Αρχική Οικονομία Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια προβλέπουν οι οίκοι...

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια προβλέπουν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης

Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «βλέπουν» οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, στις οποίες άλλωστε βασίστηκαν σε σημαντικό βαθμό οι αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου την τελευταία διετία.

Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης -S&P, Fitch και Moody’s- σημειώνουν ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και οι πόροι ύψους 31 δισ. ευρώ (από επιχορηγήσεις και δάνεια) του Ταμείου Ανάκαμψης, η εκταμίευση των οποίων αναμένεται να αυξηθεί από το 2022 και να παραμείνει υψηλή έως το 2026, θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις επενδύσεις και συνεπώς και στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Η γρήγορη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, χάρη κυρίως στις τιτλοποιήσεις τους μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» που προώθησε η κυβέρνηση, αναμένεται, επίσης, να συμβάλλει στην υψηλή αύξηση του ΑΕΠ καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επιταχύνουν τις χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η ανάπτυξη θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, το οποίο και οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης προβλέπουν ότι θα μειωθεί σταδιακά από το πολύ υψηλό επίπεδο άνω του 200% του ΑΕΠ, στο οποίο αυξήθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας και των μεγάλης έκτασης μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση.

Ο S&P

Ο S&P, που αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας φέτος τον Απρίλιο στη βαθμίδα “ΒΒ” από “ΒΒ-” επισήμανε ότι αναμένει ισχυρές αναπτυξιακές επιδόσεις για την περίοδο 2022-2024. Για το 2022 προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ 5,8% σε συνέχεια της ανάκαμψης το 2021 από την κρίση του κορονοϊού, η οποία θα συνεχισθεί το 2023 και το 2024 με ρυθμούς 5% και 4,5%, αντίστοιχα.

«Για τα επόμενα τρία χρόνια αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κάτι που ισχύει και για την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της. Αναμένουμε ότι η οικονομική επίδοσή της θα τροφοδοτηθεί κυρίως από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές φέτος, αν και δεν αναμένουμε ότι τα τουριστικά έσοδα θα φθάσουν στα επίπεδα του 2019 πριν το 2024-2025», σημείωνε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

«Κατά την άποψή μας», προσέθεσε, «ένα από τα “κλειδιά” για την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων καθώς αυτή θα έδινε ώθηση στις χορηγήσεις δανείων στον ιδιωτικό τομέα».

Ο Fitch

Ο Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2020 σε “ΒΒ” από “ΒΒ-“. Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωση (1η Οκτωβρίου 2021), αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος στο 6% μετά την ισχυρή ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ σημείωσε ότι είναι πιθανό η ανάπτυξη το 2021 να είναι ακόμη υψηλότερη από το επίπεδο αυτό.

Για το 2022 και το 2023, ο οίκος προβλέπει χαμηλότερους αλλά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 4% και 3,5%, αντίστοιχα.

«Για το 2022, αναθεωρήσαμε προς τα κάτω την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη στο 4% από 5,3% λόγω του λιγότερο θετικού αποτελέσματος βάσης (carryover effect). Όμως, η ανάκαμψη θα συνεχιστεί καθώς η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα εντείνεται και θα αυξάνονται οι δαπάνες. Οι επιχορηγήσεις του Ταμείου που αντιστοιχούν στην Ελλάδα ανέρχονται σε 18,4 δισ. ευρώ (στο 10,1% του ονομαστικού ΑΕΠ το 2019, που την καθιστούν μία από τις πιο ωφελημένες χώρες). Υποθέτουμε ότι ένα ποσοστό λίγο χαμηλότερο από το 45% θα διατεθεί στην περίοδο 2021-2023».

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια, ο οίκος σημείωσε ότι μειώθηκαν στα 29,4 δισ. ευρώ ή το 20,3% στο τέλος του φετινού Ιουνίου από 47,2 δισ. ευρώ ή 30,1% στο τέλος του 2020.

Moody’s

O Moody’s αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε “Ba3” τον Νοέμβριο του 2020, σημειώνοντας ότι αναμένει πως «οι ισχυρότερες επενδυτικές προοπτικές θα στηρίξουν την ανάκαμψη και θα βελτιώσουν ουσιαστικά τις προοπτικές ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα». Σημαντικότερο για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, ανέφερε, «είναι ότι η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει κατά μέσο όρο στο 3,5% μεσοπρόθεσμα».

«Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στηρίζουν μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη οδηγήσει σε απτή πρόοδο σε τομείς, περιλαμβανομένης της φορολογικής διοίκησης και συμμόρφωσης και της μάχης κατά της διαφθοράς. Κατά την άποψη του Moody’s, ο κίνδυνος αναστροφής αυτών των σημαντικών βελτιώσεων είναι μικρός», σημείωνε πέρυσι τον Νοέμβριο ο οίκος, προσθέτοντας: «Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, σε συνδυασμό με τις εισροές πολύ σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Την περασμένη Τετάρτη (17 Νοεμβρίου 2021), σε έκθεσή του για τις προοπτικές της Ευρωζώνης, ο Moody’s προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 4,3% το 2022 και παράλληλη μείωση του δημόσιου χρέους κατά περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 191% του ΑΕΠ. Σε άλλη έκθεσή του, της περασμένης Δευτέρας (15 Νοεμβρίου 2021), αναφέρθηκε στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητας των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών -Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς- που οδηγεί σε θετική δυναμική του αξιόχρεου τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Γιάννης Μπρατάκος: Γεφυρώνουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες – Όλα όσα έγιναν στο 1ο ΕΒΕΑ Talks

Ωφελούμενους της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ και τον προϊστάμενο του προγράμματος, Αλέξανδρο Ψαριανό, υποδέχθηκε χθες στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του...

Σπύρος Ρεντετάκος στο 3rd Family Business Conference : Η Alpha Bank εταίρος των παραδοσιακών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας που έχουν σχέδιο για την επόμενη...

Στο 3rd Family Business Conference, το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο “THE MET”, στην ενότητα με θέμα Το Ταμείο Ανάκαμψης ως εργαλείο υλοποίησης των επιταγών ESG στις οικογενειακές επιχειρήσεις, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Μαρία Σαμολαδά, Γενική Διευθύντρια του Grtimes.gr, ο κ. Σπύρος Ρεντετάκος, Δ/ντής Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, της ALPHA BANK αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον καθοριστικό ρόλο των τραπεζών στην αξιολόγηση και καθορισμός του ύψους χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων από το Ταμε

ΤτΕ: Αύξηση 1,1% στο ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών το τρίτο τρίμηνο

Κατά 1,1% αυξήθηκε η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο του 2021, στα 20.586 εκατ. ευρώ έναντι 20.366 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Oι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 147 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 15.035 εκατ. ευρώ έναντι 14.888 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 220 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 20.586 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης στοχοποιεί τους άνω των 60

«Ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από τη πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!