Αρχική Κοινωνία Καμπανάκι από ΤτΕ: Θα κοκκινίσουν «κορονοδάνεια» 10 δισ.

Καμπανάκι από ΤτΕ: Θα κοκκινίσουν «κορονοδάνεια» 10 δισ.

Στουρνάρας: Μεγάλο μέρος των δανείων που έχουν μπει σε αναστολή θα πάψουν να εξυπηρετούνται, χρειάζεται bad bank για να λυθεί το πρόβλημα.

Προειδοποίηση για τους κινδύνους που δημιουργεί για το τραπεζικό σύστημα το νέο «βουνό» προβληματικών δανείων που θα δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προβλέποντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δανείων που μπήκαν σε αναστολή λόγω της πανδημίας θα περάσουν στην κατηγορία των «κόκκινων», αφήνοντας τις τράπεζες «φορτωμένες» με προβληματικά δάνεια έως και 45 δισ. ευρώ, ακόμη και μετά την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, τα «κορονοδάνεια», δηλαδή όσα δάνεια μπήκαν σε αναστολή πληρωμής λόγω της κρίσης του κορονοϊού θα αυξήσουν σημαντικά το συνολικό όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς, όπως υπολογίζει η ΤτΕ, από τα 20 δισ. ευρώ δανείων που έχουν περιληφθεί στο μορατόριουμ έως και τα μισά (8 – 10 δισ. ευρώ) θα «κοκκινίσουν» μετά τη λήξη της αναστολής των πληρωμών. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα αυτό απασχολεί έντονα και τις τράπεζες, που προσανατολίζονται σε νέες διευκολύνσεις («κούρεμα» δόσεων) μετά τη λήξη του μορατόριουμ, χωρίς να έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις.

Όπως προκύπτει από τη σημερινή παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, η γενιά προβληματικών δανείων που αφήνει πίσω της η κρίση του κορονοϊού καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να «στηθεί» μια bad bank από τις αρχές του επόμενου χρόνου, καθώς το σχέδιο «Ηρακλής», με την παροχή εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις, δεν είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα, δηλαδή να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων κοντά στο 5%, που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης, σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, στο τέλος του α’ εξαμήνου, ακόμη και μετά τις μειώσεις στα «κόκκινα» δάνεια που πέτυχαν οι τράπεζες με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων, έφθαναν τα 60 δισ. ευρώ. Ακόμη και μετά από μια επιτυχημένη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», στην ΤτΕ εκτιμούν ότι θα μείνει ένα απόθεμα προβληματικών δανείων της τάξεως των 40 – 45 δισ.ευρώ, που θα μπορέσουν να περάσουν στη διαχείριση της bad bank.

Σε μια προσπάθεια να ξεπερασθούν οι αντιρρήσεις από το χώρο των τραπεζών, αλλά και της κυβέρνησης στο σχέδιο για την bad bank, ο κ. Στουρνάρας τόνισε σήμερα ότι το σχέδιο της ΤτΕ έχει τύχει επεξεργασίας από τρεις οίκους (Rothchild, Delloite, Boston Consulting) και είναι «καλοδουλεμένο». Υπογράμμισε επίσης, ότι οι τράπεζες δεν θα χρειασθεί να γράψουν αμέσως ζημιές από τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων στην bad bank, αφού αυτές θα αναγνωρισθούν σταδιακά. Όσον αφορά τις ανησυχίες για το θέμα της κρατικής ενίσχυσης και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του κοινοτικού κανονισμού για το «κούρεμα» καταθέσεων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα ενίσχυσης των τραπεζών από το κράτος, αφού αυτές θα υποστούν τελικά τις ζημιές.

Αναλυτικότερα, στο σκέλος της ομιλίας του που αναφέρθηκε στα θέματα των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι:

  • Οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν πολύ θετικές, με σημαντική αύξηση των καταθέσεων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως (α) στον όγκο των ΜΕΔ: 60 δισεκ. ευρώ με στοιχεία α’ εξαμήνου 2020, (β) στην ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών λόγω του αυξανόμενου ποσοστού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) στα συνολικά εποπτικά κεφάλαιά τους, (γ) στον κίνδυνο ξαφνικής αύξησης των ΜΕΔ (cliff effect) μετά το τέλος των moratoria, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί εφόσον οι τράπεζες αναλάβουν εγκαίρως τις απαραίτητες προβλέψεις.
  • Η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής έχει πολύ θετικά αποτελέσματα αλλά: (α) δεν επαρκεί από μόνο του λόγω του όγκου των ΜΕΔ και (β) δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Απαιτείται και συμπληρωματική λύση που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και τα δύο προβλήματα.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι σύμβουλοί της (Rothschild, BCG, Deloitte) έχουν προετοιμάσει μία λύση η οποία στηρίζεται σε μία Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) στην οποία θα μεταφερθούν σε εθελοντική βάση, αρχικά στην λογιστική τους αξία, τα ΜΕΔ που θα περισσέψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής στις τράπεζες, και αυτά που θα δημιουργηθούν από την πανδημία (περίπου 8-10 δισεκ. ευρώ). Το σύνολο των δύο αυτών κατηγοριών ΜΕΔ εκτιμάται σε 40-45 δισεκ. ευρώ περίπου.
  • Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή απορρόφηση των ζημιών των τραπεζών σε ικανό βάθος χρόνου, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ενεργοποιείται όταν παρουσιάζονται ζημιές. Επίσης η Εταιρία Διαχείρισης Ενεργητικού θα χρησιμοποιήσει την υποδομή των servicers που έχει ήδη δημιουργηθεί. Το σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Εμβόλιο: Αρχίζει η χορήγηση της τέταρτης δόσης – Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα – Μέσω ΑΑΔΕ η βεβαίωση προστίμων

Ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 4ης δόσης που αφορά συγκεκριμένες, ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως γνωστοποίησε κατά την αποψινή...

Τα παράπονα των καταναλωτών στο MyRAE για θέματα ενέργειας

Θέματα λογαριασμών και πληρωμών αφορούν τα περισσότερα παράπονα (42% του συνόλου) που υποβάλουν οι καταναλωτές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ το 17% έχουν να κάνουν με τη σύμβαση μεταξύ καταναλωτή και εταιρίας, το 10% με την ποιότητα εξυπηρέτησης και το 8% αφορά τεχνικά προβλήματα. Το υπολειπόμενο 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΡΑΕ, αφορά πλειάδα διαφόρων θεμάτων με μικρά ποσοστά έκαστο. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 13/9/2021-16/01/2022, διάστημα στο οποίο λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής αιτημάτων των καταναλωτών myRAE. Συ

Κορωνοϊός: 18.834 νέα κρούσματα και 101 θάνατοι – Στους 672 οι διασωληνωμένοι

Σε 18.834 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, σήμερα Δευτέρα 17/1 κατεγράφησαν 101 θάνατοι. Παράλληλα, σε 672 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η Αττική...

Ψηφιακή υπογραφή με λίγα κλικ – Σε λειτουργία η νέα Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ). Η νέα ΑΠΕΔ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και αποστολή της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!