Αρχική Κοινωνία Κάτω Αχαΐα: Υπέρ της ενίσχυσης των εργασιών στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη...

Κάτω Αχαΐα: Υπέρ της ενίσχυσης των εργασιών στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη το οικόπεδο του «Θεοδώρειου» – Τί έγινε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής, το Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα «Λήψη απόφασης σχετικά με το προς εκποίηση ακίνητο του κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία ¨Θεοδώρειον Ιατρείον ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας Αχαΐας, ιατρείον σώματος ψυχής¨.

Στην επεισοδιακή, όπως εξελίχθηκε, συνεδρίαση, συμμετείχε επίσης, ο Αρχιερατικός Προϊστάμενος της ενορίας της Κάτω Αχαΐας Πατέρας Απόστολος Δημητρόπουλος, ο δικηγόρος Πέτρος Ρηγάτος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου καθώς και πολλοί πολίτες.

Το Σώμα τελικά, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (13-10), την εκποίηση του ακινήτου, αφού προηγήθηκε ψηφοφορία στην πρόταση που κατατέθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Γκοτσούλια για «αναγκαιότητα αγοράς κοινοχρήστων χώρων,, όπως και του οικοπέδου του Θεοδώρειου ιδρύματος, αφού αποβεί και η τρίτη δημοπρασία άκαρπη» . 

Τελικά, η πρόταση της αντιπολίτευσης απερρίφθη ενώ είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση για ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για τις ενέργειες της σημερινής δημοτικής αρχής.

Ο δήμαρχος αφού σημείωσε ότι ως μέλος της διοίκησής του «Θεοδώρειου» είχε συμφωνήσει να εκποιηθεί πως ενίσχυση της αποπεράτωσης του νεανεγειρόμενου Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, ενημέρωσε ότι η δημοτική αρχή δεν διαθέτει 300.000 ευρώ που απαιτούνται για την αγορά του οικοπέδου, ώστε αυτό να γίνει δημοτικό πάρκινγκ, όπως έχει ζητήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Δύμης.
Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο π. Αποστόλης Δημητρόπουλος, υποστήριξαν, ότι ο νέος Ναός θα αποτελέσει πόλο έλξης πιστών και επισκεπτών στην Κάτω Αχαΐα και πρέπει οι πόροι της ενίσχυσης να κινηθούν προς αυτό το σκοπό. Ο κ. Ρηγάτος, ξεκαθάρισε ότι αν δεν προκύψει πλειοδότης θα προχωρήσει η διαδικασία σε άλλο διαγωνισμό. 

ΟΜΟΦΩΝΗ  ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 

Είχε προηγηθεί, η ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Κάτω Αχαΐας, για τη μη συμμετοχή του δήμου στη διακήρυξη εκποίησης του ακινήτου, λόγω υψηλού κόστους και με το σκεπτικό ότι υπάρχουν στην πόλη κι άλλοι διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης, προτρέποντας σε σύμφωνη γνώμη για εκποίηση υπέρ της εκκλησίας.

ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Εμπορικού Συλλόγου Δύμης και της παράταξης ΑΚΙΔΑ του Παναγιώτη Κουνάβη που εστάλησαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση των τοπικών ΜΜΕ:  

Εμπορικός Σύλλογος Δύμης:

«Το Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου Δύμης παρέστη την Τρίτη  11.12.2018 στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας .Το θέμα της παρέμβασης αφορούσε την εκποίηση του ακινήτου ιδιοκτησίας του κοινωφελούς ιδρύματος  ΘΕΟΔΩΡΕΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗΣ. Ως γνωστό, πρόκειται για ένα οικόπεδο στο Ιστορικό κέντρο της Κάτω Αχαΐας,  που τα τελευταία 8 χρόνια χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχουν  οι χώροι στάθμευσης στις πόλεις καθώς αυτοί εξυπηρετούν τους πολίτες, τους καταναλωτές και τους επισκέπτες,  που προσέρχονται προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους, να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες και να περιηγηθούν στη πόλη .

Σημείωσε δε ότι αυτό αναδείχθηκε κορυφαίο πρόβλημα  στο ερωτηματολόγιο που έθεσε ο σύλλογος στα μελή του.

