Αρχική Κοινωνία Θάβουν νεκρούς σε... πάρκινγκ

Θάβουν νεκρούς σε… πάρκινγκ

Η προσπάθεια επέκτασης του κοιμητηρίου της Νέας Μάκρης και η πρόσφατη ταφή νεκρών στο πάρκινγκ του νεκροταφείου προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για παράνομες ενέργειες έχοντας προσφύγει ήδη στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα.

Το νεκροταφείο λειτουργεί παράνομα εδώ και δεκαετίες στην περιοχή, χωρίς να ‘χει δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Οταν όμως παρουσιάστηκε το πρόβλημα της χωρητικότητας, η δημοτική αρχή αποφάσισε να επεκτείνει το υπάρχον κοιμητήριο -αντί να φτιάξει νέο- αγοράζοντας παρακείμενο οικόπεδο.

Τότε οι κάτοικοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και με τρεις αποφάσεις που τους δικαίωναν κατάφεραν να σταματήσουν την επιχειρούμενη επέκταση.

Ωστόσο, η διαχρονική επιμονή των τοπικών αρχών οδήγησε σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και η οποία δίνει τη δυνατότητα επέκτασης «του υφιστάμενου κοιμητηρίου Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα στη βορειοανατολική πλευρά του και σε έκταση ιδιοκτησίας του δήμου.

Ο κατεπείγων χαρακτήρας της ρύθμισης απορρέει από την αδυναμία ανταπόκρισης του δήμου στην ανάγκη ενταφιασμού των θυμάτων της πυρκαγιάς, που έπληξε τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, λόγω κορεσμού των κοιμητηρίων».

Το συρματόπλεγμα

Στεφάνια επάνω σε τάφους σε πάρκινγκ του Δήμου Μαραθώνατα στεφάνια είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του οράματος του δημάρχου Ηλία Ψινάκη, με τον οποίο δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσει η «Εφ.Συν.» | 

Η δημοτική αρχή Μαραθώνα δεν έχασε χρόνο περιφράσσοντας τον δρόμο και το πάρκινγκ έξω από την είσοδο του νεκροταφείου με απλό συρματόπλεγμα, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έστειλαν στην εφημερίδα μας αναγνώστες. Και ήδη έγιναν εκεί οι δύο πρώτες ταφές.

«Πολλά μπορεί κανείς να περιμένει από μια δημοτική αρχή, από έναν δήμαρχο που χαρακτηρίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του (σχεδόν ομόφωνα) “ανίκανος και επικίνδυνος” μαζί με τα ελάχιστα πρωτοπαλίκαρά του, που του συμπαραστέκονται, και μια κυβέρνηση που τον στηρίζει αδικαιολόγητα, αλλά ότι θα επιχειρήσει να θάβει νεκρούς στον δρόμο, μοιάζει σχεδόν απίστευτο. Κι όμως, δυστυχώς είναι αληθινό…» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κωνσταντίνος Κουλούρης, κάτοικος της περιοχής και πρόεδρος του ΙΝΕΠΕΠ (Ινστιτούτο Επιστημονικών Εφαρμογών και Πολιτισμού).

Εξώδικο απέστειλαν κάτοικοι της περιοχής για το ζήτημα και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού ενώ έχουν προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστούν τον Σεπτέμβριο. Στο εν λόγω εξώδικο οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τόσο η λειτουργία όσο και η επέκταση του νεκροταφείου αποτελούν παράνομες ενέργειες καθώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που επιτάσσει η κείμενη νομοθεσία, όπως η πραγματοποίηση μελετών και εκθέσεων καταλληλότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε όμως έχουν προηγηθεί και οι απαραίτητες γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών των εμπλεκόμενων υπουργείων.

«Και περαιτέρω, πέραν της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και των εντεύθεν συνεπειών, λόγω της πλήρους ελλείψεως υδρογεωλογικής μελέτης, έλλειψης ιδιαίτερης δεξαμενής διανομής για την ύδρευση του κοιμητηρίου, προκειμένου να διακόπτεται η απευθείας επικοινωνία με το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας μελέτης διάθεσης υγρών αποβλήτων, λόγω πλήρους ελλείψεως χώρων υγιεινής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας χώρων νεκροθαλάμου, λόγω πλήρους ανυπαρξίας κατάλληλων μέτρων για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων και την προστασία από πλημμύρες, και του άμεσου κινδύνου παράσυρσης εξ αυτών τάφων κ.λπ., υφίσταται άμεσος κίνδυνος μόλυνσης και της υγείας όλων των κατοίκων της περιοχής» διαβάζουμε στο εξώδικο των κατοίκων, που τα σπίτια ορισμένων απέχουν λίγα μόλις μέτρα από το κοιμητήριο.

