Αρχική Οικονομία Κατάργηση ΕΝΦΙΑ για μικροϊδιοκτήτες

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ για μικροϊδιοκτήτες

 Του Γιώργου Κούρου    gkouros@naftemporiki.gr 

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία, αλλά και αύξηση του φόρου για όσους έχουν περιουσία αξίας πάνω από 200 ή 300 χιλ. ευρώ επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι μία από τις εναλλακτικές που βρίσκονται στον «φάκελο» με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα τεθεί υπ’ όψιν των δανειστών, οι εκπρόσωποι των οποίων «προσγειώνονται» και πάλι σήμερα στην Αθήνα.

Επισημαίνεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αλλά και οι αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, όπου και αν κριθεί αναγκαίο, περιλαμβάνονται στη λίστα των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να αποφευχθεί «εμπλοκή» στον δρόμο εξόδου από τα μνημόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ετοιμάσει τους «φακέλους» με τις νέες αντικειμενικές αξίες ώστε να συζητήσουν το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Η βάση των συζητήσεων με τους δανειστές δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση, αφού και ο φετινός εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος στα 2,65 δισ. ευρώ και το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι πώς θα επιτευχθεί χωρίς την επιβάρυνση των ιδιοκτητών των οποίων η αξία της περιουσίας τους είναι μικρή.

Το σχέδιο αυτό, πάντως, που είναι από τα βασικά στην οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης, μπορεί να επιτευχθεί, όπως αναφέρουν και παράγοντες της κτηματαγοράς, με την αντικατάσταση του τρόπου υπολογισμού του φόρου κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτός να προκύπτει με βάση την αξία του ακινήτου και όχι την επιβολή του ανά τετραγωνικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν γίνει σχέδια επί χάρτου για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων των οποίων η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι μέχρι 50.000 ευρώ. Κίνηση, η οποία όμως υπολογίζεται ότι ευνοεί περίπου 2 εκατ. ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα βγουν από τη «δεξαμενή» των εσόδων. Για τον λόγο αυτό -και για να μην ανοίξει «μαύρη τρύπα» στις εισπράξεις- το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών φόρου για όσους έχουν περιουσία που ξεπερνά τις 200 ή και τις 300 χιλ. ευρώ, απόφαση που θα φέρει φυσικά πρόσθετη επιβάρυνση σε περίπου 500.000 ιδιοκτήτες.

Θα πρέπει, βέβαια, να αναφερθεί ότι το οικονομικό επιτελείο, όπως έχει επισημάνει ήδη η «Ν», έχει στον «φάκελο» με τις νέες αντικειμενικές δύο ακόμη εναλλακτικές προτάσεις:

  •  Να μην υπάρξουν αλλαγές στα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Στόχος της κίνησης αυτής θα είναι ναι μεν η τιμή ζώνης του ακινήτου να αυξηθεί, όμως τελικά δεν θα αλλάξει ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης.
  •  Και ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση τις νέες που θα αποφασιστούν.

Από την έντυπη έκδοση 

ΠΗΓΗ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στον κύκλο εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου της Ευρώπης εντοπίστηκαν στην Ελλάδα (77%), πέρυσι. Τ ο συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ευρωπαϊκή έκθεση...

Γκάμπι Πετίτο – Ένταλμα σύλληψης για τον σύντροφό της από το FBI

Στην έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Μπράιαν Λάουντρι, σύντροφο της Γκάμπι Πετίτο προχώρησαν οι αμερικανικές αρχές, στην προσπάθεια να λύσουν το μυστήριο του θανάτου της. Σύμφωνα με...

An Update On Practical Examples Of Literary Analysis Essay Solutions

This article was co-authored by Stephanie Wong Ken, MFA Stephanie Wong Ken is a author primarily based in Canada. There's a problem: your professors...

You will both become more pleased if you discover a right occasion that actually works both for of we.

You will both become more pleased if you discover a right occasion that actually works both for of we. Item custom Nate Vandervis of app...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!