Αρχική Οικονομία Κίνητρα για συνεταιρισμούς παραγωγής ενέργειας

Κίνητρα για συνεταιρισμούς παραγωγής ενέργειας

Θέσεις εργασίας και κίνητρα για την παραγωγή ενέργειας, κυρίως από ανανεώσιμες πηγές, φέρνει το πρωτοποριακό για τη χώρα μας νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κοιν.), που εκπονήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και κατατίθεται πιθανότατα σήμερα στη Βουλή.

Στα συνεταιριστικά σχήματα, μέσω των οποίων οι καταναλωτές αποκτούν και το δικαίωμα να γίνουν παραγωγοί ενέργειας, μπορούν να μετέχουν δήμοι, τοπικοί φορείς, αλλά και φυσικά πρόσωπα, όπως οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας.

Η τελευταία περίπτωση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω του… εμφύλιου πολέμου μεταξύ των ενοίκων για τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Προβλέπεται, για παράδειγμα, επιδότηση που φτάνει το 50% για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες στο σύνολό τους θα ενταχθούν σε Ε.Κοιν.

Εχουν επίσης τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ή και ανεμογεννήτρια, που επιτρέπεται να βρίσκονται και σε άλλη περιοχή από αυτήν της πολυκατοικίας.

Ανάλογη επιλογή έχουν και οι δήμοι, που μπορούν να θέσουν σε λειτουργία διάφορα συστήματα για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα ή πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κάτοικοι και δήμος μπορούν επίσης να συστήσουν κερδοσκοπικό συνεταιρισμό και να δημιουργήσουν ένα μικρό υδροηλεκτρικό φράγμα.

Το έργο για την παραγωγή ενέργειας ενός μεγαβάτ έχει κόστος δύο εκατ. ευρώ. Ενα μέρος της επένδυσης μπορεί να καλυφθεί από επιδοτήσεις, ενώ έχει εξασφαλισμένα έσοδα της τάξης των 400.000 ευρώ τον χρόνο.

Νησιά και αγρότες

Το νομοσχέδιο, που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Σταθάκη, δίνει έμφαση στα μικρά νησιά, τα οποία ενθαρρύνονται να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους από «πράσινες» πηγές, αλλά και σε αγρότες που θέλουν να ηλεκτροδοτήσουν θερμοκήπια ή ασχολούμενους με τη δασοπονία που μπορούν να αξιοποιήσουν ευκολότερα τη βιομάζα.

Είναι όμως και ένα σπουδαίο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη δημιουργία δικτύου φόρτισης για την ανερχόμενη ηλεκτροκίνηση, που αφορά οχήματα και δίκυκλα όλων των ειδών.

Συμβάλλει επίσης στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), που βοηθούν στη μείωση του κόστους.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες αποκτούν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους, ενώ θεσπίζονται και σημαντικά φορολογικά κίνητρα, όπως οι σταθεροί συντελεστές φορολόγησης για πέντε χρόνια, που ειδικά στα νησιά θα καλύπτουν μια δεκαετία.

Η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στις Ε.Κοιν. δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40%, αλλά ειδικά για νησιά με λιγότερους από 3.000 κατοίκους επιτρέπεται να φτάνει το 50%.

Αυτή η δυνατότητα ανοίγει τον δρόμο για συνεργασία ενός νησιωτικού δήμου και της περιφέρειας για παραγωγή ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή τρίτου με μερίδιο 20%, όπως θεσπίζεται για την ηπειρωτική χώρα.

Με αυτή τη λύση μπορεί να καλυφθεί ευκολότερα το υψηλό ενεργειακό κόστος για μονάδες αφαλάτωσης νερού.

Οι νέοι συνεταιρισμοί μπορούν να είναι μη κερδοσκοπικοί ή να αποφασίσουν να έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και να διανέμουν μερίσματα στους μετόχους τους.

Ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα τους, μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών των μελών τους με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, που επιτρέπεται να καλύπτει και μη μέλη.

Αποκτούν επίσης προτεραιότητα στις διαδικασίες αδειοδότησης και εξαιρούνται από ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Μοναδικός περιορισμός είναι ότι το 51% των φυσικών ή νομικών προσώπων πρέπει να σχετίζεται με τον τόπο όπου θα βρίσκεται η έδρα της Ενεργειακής Κοινότητας.

Παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων:

 Ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές πολυκατοικίας τοποθετούν φωτοβολταϊκά με ισχύ 50 kW (κόστος 60.000 ευρώ)

 Κάτοικοι, επιχειρήσεις και δήμος δημιουργούν αιολικό πάρκο με ισχύ 6 MW, με κερδοσκοπική Ε.Κοιν. (κόστος 7 εκατ. ευρώ)

 Ομάδα κτηνοτρόφων συγκροτεί Ενεργειακές Κοινότητες για παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από απόβλητα (κοπριά, τυρόγαλο, κ.λπ.) με ισχύ 500 kW (κόστος 2 εκατ. ευρώ)

 Κάτοικοι και επιχειρήσεις δημιουργούν δύο σταθμούς φόρτισης για 20 ηλεκτρικά ποδήλατα, 10 ηλεκτρικά μοτοποδήλατα και 5 μικρά ηλεκτρικά οχήματα (κόστος 150.000 ευρώ)

 Δήμος, επιχειρήσεις και κάτοικοι δημιουργούν σταθμό τηλεθέρμανσης (κόστος 5 εκατ. ευρώ)

 Ομάδα αγροτών ή αγροτικών επιχειρήσεων κατασκευάζουν ΣΗΘΥΑ σε περιοχή που έχει δίκτυο φυσικού αερίου (κόστος 4 εκατ. ευρώ)

 Ομάδα ξενοδοχείων θέτει σε λειτουργία σύστημα φωτοβολταϊκών με ισχύ 500 kW (κόστος 500.000 ευρώ)

Κίνητρα για όλες τις περιπτώσεις: σταθερή φορολογία, προτεραιότητα αδειοδότησης, απαλλαγή από τέλη αδειών, μειωμένες εγγυητικές επιστολές, ένταξη σε πρόγραμμα για ΑΠΕ

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

The 11 Best Craigslist Personals promotion options in 2021.

The 11 Best Craigslist Personals promotion options in 2021. In this post, we’ll mainly concentrate on the solutions, but we’ll likewise touch upon precisely why...

revenue financial obligations and lending products are usually associated by many folks people group but may be

revenue financial obligations and lending products are usually associated by many folks people group but may be Precisely what are lending products? lending...

Whenever Therrien played the tape for me, I happened to be surprised at just how fluently he channeled emotion—his own and Tucker’s—to have exactly...

Whenever Therrien played the tape for me, I happened to be surprised at just how fluently he channeled emotion—his own and Tucker’s—to have exactly...

Chicas y hombres y no ha transpirado a la inversa citas sobre yera

Chicas y hombres y no ha transpirado a la inversa citas sobre yera Alguien seduce a otro por su genuina forma sobre acontecer y no...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!