξω αφού το επιβάλουν οι δανειστές. Θεωρείται βέβαιο ότι θέλουν να παραχθεί από αυτούς και Συνταγματικό Δίκαιο

Υπάρχει λοιπόν η πρόθεση τα τρία μεγάλα δικαστήρια να μην μείνουν ως έχουν

Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουν περιορισμούς στον έλεγχο της κρατικής εξουσίας (άρα και των δανειστών που επιβάλλουν τα διάφορα μέτρα μέσω του εκάστοτε κυβερνητικού σχήματος)

Φυσικά θα δοθεί έμφαση στην ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων

Οι δανειστές εδώ και χρόνια ζητούσαν να καταργηθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας και στη θέση του να συσταθεί Συνταγματικό Δικαστήριο και αναζητούσαν τρόπο κατάργησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι κάτι που είχε δημοσιευθεί προ δύο ετών και τελικώς έχει ρεαλιστική βάση.

Ο Άρειος Πάγος δεν έχει μπει τόσο έντονα στο «μάτι» δανειστών-κυβέρνησης αλλά προφανώς θα έχει και αυτός αρκετές αλλαγές

Δεν είναι καθόλου τυχαία η κόντρα Πολάκη και Δικαιοσύνης μετά την την ομόφωνη απόφασή (1738/2017) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε ότι είναι πενταετής η φορολογική απαλλαγή (και κατά περίπτωση 10ετής και 15ετής) και ότι οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές

Έκανε επίθεση στους δικαστές του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δηλώνοντας ότι «προστατεύουν τους ληστές για χάρη των καναλαρχών», «αυτή δεν είναι Δικαιοσύνη και μάλιστα τυφλή, είναι η προστασία του κάθε νταβατζή» κ.λπ.

Η Ενωση των Δικαστών του ΣτΕ αντέδρασε εκδίδοντας μια σκληρή ανακοίνωση όπου υπογράμμιζε ότι «κρατικοί λειτουργοί και δημόσια πρόσωπα που ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό, διότι η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες».

Όμως τον Π.Πολάκη τον κάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας όσο και από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής καθώς επισήμανε ότι «εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια».

Ετσι, ο κ. Πολάκης μέσω πάλι του προφίλ του στο Facebook κατηγόρησε για μία ακόμη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι «κουκουλώνει τη ληστεία της δεκαετίας του εκσυγχρονισμού, των Ολυμπιακών Αγώνων, των εξοπλισμών και του πάρτι στην Υγεία».

Αμέσως ο κ. Πολάκης επανέρχεται με νέα επίθεση σε βάρος των δικαστών μέσω του Facebook αυτή τη φορά όχι κατά των συμβούλων της Επικρατείας, αλλά των μελών του Αρείου Πάγου.

Αφορμή για τη νέα επίθεση στάθηκε απόφαση του Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που ακολούθησε την πάγια νομολογία από το 1970. Η απόφαση αφορούσε τη μη καταβολή δεδουλευμένων από επιχειρήσεις και το κατά πόσο αυτό συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «ταξική» και «πολιτική απόφαση» από την πλευρά των αρεοπαγιτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν παραλείπει να επαναλάβει τη φράση του κ. Τσίπρα περί εμποδίων που θα ξεπεραστούν, χρησιμοποιώντας ενδεικτικά τη γνωστή παροιμία «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι» και προσθέτοντας μάλιστα πολλά αποσιωπητικά.

Είναι σαφές ότι έχουμε να δούμε πολλά ακόμα τους επόμενους μήνες στην κόντρα κυβέρνησης-δικαστών

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα θεωρούνται οι ΑΠΕ που είναι μικρότερες από 500 KW

Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα ορίζονται πλέον οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μικρότερης των 500 KW για τους σκοπούς εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση την...

Οκτώ στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα – Οι πιο δυσεύρετες δεξιότητες

Το 80% των εργοδοτών στην Ελλάδα αναφέρουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων λόγω της έλλειψης ταλέντων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης της...

Χρ. Σταϊκούρας: Επιπλέον πόρους, άνω του 1,5 δισ. ευρώ για τον τομέα υγείας

Στις δράσεις που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των...

Γ. Ζαββός: Προτεραιότητα η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικής Παιδείας

Τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικής Παιδείας, με δράσεις που θα προσαρμόζονται στις σύγχρονες εξελίξεις και θα αξιολογούνται τακτικά για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητάς τους,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!