Αρχική Οικονομία ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα αλλά όχι οι προσδοκίες στη βιομηχανία

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα αλλά όχι οι προσδοκίες στη βιομηχανία

Νέα βελτίωση εμφάνισε το οικονομικό  κλίμα στην Ελλάδα τον Απρίλιο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε, ενώ αντίθετα, οριακή εξασθένιση εμφάνισαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις 97,9 μονάδες, έναντι 96,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

iove-veltionetai-to-oikonomiko-klima-alla-ochi-oi-prosdokies-sti-viomichania0

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις –34,6 (από –39,5) μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα (-32,6 μονάδες).

iove-veltionetai-to-oikonomiko-klima-alla-ochi-oi-prosdokies-sti-viomichania1

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε οριακά τον Απρίλιο, στις 99,8 (από 100,8 μονάδες) τον Μάρτιο, ελαφρώς υψηλότερα, από το αντίστοιχο περυσινό (97,6 μον.), κυρίως λόγω των τρεχουσών εξελίξεων σχετικά με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

iove-veltionetai-to-oikonomiko-klima-alla-ochi-oi-prosdokies-sti-viomichania2

Η αναμενόμενη μερική ή πλήρης άρση των περιορισμών και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα δημιουργούν ένα θετικό κλίμα, καθώς θετικό πρόσημο εμφανίζει πλέον το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση, ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή ενισχύεται, το ισοζύγιο προβλέψεων για τις
τιμές σημειώνει σημαντική αύξηση, ενώ ήπια υποχώρηση διαπιστώνεται στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων  για τις πωλήσεις.

iove-veltionetai-to-oikonomiko-klima-alla-ochi-oi-prosdokies-sti-viomichania3

Η πρόοδος της εμβολιαστικής διαδικασίας και η επαναλειτουργία σημαντικών τομέων της οικονομίας βελτιώνουν τις προσδοκίες, καθώς ελαφρώς ενισχυμένος είναι ο αρνητικός δείκτης για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση, ενίσχυση εμφανίζεται στο ισοζύγιο για τα  αποθέματα, όμως υποχώρηση διαπιστώνεται για τα καταναλωτικά αγαθά, η οποία είναι ηπιότερη για τα ενδιάμεσα αγαθά. Άνοδος καταγράφεται για τα κεφαλαιουχικά, λόγω κυρίως της αισθητής βελτίωσης των προβλέψεων για την παραγωγή.

iove-veltionetai-to-oikonomiko-klima-alla-ochi-oi-prosdokies-sti-viomichania4

Μικρή υποχώρηση εμφάνισε το εργοστασιακό δυναμικό και αμετάβλητη  ήταν η εξασφαλισμένη παραγωγή. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής παρέμειναν αμετάβλητοι στους 4,6 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να υποχωρεί, στο 74,1% (από 75% τον Μάρτιο).

iove-veltionetai-to-oikonomiko-klima-alla-ochi-oi-prosdokies-sti-viomichania5

Στη βιομηχανική παραγωγή καταγράφηκε ενίσχυση 5,4% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο  πριν στην Ελλάδα έναντι αύξησης 10,9% στην ΕΕ27. Στο πρώτο τρίμηνο, αύξηση σημειώθηκε στα Προϊόντα Καπνού (21,0%), στον Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (17,6%) και στην Κλωστοϋφαντουργία (14,3%). Στους  βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, ενίσχυση σημειώθηκε στα Φαρμακευτικά προϊόντα (9,7%), στα Βασικά Μέταλλα (4,1%) και εξασθένιση  4,2% στα Τρόφιμα. Η μεγαλύτερη κάμψη σημειώθηκε στα Δερμάτινα είδη (-42,3%), στα Έπιπλα (-22,6%) και στα προϊόντα Ξύλου (-11,1%).

Ήπια εξασθένιση εμφάνισε η απασχόληση στη Βιομηχανία το 2020, αλλά άνοδος σημειώθηκε στο κόστος εργασίας. Το δ’ τρίμ. του 2020 οι απασχολούμενοι στη Βιομηχανία μειώθηκαν 5,4% ή 21,0 χιλ.  συγκριτικά με το δ’ τριμ. 2019 (στους 371,5 χιλ. από τους 392,5 χιλ.), έναντι μείωσης  0,6% στο σύνολο της οικονομίας. Το 2020 η απασχόληση στη βιομηχανία περιορίστηκε ήπια, 1,9% ή 7,4 χιλ. άτομα  (στους 382,2 χιλ. από τους 389,6 χιλ. το 2019), έναντι μείωσης 0,9% στο σύνολο της  οικονομίας. Σε ετήσια βάση, το κόστος εργασίας το 2020 αυξήθηκε 3,0% (στις 109,0  μονάδες από τις 105,8 ένα έτος πριν), σε συνέχεια ανόδου 0,5% το 2019 (105,2 μονάδες το 2018).

Ενίσχυση εμφάνισαν οι τιμές εισαγωγών και παραγωγού. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε αναστροφή της τάσης, με ενίσχυση των τιμών εισαγωγών τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο (6,3% από -4,9%). Αμετάβλητες οι τιμές στην Ευρωζώνη (-2,9%). Με σημαντική άνοδο κινήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο (11,9% από -0,5%). Οριακά με θετικό πρόσημο οι μεταβολές σε Ευρώπη (στην περιοχή του 0,2-0,3% από -1,1%).

Επίσης, σημειώθηκε αύξηση εξαγωγών και εμπορικού ελλείμματος βιομηχανίας τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στα €1,8 δισεκ. ανήλθαν οι εξαγωγές των βιομηχανικών  προϊόντων  τον Φεβρουάριο (+3,0%, y-o-y). Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα €2,2 δισεκ. από €2,0 δισεκ. ένα χρόνο πριν.

Φαρμακευτικά σκευάσματα και Αλουμίνιο ήταν τα κορυφαία εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα για το σύνολο του 2020.

iove-veltionetai-to-oikonomiko-klima-alla-ochi-oi-prosdokies-sti-viomichania6

Το σύνολο των νέων καθαρών ροών πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα άγγιξε τα €2,9 δισεκ. τον Μάρτιο, σημειώνοντας μικρή κάμψη. Η επέκταση στη χρηματοδότηση της βιομηχανίας συνεχίστηκε με ετήσιο ρυθμό 5,4%, υπό την επίδραση των μέτρων τόνωσης ρευστότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ερντογάν σε Μπάιντεν: Πρέπει να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο ίδιος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρέπει να επωφεληθούν της συνάντησης που θα έχουν...

Κορωνοϊος: 297 νέα κρούσματα και 17 θάνατοι – Στους 358 οι διασωληνωμένοι

Σε 297 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 17 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της...

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τουλάχιστον 7 στους 10 Έλληνες τάσσονται υπέρ

Το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ ένα 62% δηλώνει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, σύμφωνα με μελέτη...

ΥΠΑ: Παρατείνονται έως 21 Ιουνίου οι αεροπορικές οδηγίες για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού

Παρατείνονται έως τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00 το πρωί, οι αεροπορικές οδηγίες προς επιβάτες πτήσεων εξωτερικού και προς επιβάτες πτήσεων εσωτερικού,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!