Αρχική Οικονομία Καμία επιστροφή εισφορών στους επαγγελματίες που χρωστάνε στα ταμεία !!!

Καμία επιστροφή εισφορών στους επαγγελματίες που χρωστάνε στα ταμεία !!!

ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δεν θα λάβουν καμία επιστροφή εισφορών όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και αν δήλωσαν για το 2016 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015 !!!

Και αυτό γιατί οι αναδρομικές επιστροφές τις οποίες θα ελάμβαναν, οι επαγγελματίες αυτοί, θα συμψηφιστούν με τις οφειλές τους, επιβεβαιώνοντας το “κακό” σενάριο το οποίο εξέταζαν αρμόδιοι κύκλοι του Υπ. Εργασίας.

Από την άλλη, όσοι επαγγελματίες δεν έχουν οφειλές και δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, θα λάβουν κανονικά τις αναδρομικές επιστροφές που δικαιούνται, πληρώνοντας έτσι ακόμα χαμηλότερες εισφορές.

Αυτό γίνεται σαφές, στο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε προχθές το Υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως “στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων, προκειμένου να προσδιοριστεί ότι πρόκειται για πράγματι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές και ότι δεν υπάρχουν χρέη προς τον φορέα, είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί διαδικασία της εκκαθάρισης. Κατόπιν αυτής, αν στο τέλος του έτους, προκύπτει ότι τα παραπάνω πρόσωπα έχουν καταβάλλει επιπλέον εισφορές και εφόσον δεν έχουν οφειλές, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται”.

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο δεν διευκρινίζεται αν οι αναδρομικές επιστροφές εισφορών σε όσους επαγγελματίες δεν έχουν χρέη στα ταμεία, θα γίνουν εφάπαξ (δηλ., “μία και έξω” το Δεκέμβριο του 2017) ή τμηματικά, δηλαδή πχ σε “δόσεις” μαζί με τις τρέχουσες εισφορές κάθε μήνα , οδηγώντας έτσι σε μείωση του καταβαλλόμενου ποσού.

Ποιοι επαγγελματίες θα πληρώσουν υψηλότερες εισφορές

Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές που καταβάλλουν οι επαγγελματίες από 1/1/2017 μέχρι και σήμερα είναι υπολογισμένες με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015.

Από τον ερχόμενο Οκτώβριο, αναμένεται η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ για τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλουν οι επαγγελματίες με βάση το καθαρό εισόδημα που δήλωσαν για το 2016, αρχής γενομένης από τα τέλη Νοεμβρίου.

* Όσοι επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, θα κληθούν από τον ερχόμενο Νοέμβριο να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με εκείνες που κατέβαλλαν.

* Όσοι δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Αναδρομικές μειώσεις και αναδρομικές αυξήσεις

Επειδή, όμως, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν φέτος έπρεπε εξαρχής να υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2016, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει υπολογίσει για κάθε επαγγελματία τη διαφορά μεταξύ των καταβληθέντων εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 (στο 10μηνο του 2017) και των εισφορών που έπρεπε να καταβληθούν με βάση το εισόδημα του 2016.

* Στους επαγγελματίες που δήλωσαν για το 2016 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, ο ΕΦΚΑ πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά την υπερβάλλουσα διαφορά που κατεβλήθη στο 10μηνο του 2017.

Με βάση τη διάταξη του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, οι επιστροφές αυτές δεν θα γίνουν σε όσους χρωστάνε στα τέως ταμεία τους (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ). Αντίθετα, θα συμψηφιστούν με τα χρέη αυτά, οδηγώντας έτσι στη “λογιστική” μείωση των συνολικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και διευκολύνοντας έτσι την μελλοντική εξόφληση τους, είτε εφάπαξ, είτε μέσω ρύθμισης, σημειώνουν στελέχη των ταμείων.

* Από τους επαγγελματίες που δήλωσαν για το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, ο ΕΦΚΑ θα ζητήσει πίσω αναδρομικά την υπερβάλλουσα διαφορά (μεταξύ των καταβληθέντων και των καταβλητέων εισφορών του 10μηνου του 2017).

Ωστόσο δεν έχει, επίσης, διευκρινιστεί από το Υπ. Εργασίας αν οι αναδρομικές αυτές απαιτήσεις του ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβληθούν “εφάπαξ” (δηλ. το Δεκέμβριο του 2017) ή τμηματικά, δηλαδή σε “δόσεις”, επιβαρύνοντας τις τρέχουσες εισφορές κάθε μήνα.

πηγη: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Tiny someone dating website. Short group Dating may even little your which members posses signed poor of late, which makes it easier for making...

Tiny someone dating website. Short group Dating may even little your which members posses signed poor of late, which makes it easier for making...

Quelles se deroulent les excellentes circonspection contre le emplette de correctement immobilier ? )

Quelles se deroulent les excellentes circonspection contre le emplette de correctement immobilier ? ) Reactivite .Sauf Que finances .Sauf Que aborde dans linformationEt rigueur...

THE RELATIONSHIP OTAKUS SUCCESS GROUP FOR VALENTINES. As both an operating people and a self-confessed weeb, I think about me personally to be well...

THE RELATIONSHIP OTAKUS SUCCESS GROUP FOR VALENTINES. As both an operating people and a self-confessed weeb, I think about me personally to be well...

Meetcrunch test & information de lesquelles maniere matignasse administre ?

Meetcrunch test & information de lesquelles maniere matignasse administre ? Entree & Apprend MeetcrunchSauf qui accueillant principalement superieur parfaitement au sein de ladresse meetcrunchEt represente...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!