Αρχική Κοινωνία Καμπανάκι από τον Stephen Hawking για τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην...

Καμπανάκι από τον Stephen Hawking για τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία

Ο διάσημος φυσικός Stephen Hawking προειδοποιεί οτι η Τεχνητή Νοημοσύνη και η αύξηση των αυτοματισμών αναμένεται να εκμηδενίσουν την εργασία της μεσαίας τάξης, εντείνοντας την ανισότητα και προκαλώντας πολιτικές αναταράξεις. Η αυτοματοποίηση εργοστασίων έχει ήδη καταστρέψει την εργασία στον παραδοσιακό κατασκευαστικό κλάδο και η αύξηση της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να εντείνει αυτή την καταστροφή της εργατικής μεσαίας τάξης, αφηνοντας ανεπηρέαστες μόνο τις δημιουργικές και εποπτικές εργασίες.

Προσθέτει τη φωνή του στις ανησυχίες πολλών εμπειρογνωμόνων για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην εργασία στα χρόνια και δεκαετίες που έρχονται. Εκφράζεται ο φόβος ότι, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει ραγδαία αύξηση της βιομηχανικης παραγωγής, αυτό θα μεταφραστεί για τους απλούς ανθρώπους σε ανεργία και ανασφάλεια, καθώς οι ανθρώπινη εργασία θα αντικαθίσταται από μηχανές.

Η τεχνολογία έχει ήδη διαλύσει την εργασία στον κατασκευαστικό κλάδο και την εργατική τάξη και τώρα απειλεί να δημιουργήσει το ίδιο χάος στη μεσαία τάξη.

Μια έρευνα της Citibank σε συνεργασια με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Φεβρουάριο 2016, προβλέπει οτι το 47% της εργασίας στην Αμερική απειλούνται από την αυτοματοποίηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το αντιστοιχο ποσοστό είναι 35%, στην Κίνα το συντριπτικό 77%, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ ο μέσος όρος αγγίζει το 57%.

Και πλέον, τρεις από τους μεγαλύτερους εργοδότες του κόσμου, αντικαθιστούν τους εργάτες με ρομπότ.

Η αυτοματοποίηση με τη σειρά της «θα επιταχύνει τις ήδη διευρυμένες οικονομικές ανισότητες σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Hawking. «Το διαδίκτυο και οι πλατφόρμες που ενεργοποιεί, επιτρέπουν πολύ μικρές ομάδες ανθρώπων να δημιουργούν τεράστια κέρδη, ενώ απασχολούν πολύ λίγους ανθρώπους. Αυτό είναι αναπόφευκτο, είναι πρόοδος, αλλά είναι επίσης κοινωνικά καταστροφικό».

Ο λόγος για αυτό το οικονομικό άγχος είναι η αύξηση της ακροδεξιάς, λαϊκιστικής πολιτικής στη Δύση: «Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η οικονομική ανισότητα διευρύνεται αντί να μειώνεται, στον οποίο πολλοί άνθρωποι μπορούν να δουν όχι μόνο το βιοτικό τους επίπεδο, αλλά και την ικανότητά τους να κερδίζουν τα προς το ζην να εξαφανίζονται. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που ψάχνουν για μια νέα συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να βρει εκπροσώπους στον Trump και το Brexit».

Σε συνδυασμό με άλλα ζητήματα – υπερπληθυσμός, κλιματική αλλαγή, ασθενειες – ο Hawking προειδοποιεί: «Βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Η ανθρωπότητα πρέπει να έρθει κοντά προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Ο Stephen Hawking έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη για διαφορετικό λόγο – ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει και να αντικαταστήσει τον άνθρωπο. «Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής», είπε στα τέλη του 2014. «Θα απογειωθεί από μόνη της, και θα επανασχεδιάσει τον εαυτό της με ένα συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Οι άνθρωποι, περιορισμένοι από την αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούν να την ανταγωνιστούν, και θα πρέπει κάποια στιγμή να τους υποκαταστήσει».

 

Πηγή: https://olympia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στον κύκλο εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου της Ευρώπης εντοπίστηκαν στην Ελλάδα (77%), πέρυσι. Τ ο συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ευρωπαϊκή έκθεση...

Γκάμπι Πετίτο – Ένταλμα σύλληψης για τον σύντροφό της από το FBI

Στην έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Μπράιαν Λάουντρι, σύντροφο της Γκάμπι Πετίτο προχώρησαν οι αμερικανικές αρχές, στην προσπάθεια να λύσουν το μυστήριο του θανάτου της. Σύμφωνα με...

An Update On Practical Examples Of Literary Analysis Essay Solutions

This article was co-authored by Stephanie Wong Ken, MFA Stephanie Wong Ken is a author primarily based in Canada. There's a problem: your professors...

You will both become more pleased if you discover a right occasion that actually works both for of we.

You will both become more pleased if you discover a right occasion that actually works both for of we. Item custom Nate Vandervis of app...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!