Ανέφερε δε ότι παρόλο που η μελέτη της πρώτης ανάπλασης είχε κρίνει, πριν την υλοποίηση της,  την ανεύρεση τέτοιων χώρων,  καμία δημοτική αρχή δεν κατάφερε να καλύψει αυτή την τεράστια για την πόλη ανάγκη.

Ενόψει και της β’ ανάπλασης, στο περιεχόμενο της οποίας φαίνεται να μην δημιουργούνται άμεσα χώροι στάθμευσης, το πρόβλημα θα υπερδιογκωθεί.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη το οικόπεδο αυτό, το οποίο είναι μοναδικό και εξυπηρετεί στο κέντρο της πόλης μας 300 έως 500 οχήματα εναλλάξ κάθε μέρα, να περιέλθει στο δήμο και στους δημότες του.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΟΙΕΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΛΥΣΗ ΑΥΤΗ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Επισημαίνεται ότι η πόλη στερείται παντελώς τέτοιων χώρων και πρέπει άμεσα να βρεθούν και άλλοι, για την υγιή ανάπτυξή της.

Τέλος, ο πρόεδρος ζήτησε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν επί του θέματος ,να αφήσουν στην άκρη τα διαχωριστικά των παρατάξεων τους και να προκρίνουν το παρόν και το μέλλον της πόλης ,της πρωτεύουσας του Δήμου της Δυτικής Αχαΐας».

Παναγιώτης Κουνάβης – ΑΚΙΔΑ:

«Μετά από αίτημα 11 δημοτικών συμβούλων συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή 21/12/2018, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την εκποίηση του ακινήτου του Θεοδώρειου ιδρύματος στην πόλη μας. Συζήτηση, η οποία έπρεπε προ πολλού να είχε γίνει και την οποία η δημοτική αρχή έπρεπε να είχε προκαλέσει έγκαιρα και όχι οι δημοτικοί σύμβουλοι που αιτήθηκαν το συμβούλιο.

H εκκλησία, μετά την κατεδάφιση του Ιερού ναού και πολιούχου της πόλης μας Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του 2008,αγωνιά για την αποπεράτωση του υπό ανέγερση νέου ναού και διεξάγει τιτάνια προσπάθεια για τον σκοπό αυτό.

Το κοινωφελές ίδρυμα στο οποίο ο δήμος μας εκπροσωπείται δια του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, με αίτημά του προς το τριμελές εφετείο Πατρών αιτήθηκε κρίθηκε και αποφασίστηκε στις 15/3/2018 (αρ. απόφασης 64/2018 που δημοσιεύτηκε στις 2/4/2018) μετά από συνεδρίαση στις 19/10/2017 η εκποίηση του ακίνητου, με σκοπό τα χρήματα της εκποίησης να διατεθούν για την ανέγερση του ιερού Ναού.

Έγκαιρα και εγώ και η μείζων αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο πριν την δημοσίευση της απόφασης του εφετείου, ζητήσαμε και σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τη δημοτική αρχή ενημέρωση,καθώς και αν είναι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής η εξαγορά και η αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου προ όφελος των δημοτών.

Σε συνάντηση (για τη οποία έχω αναφερθεί σε πρόσφατη δήλωσή μου) και πριν λήξουν οι προθεσμίες για τον πρώτο διαγωνισμό της εκποίησης του ακινήτου η οποία έγινε στο γραφείο του δημάρχου, συμφωνήθηκε η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ λύσης εφαρμόσιμης προκειμένου να κατατεθεί πρόταση με σκοπό να περιέλθει το ακίνητο στο δήμο μας με το αντίστοιχο τίμημα χωρίς οικονομική ζημία της προσπάθειας ανέγερσης του ναού. Λύση για την οποία αρχικά θα αναλάμβανε να αναζητήσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου σε σχέση με την νομική της πλευρά.

