Αρχική Υγεία Κίνδυνος στα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Κίνδυνος στα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Νοθευμένα ελαιόλαδα, γαλακτοκομικά με κολοβακτηρίδια και αντιβιοτικά, χυμοί με νερό και χρωστικές, λαχανικά με βαρέα μέταλλα

Αλλοιωμένα ελαιόλαδα γεμάτα χρωστικές ουσίες, γαλακτοκομικά προϊόντα μολυσμένα με κολοβακτηρίδια, καρκινογόνα αλλαντικά, λαχανικά με βαρέα μέταλλα και αρτοσκευάσματα με απαγορευμένα συντηρητικά είναι μόνο μερικές από τις διατροφικές «βόμβες» που κρύβονται στα ράφια και τα ψυγεία σούπερ μάρκετ και παντοπωλείων και φτάνουν καθημερινά στο πιάτο μας.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το τμήμα καταναλωτή του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Τρώμε δηλητήρια! Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΚΟΕ, αξιολογώντας το περιεχόμενο των 3.000 και πλέον καταγγελιών, μέσα από δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις, διαπίστωσε ότι το 64% των δειγμάτων βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση. «Πρωταθλητές» αναδείχθηκαν το ελαιόλαδο (νοθευμένο το 75%) και τα αναψυκτικά (νοθευμένα κατά 72%). Παρατυπίες εντοπίστηκαν ακόμα και μέσα στα εμφιαλωμένα νερά, καθώς σε πολλά δείγματα είχαν αναπτυχθεί μικρόβια και βακτήρια εξαιρετικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

• Στο ελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 75% των δειγμάτων. Πυρηνέλαια και λάδια πολυκαιρισμένα αναμειγνύονται με έλαια νέας σοδειάς και «βαφτίζονται» στην αγορά ελαιόλαδα. Η δειγματοληψία έδειξε την ύπαρξη καρκινογόνων χρωστικών σε ποσοστό 31% των δειγμάτων.

• Τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε ποσοστό 40% βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια, ενώ το 48% από αυτά είχε σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά. Παρατηρήθηκε επίσης νοθεία στη φέτα που σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια, η οποία, παρότι είναι λευκό τυρί, πωλείται ως τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα.

• Στα αλλαντικά, σε ποσοστό 67% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά βρέθηκε υψηλότερη κατά 150% του επιτρεπόμενου ορίου.

• Φυσικοί χυμοί πλασάρονται ως φρέσκοι, για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές, ενώ περιέχουν μείγμα νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο.

• Αναψυκτικά που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν φαρμακευτικά προϊόντα ψυχοτρόπα και δεν θα έπρεπε να καταναλώνονται αβίαστα από παιδιά και να πουλιούνται σε καταστήματα που έχουν άδεια «μπακάλικου» (καταστήματα βιολογικών τροφών).

• Στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρότατες παραβάσεις στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσής τους. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε επικίνδυνα υψηλό μικροβιακό φορτίο από κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους-νάρκη για τη δημόσια υγεία.

• Στα λαχανικά διαπιστώθηκε η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων, νιτρικών και βαρέων μετάλλων (εξασθενές χρώμιο, μόλυβδος, υδράργυρος).

• Στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα βρέθηκαν τέσσερα απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά σε ποσοστό 40% των δειγμάτων.
dimokratianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΦΚΑ: Oι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται ψηφιακά με περισσότερες από 20 ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.) υπήρξε μια μεγάλη τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Ο φορέας είναι σήμερα υπεύθυνος για την συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών και για την καταβολή όλων των συντάξεων και εφάπαξ παροχών, σε όλους τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό, το οποίο απαιτεί υψηλό επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας, αλλά και σύγχρονα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Θεοδωρίδου: Η εμφάνιση της «Όμικρον» υπαγορεύει την εντατικοποίηση των εμβολιασμών

«Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας (σ.σ. λόγω της μετάλλαξης Όμικρον), εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής...

Συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο ΚΕΕΕ Ι. Χατζηθεοδοσίου

Η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ),...

Alpha Bank: Ανάκαμψη τύπου V για την Ελλάδα – Πλεονάσματα από 2023

Η σημαντική βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας στο μεταπανδημικό τοπίο, επηρεάζει ευνοϊκά την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, αυξάνοντας τους βαθμούς ελευθερίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!