Αρχική Έρευνα Και όμως! Τα δένδρα των πόλεων αναπτύσσονται γρηγορότερα

Και όμως! Τα δένδρα των πόλεων αναπτύσσονται γρηγορότερα

Σε συντομότερο χρονικό διάστημα φαίνεται πως αναπτύσσονται τα δέντρα σε μεγάλα αστικά κέντρα απ’ ότι στις αγροτικές περιοχές παγκοσμίως, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που εξετάζει τον αντίκτυπο της επίπτωσης της αστικής θερμότητας στην ανάπτυξη των δέντρων.

Η ανάλυση, υπό την αιγίδα του Πολυτεχνείου του Μονάχου (TUM), αποκάλυψε ότι τα αστικά δέντρα έχουν εκτεθεί σε μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη άρχισε μόλις πρόσφατα να επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα στις αγροτικές περιοχές.

Ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανάπτυξη των δέντρων στα δάση έχουν μελετηθεί εκτενώς, μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγα στοιχεία για τα αστικά δέντρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Χανς Πρετς, επικεφαλής της μελέτης.

Ένας κύριος λόγος για τη μελέτη είναι η επικρατούσα τάση προς την παγκόσμια αστικοποίηση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ο αστικός πληθυσμός παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 60% μέχρι το 2030, με μια συνεχή ανοδική τάση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα δέντρων από το Βερολίνο, το Μπρίσμπεϊν, το Κέιπ Τάουν, το Ανόι, το Χιούστον, το Μόναχο, το Παρίσι, το Πρινς Τζορτζ, το Σαντιάγκο και το Σαπόρο. Οι πόλεις επιλέχθηκαν ώστε να καλυφθούν διαφορετικές κλιματικές ζώνες, από βόρεια και εύκρατα έως μεσογειακά και υποτροπικά κλίματα.

Συνολικά, η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε σχεδόν 1.400 ώριμα δέντρα, επιλέγοντας ένα χαρακτηριστικό και κυρίαρχο είδος δέντρου για κάθε πόλη, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις γύρω περιοχές.

«Ανακαλύψαμε ότι τα αστικά δέντρα της ίδιας ηλικίας είναι μεγαλύτερα κατά μέσο όρο από τα δέντρα σε αγροτικές περιοχές, επειδή τα αστικά δέντρα μεγαλώνουν ταχύτερα», δήλωσε ο Πρετς.

«Περαιτέρω παρατήρηση έδειξε ότι η σχετική διαφορά μεγέθους μεταξύ αστικών και αγροτικών δένδρων μειώνεται με την αυξανόμενη ηλικία, αλλά παραμένει εμφανής. Ενώ η διαφορά ανέρχεται σε περίπου 25% στην ηλικία των 50 ετών, εξακολουθεί να είναι μόλις κάτω από 20% στα εκατό χρόνια», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης των αστικών δέντρων οφείλεται στο λεγόμενο φαινόμενο της αστικής θερμότητας, που οδηγεί σε υπερθέρμανση και συνεπώς υψηλότερες θερμοκρασίες στα αστικά κέντρα. Σε σύγκριση με τη γύρω περιοχή της υπαίθρου, αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να ανέλθει από τρεις έως δέκα βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να αυξήσουν την ανάπτυξη των δέντρων με δύο τρόπους, με την τόνωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας και την παράταση της περιόδου βλάστησης, η οποία επεκτείνει το χρόνο του έτους κατά το οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα δένδρα. Ωστόσο, η αρχική θετική επίδραση συνοδεύεται επίσης από την επιτάχυνση της γήρανσης των δέντρων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΦΚΑ: Oι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται ψηφιακά με περισσότερες από 20 ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.) υπήρξε μια μεγάλη τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Ο φορέας είναι σήμερα υπεύθυνος για την συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών και για την καταβολή όλων των συντάξεων και εφάπαξ παροχών, σε όλους τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό, το οποίο απαιτεί υψηλό επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας, αλλά και σύγχρονα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Θεοδωρίδου: Η εμφάνιση της «Όμικρον» υπαγορεύει την εντατικοποίηση των εμβολιασμών

«Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας (σ.σ. λόγω της μετάλλαξης Όμικρον), εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής...

Συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο ΚΕΕΕ Ι. Χατζηθεοδοσίου

Η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ),...

Alpha Bank: Ανάκαμψη τύπου V για την Ελλάδα – Πλεονάσματα από 2023

Η σημαντική βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας στο μεταπανδημικό τοπίο, επηρεάζει ευνοϊκά την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, αυξάνοντας τους βαθμούς ελευθερίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!