Αρχική Κοινωνία Θρίλερ µε επιδοτήσεις 871 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες

Θρίλερ µε επιδοτήσεις 871 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες

«Πάγωσε» προσωρινά η πίστωση δεκάδων χιλιάδων λογαριασµών προκειµένου να αποφευχθεί το ενδεχόµενο κατασχέσεων.

Σε… θρίλερ εξελίχθηκε η πληρωµή εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ σε δεκάδες χιλιάδες αγρότες, καθώς την Πέµπτη η αντιπολίτευση µπλόκαρε τη συζήτηση και ψήφιση τροπολογιών στη Βουλή, µεταξύ των οποίων και τη ρύθµιση για το ακατάσχετο ύψους 7.500 ευρώ στις αγροτικές επιδοτήσεις. Αποτέλεσµα της εµπλοκής ήταν να «παγώσει» προσωρινά η πίστωση των λογαριασµών από την Τράπεζα Πειραιώς, προκειµένου να αποφευχθεί το ενδεχόµενο κατασχέσεων.

Η διαδικασία ξεκίνησε και πάλι το βράδυ της Πέµπτης, ενώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «για όσους δικαιούχους υφίστανται στα χέρια των τραπεζών (ως τρίτες) ενεργά κατασχετήρια επί των λογαριασµών πίστωσης των εν λόγω ενισχύσεων, η απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες θα ολοκληρωθεί µετά την ψήφιση της προαναφερόµενης τροπολογίας και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ».

ΚΑΝΤΕ CLICK ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ψηφισθείσα ρύθµιση ισχύει αναδροµικά από 10 ∆εκεµβρίου 2018 παράλληλα µε το ακατάσχετο του λογαριασµού ύψους 1.250 ευρώ µηνιαίως και εκτιµάται ότι αφορά το 88% των δικαιούχων που λαµβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις του Πυλώνα I, «δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσµου που έχει ταλανιστεί κατά τη διάρκεια της οικονοµικής κρίσης και ως εκ τούτου η προστατευτική ισχύς της ρύθµισης είναι ζωτικής σηµασίας για την ίδια την επιβίωση των αγροτών, καθώς οι άµεσες ενισχύσεις χορηγούνται στους παραγωγούς ως εισοδηµατικό δίκτυ ασφαλείας προκειµένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η γεωργική τους δραστηριότητα ανεξάρτητα από την επίδραση άλλων παραγόντων».

Τελικά, οι τροπολογίες ψηφίστηκαν την Παρασκευή, µε αποτέλεσµα να πληρωθούν συνολικά 870,9 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, την πράσινη ενίσχυση και ενισχύσεις σε νέους γεωργούς. Ειδικότερα, για τη βασική ενίσχυση δόθηκαν 323.511.303,21 ευρώ σε 595.858 δικαιούχους. Ετσι, µαζί µε την προκαταβολή που δόθηκε τον Οκτώβριο το σύνολο των επιδοτήσεων για την ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2018 ανέρχεται στο ποσό των 1.006.159.614 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 98,60% της αιτηθείσας ενίσχυσης. Οσον αφορά το Πρασίνισµα, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 525.823.405,57 ευρώ και αφορά 597.321 δικαιούχους.

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε 28,9 εκατ. ευρώ σε 70.324 νέους αγρότες. Αυτό σηµαίνει ότι φέτος, τόσο ο αριθµός των δικαιούχων όσο και το ύψος της ενίσχυσης είναι αυξηµένα σε σχέση µε πέρυσι, καθώς τον ∆εκέµβριο του 2017 η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ήταν ύψους 20.914.965 ευρώ και χορηγήθηκε σε 56.602 δικαιούχους. Γεγονός που οφείλεται στη χορήγηση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεµα 2018 σε 8.947 νέους γεωργούς. Ενισχύσεις de minimis Στην ίδια ανακοίνωση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ σηµειώνει ότι προχωρά στη χορήγηση των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας (de minimis).

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πίστωση των τραπεζικών λογαριασµών 44.953 δικαιούχων µε συνολικό ποσό ενίσχυσης 40,3 εκατ. ευρώ και έως τα Χριστούγεννα θα ολοκληρωθεί η χορήγηση ήσσονος σηµασίας στους αιγοπροβατοτρόφους της Λέσβου (1.600.000 ευρώ) και στους καπνοπαραγωγούς της ποικιλίας «Μπασµά» (8.300.000 ευρώ). Αξίζει να σηµειωθεί ότι, εκτός της ρύθµισης για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων έως τα 7.500 ευρώ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων κατέθεσε τροπολογία για την πλήρη εφαρµογή των διατάξεων του νόµου 4492/2017, που προβλέπει την υποχρεωτική πληρωµή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων µέσα σε 60 ηµέρες, µε την οποία συστήνεται ψηφιακή εφαρµογή για την ανάρτηση τιµολογίων από τους παραγωγούς και παραστατικών πληρωµής από τους εµπόρους, προκειµένου να γίνεται άµεση διασταύρωση στοιχείων.

Επίσης προβλέπεται µέχρι και η άρση του τραπεζικού απορρήτου σε περιπτώσεις υπόνοιας για καταχώριση νοθευµένων, εικονικών ή πλαστών παραστατικών. Εξάλλου, µε άλλη τροπολογία διευκρινίζεται ότι η ∆ιεύθυνση Κτηνιατρικής ∆ηµόσιας Υγείας του ΥΠΑΑΤ είναι αρµόδια για τα τρόφιµα ζωικής προέλευσης και σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις τροφίµων σχετικά µε την πρωτογενή παραγωγή νωπού γάλακτος, νωπών αλιευτικών προϊόντων, ζώντων δίθυρων µαλακίων, µελιού, αβγών, σαλιγκαριών και βατραχοπόδαρων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Alpha Bank: Eπιτυχημένη η έκδοση ομολόγου Tier 2 500 εκατ. – Στο 5,5% η απόδοση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου Tier2 από την AlphaBank, ύψους Ευρώ 500 εκατ., η οποία συγκέντρωσε το ισχυρό ενδιαφέρον κυρίως διεθνών αλλά...

Αναστασία Σακελλαρίου: Στην Alpha Bank έχουμε δομήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού

Αναλύοντας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο λόγω της πανδημίας, η Αναστασία Σακελλαρίου, Γενική Διευθύντρια - Chief Transformation Officer της Alpha Bank,...

Δυναμική παρουσία των Στελεχών της Alpha Bank Fin Forum 2021

Στο ψηφιακό συνέδριο FinForum, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Μαρτίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με θέμα “Shaping the future of banking...

Μαξίμου: Ο Τσίπρας στοχοποιεί τη Σ. Νικολάου – Υπονομεύει το πρόγραμμα εμβολιασμού

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη Σοφία Νικολάου με το πρόσχημα των συμβάσεων που έχει υπογράψει ως γενική...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!