Έκτοτε ουδεμία επικοινωνία και πρωτοβουλία από μέρος του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε ποτέ.Μάλιστα, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας κατά τη συζήτηση η οποία πάλι προκλήθηκε από την αντιπολίτευση,ο πρόεδρος αρνήθηκε ότι πήρε μέρος στην συνάντηση αυτή, αλλά και αμφισβήτησε τις ημερομηνίες κατάθεσης της εκδίκασης της υπόθεσης από το εφετείο, ισχυριζόμενος ότι η συγκεκριμένη αίτηση εκδίκασης έγινε σε πολύ προγενέστερο χρόνο από τις 19/10/2017! Για τους ισχυρισμούς αυτούς,ας κριθεί από όλους όσους πήραν μέρος και στην συνάντηση εκείνη, αλλά και στο εν λόγω δημοτικό συμβούλιο,στο οποίο ο πρόεδρος ανέπτυξε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Δημιουργούνται όμως τα εξής ερωτήματα:

Γιατί ο δήμαρχος ενώ όφειλε ως εκπρόσωπος του δήμου στο ΔΣ του ιδρύματος,ουδέποτε ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για την επιθυμία του ιδρύματος που αφορά την συγκεκριμένη εκποίηση ΕΓΚΑΙΡΑ, προκειμένου να αναζητηθεί λύση προς όφελος όλων; Εκδήλωσε ποτέ, στα μέλη του ιδρύματος την αναγκαιότητα το ακίνητο να περιέλθει στο δήμο με το αντίστοιχο τίμημα; Προκληθείς στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο για να απαντήσει, γιατί δεν έδωσε καμία εξήγηση γι αυτή του τη σιωπή στο συγκεκριμένο θέμα;

Υπάρχει ο ισχυρισμός της δημοτικής αρχής πως δεν υπάρχουν χρήματα. Πότε ψεύδεται ο δήμαρχος; όταν σε δηλώσεις του λέει πως ο δήμος έχει «κομπόδεμα» ή τώρα που λέει πως δεν έχουμε χρήματα;

Γιατί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δηλώνει πως δεν συμμετείχε σε καμία συνάντηση και πως η υπόθεση για το αίτημα εκδίκασης έγινε σε πολύ προγενέστερο χρόνο από τις 19/10/2017;

Η εκκλησία δια της συμμετοχής της στο ΔΣ του ιδρύματος ΔΙΚΑΙΩΣ αναζητά πόρους προκειμένου να αποπερατώσει τον ιερό ναό, πολύ καλά κάνει και είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Oυδείς πιστεύω πως θέλει να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή και συμβάλει αναλόγως με τις οικονομικές του δυνατότητες .

Εκείνο όμως που εγείρει ερωτηματικά, είναι η διαρκής σιωπή του δημάρχου και η μη πρόθεση του για την ΕΓΚΑΙΡΗ ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκποίησης , προκειμένου να υπάρξει διερεύνηση δυνατότητας ώστε η πόλη και οι δημότες να αποκτήσουν χώρους ωφέλιμους για όλους. Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο τις οφείλει ο δήμαρχος και ουδείς άλλος!

Με αυτά τα δεδομένα αλλά και ερωτηματικά ο καθένας μας από το δημοτικό συμβούλιο καλείται να πάρει μέρος στην συνεδρίαση με τρόπο επωφελή και ειλικρινή για όλους, αντάξιο στην ιστορία και το μέλλον της πόλης»

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κ. Μίχαλος: Η πανδημία προκαλεί «έμφραγμα» στη λειτουργία της αγοράς

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος έκανε παρέμβαση στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλή, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του...

18:09ΕΡΓΑΝΗ: Κατά 3,2% περισσότεροι οι εργαζόμενοι το 2020 παρά την πανδημία

Μεγαλύτερος κατά 3,26% ήταν το 2020 ο αριθμός των εργαζομένων, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»,...

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στη Διαμαντοπούλου για την εμπνευσμένη εκστρατεία

Την Άννα Διαμαντοπούλου συνεχάρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την καμπάνια με την οποία έφτασε στην τελική τριάδα των υποψηφίων για τη γενική γραμματεία...

ΙΟΒΕ: Μικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Ενισχύθηκε ελαφρώς τον Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 91,9 μονάδες, έναντι 90,7 μονάδων τον Ιανουάριο. Όσον αφορά τους επιμέρους...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!