«Κατεπείγουσα διαδικασία»

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας ΨινάκηςEUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον δήμαρχο Μαραθώνα, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Ωστόσο αναφέρουμε την απάντηση του προέδρου της τοπικής κοινότητας, Μάκη Μεγαγιάννη, που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό irafina.gr, ο οποίος υποστηρίζει ότι η επέκταση του νεκροταφείου έγινε κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης για την υποχρεωτική ταφή των νεκρών της πυρκαγιάς στο κοιμητήριο της Νέας Μάκρης.

«Η κατεπείγουσα διαδικασία και η χρονική στιγμή όπου η Υπηρεσία Δόμησης Παλλήνης επρόκειτο να κλείσει λόγω αδειών των υπαλλήλων ανάγκασε την υπηρεσία του δήμου να εκδώσει μία άδεια εργασιών μικρής κλίμακας με την οποία επιτρέπεται μόνο περίφραξη και όχι περιτοίχιση του οικοπέδου.

»Με τα δεδομένα αυτά, ο δήμος προέβη στην εργασία αυτή με κατεπείγουσες διαδικασίες διότι δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο λόγω της ανάγκης ταφής των συνανθρώπων μας.

»Με την επαναλειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης της Παλλήνης η πρώτη άδεια που θα εκδοθεί θα είναι αυτή της περιτοίχισης του κοιμητηρίου και σίγουρα εντός των επόμενων ημερών θα γίνει και η απαραίτητη φύτευση του χώρου.

»Σίγουρα η εξέλιξη αυτή μόνο αρεστή δεν ήταν για τους κατοίκους της περιμέτρου του κοιμητηρίου, πράγμα που αναγνωρίζω απόλυτα. Για την εξέλιξη λοιπόν αυτή προσωπικά έθεσα στην Τεχνική Υπηρεσία την ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 της επέκτασης του σχεδίου πόλεως της περιοχής έως τα νέα όρια (20 μέτρα) που προβλέπονται από το κοιμητήριο» αναφέρει ο κ. Μεγαγιάννης.

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφέστατα η αναγκαιότητα ανεύρεσης ενός νέου χώρου, που θα λειτουργήσει ως κοιμητήριο. Ομως ένας τέτοιος χώρος οφείλει να πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και να έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, κάτι που απέχει από τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, με αποτέλεσμα την ταφή νεκρών δίπλα σε σταθμευμένα οχήματα και το άνοιγμα τάφων μπροστά στα μάτια περαστικών. Ο σεβασμός σε εκλιπόντες και ζώντες είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Η EY ανακηρύχθηκε παγκόσμια ηγέτιδα στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας

Η EY αναγνωρίστηκε από τη Forrester Research ως ηγέτιδα, στην έκθεσή της, The Forrester Wave™: Global Cybersecurity Consulting Providers, Q4 2021. Η Forrester αξιολόγησε 12 από τους πιο σημαντικούς παρόχους συμβουλευτικών υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της EY, βάσει 21 κριτηρίων, μεταξύ των οποίων οι προσφερόμενες υπηρεσίες, η στρατηγική και η παρουσία στην αγορά. Η έκθεση αναφέρει ότι οι ομάδες της EY «έδειξαν την ικανότητα να επιχειρούν κατά μήκος πολλαπλών τμημάτων, σε σύνθετα πολυεθνικά έ

Κ. Χατζηδάκης: Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα δημιουργήσουν εφέτος 86.000 νέες θέσεις εργασίας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022, που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την εβδομάδα που πέρασε. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρώτο από τα 11 νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που θα «τρέξουν» εφέτος και αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών κα

Κ. Χατζηδάκης: Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα δημιουργήσουν εφέτος 86.000 νέες θέσεις εργασίας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022, που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την εβδομάδα που πέρασε. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρώτο από τα 11 νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που θα «τρέξουν» εφέτος και αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών κα

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας

Στην αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων με σημαντικό τοπικό αποτύπωμα και την...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!