Αρχική Υγεία Κίνδυνοι όταν ξεροψήνονται ψωμί - πατάτες

Κίνδυνοι όταν ξεροψήνονται ψωμί – πατάτες

Συναγερμός στη Βρετανία για την καρκινογόνο ουσία ακρυλαμίδη

Καλό είναι να αποφεύγουμε τόσο το υπερβολικό ψήσιμο όσο και το υπερβολικό τηγάνισμα των τροφών που καταναλώνουμε, συμβουλεύουν οι ειδικοί! Ειδικότερα δε, η Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) τονίζει ότι η κατανάλωση τροφών περισσότερο ψημένων ή τηγανισμένων κρύβει τον κίνδυνο σχηματισμού μιας ουσίας που θεωρείται καρκινογόνα.

Συγκεκριμένα, η FSA προειδοποιεί ότι όταν οι τροφές που περιέχουν άμυλο, όπως το ψωμί και οι πατάτες, ψηθούν ή τηγανιστούν υπερβολικά, τότε σχηματίζεται η ακρυλαμίδη, υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας μάλιστα αυξάνονται όταν αμυλούχες τροφές μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου.

Οσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει ένα αμυλούχο τρόφιμο, τόσο περισσότερη ακρυλαμίδη περιέχει. Ως εκ τούτου, λοιπόν, επειδή δεν είναι σαφές πόση ποσότητα ακρυλαμίδης μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια ο άνθρωπος, η FSA θεωρεί ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ και γι’ αυτό έκρινε αναγκαίο να προβεί σε συστάσεις προς το καταναλωτικό κοινό.

Επίσης, συστήνει στους καταναλωτές να μη διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο αλλά σε θερμοκρασία χώρου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμίδης που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Οπως αναφέρει, «οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία άνω των 6 βαθμών Κελσίου».

Μόνο σε ζώα

Εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cancer Research UK σχολιάζει σχετικά: «Η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ακρυλαμίδη είναι τοξική για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν -αν και δεν έχουν αποδείξει- ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους».

Η ακρυλαμίδη περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου, με συνέπεια το κάπνισμα να εκθέτει τους καπνιστές σε τριπλάσια ή τετραπλάσια επίπεδα της ουσίας, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Αν και καταβάλλονται ήδη προσπάθειες ώστε η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει την ακρυλαμίδη στις επεξεργασμένες τροφές και ήδη καταγράφεται κάποια πρόοδος, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή της και ότι είναι δυνητικά επικίνδυνη.

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κορωνοϊός: 2.472 νέα κρούσματα και 8 θάνατοι – Στους 133 οι διασωληνωμένοι

Σε 2.472 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 8 θάνατοι, με τον αριθμό των...

Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κωνσταντίνα Αδάμου – Η αντίδραση του Γ. Βαρουφάκη

Την ανεξαρτητοποίησή της από την ΚΟ του ΜέΡΑ 25 ανακοίνωσε η βουλευτής του κόμματος, Κωνσταντίνα Αδάμου, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της βουλής...

Μελέτη ΕΚΠΑ: Τα εμβόλια της COVID-19 δεν αλλάζουν τα γονίδιά μας

Τα εμβόλια έναντι της COVID-19 δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας και δεν μένουν στο σώμα μας για περισσότερο από μερικές ημέρες, αναφέρουν...

Τόκιο: Εντυπωσιακός ο Πετρούνιας – Προκρίθηκε στον τελικό

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε ο Λευτέρης Πετρούνιας την επιχείρηση υπεράσπισης του Ολυμπιακού τίτλου του στο Τόκιο, αφού η εντυπωσιακή εμφάνισή του στον προκριματικό...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!