«Η πανδημία βρίσκεται σε υψηλή, αλλά σταθερή κατάσταση», ανέφερε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται. Πρέπει, τόνισε, για ένα ακόμη διάστημα να είμαστε προσεκτικοί. Οι άνθρωποι που καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι ή όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Από την πλευρά της, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είχει μειωθεί κατά 35%.

Χαρακτήρισε σημαντικό ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών.

«Εφτά στους 10 είναι άνω των 55 ετών και 1 στους 3 στις ΜΕΘ έχουν ηλικία μικρότερη των 60 ετών. Κανείς δεν είναι άτρωτος», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τελευταίες 15 ημέρες το 80% θανάτων είναι μικρότερης ηλικίας των 60 ετών και αφορούν ανεμβολίαστους.

Τα ελληνικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη θωράκιση της υγείας μας με τη τρίτη δόση, ανέφερε ακόμη η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» αποτελεί το 80% των νέων κρουσμάτων και ότι παράλληλα, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και η «Δέλτα».

Περισσότερο από το 60% στη Βόρεια Ελλάδα αφορά μολύνσεις της Δέλτα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τo 93,4% των θανάτων τις τελευταίες 15 μέρες αφορούσε συνάνθρωπους μας που δεν είχαν εμβολιαστεί ή και να είχαν δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση τους».

Αναφερόμενη στα κρούσματα στα παιδιά είπε ότι παρατηρήθηκε μείωση κρουσμάτων κατά το 10-16 Ιανουαρίου που άνοιξαν τα σχολεία. Ο αριθμός των κρουσμάτων όπως είπε, μειώθηκε σε 36.300 νέα κρούσματα ενώ τόνισε ότι το σχολείο είναι ασφαλές για τα παιδιά μας και ότι ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Τραγικός θάνατος βρέφους

Στον τραγικό θάνατο ενός βρέφους μολις 52 ημερών στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη σημερινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Οπως επιβεβαίωσε η κ. Γκάγκα, το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου και εισήχθη στο Ιπποκράτειο σε βαριά κατάσταση στις 12 Δεκεμβρίου.

Το βρέφος δυστυχώς κατέληξε χθες, ανέφερε η κ. Γκάγκα, σημειώνοντας ότι τα βρέφη είναι λιγότερο προστατευμένα ενώ έκανε λόγο και για «περιβάλλον ανεμβολίαστων».