Αρχική Κοινωνία Καλάβρυτα: Ο μόνος δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις...

Καλάβρυτα: Ο μόνος δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις…

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Δικηγόρων (ΠΕΔ) για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, έλαβε απόφαση στην συνεδρίασή του πρόσφατα στην Αθήνα (9η Νοεμβρίου 2018) για την υποβολή πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής και προς τα κόμματα για την αναθεώρηση της πρώτης παραγράφου του άρθρου 28 του Συντάγματος.
“Τον Οκτώβρη του 2014 η απόφαση του Συνταγματικού της Ιταλίας έκρινε ότι το προνόμιο ετεροδικίας των κρατών, δηλαδή του εθιμικού κανόνα του διεθνούς δικαίου, που ορίζει ότι ένα κράτος δεν ενάγεται στα Δικαστήρια άλλου κράτους, κάμπτεται σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας” αναφέρει ο Καλαβρυτινός πρόεδρος της ΠΕΔ του Βασίλης Κυριαζής, επισημαίνοντας:
“Στις περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ότι κράτος -εν προκειμένω η Γερμανία- στρατεύματα του οποίου τέλεσαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραδεκτώς ενάγονται στα δικαστήρια της χώρας στο έδαφος της οποίας τέλεσαν τα εγκλήματα. Η απόφαση έδειξε ένα δρόμο για την εκδίκαση με αγωγές των αξιώσεων ελλήνων ιδιωτών θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής και των οικογενειών τους ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων”.

 

Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Για να ανοίξει όμως αυτός ο δρόμος, πρέπει στα πλαίσια Αναθεώρησης του Συντάγματος, να υπάρξει τροποποίηση του άρθρου 28 του Συντάγματος.
Η παράγραφος 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος της Ελλάδας έχει ως εξής: “Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και την θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου”.
“Η διάταξη αυτή αποδίδει διεθνές έθιμο, το οποίο, όμως, δεν έχει υπερσυνταγματική ισχύ. Η Ελλάδα εκφράζοντας αντιρρήσεις για έναν εθιμικό κανόνα και για την εφαρμογή του εθιμικού κανόνα και στην λογική και νομική επιχειρηματολογία του ‘επίμονου αντιρρησία’, την οποία μόνιμα και σταθερά πρέπει να προτάσσει, οφείλει, να προχωρήσει, μέσα από την Αναθεώρηση του σε μία προσθήκη στο τέλος της παραγράφου η οποία έχει ως εξής: ‘Αποκλείονται οι γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας’.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Κυριαζής και ο Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Παπαγεωργίου την 15η Νοεμβρίου 2018 παρέδωσαν στα γραφεία του Προέδρου της Βουλής και των κομμάτων την πρόταση και την αιγιολογία της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κ. Μίχαλος: Η πανδημία προκαλεί «έμφραγμα» στη λειτουργία της αγοράς

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος έκανε παρέμβαση στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλή, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του...

18:09ΕΡΓΑΝΗ: Κατά 3,2% περισσότεροι οι εργαζόμενοι το 2020 παρά την πανδημία

Μεγαλύτερος κατά 3,26% ήταν το 2020 ο αριθμός των εργαζομένων, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»,...

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στη Διαμαντοπούλου για την εμπνευσμένη εκστρατεία

Την Άννα Διαμαντοπούλου συνεχάρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την καμπάνια με την οποία έφτασε στην τελική τριάδα των υποψηφίων για τη γενική γραμματεία...

ΙΟΒΕ: Μικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Ενισχύθηκε ελαφρώς τον Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 91,9 μονάδες, έναντι 90,7 μονάδων τον Ιανουάριο. Όσον αφορά τους επιμέρους...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!