Αρχική Οικονομία Η χειραγώγηση του ευρώ από το Βερολίνο και οι Γερμανικές εκλογές

Η χειραγώγηση του ευρώ από το Βερολίνο και οι Γερμανικές εκλογές

Θα ανατιμηθεί το ευρώ και άλλο μετά τις γερμανικές εκλογές και τη βέβαιη νίκη της Αγκελας Μέρκελ ή θα υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου; Αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα που αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως οι «γκουρού» των αγορών, οι οποίοι πολύ συχνά αν όχι τις περισσότερες φορές, πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους. Γεγονός είναι ότι το ευρώ σημείωσε ένα εντυπωσιακό ράλι φέτος, έχοντας ανατιμηθεί περισσότερο από 13% έναντι του δολαρίου και κατά 5,5% σε εμπορικά σταθμισμένη βάση.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές των αγορών και ειδικότερα η Goldman Sachs, η άνοδος του ευρώ οφείλεται κυρίως στις ροές κεφαλαίων προς τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς και στην αναβάθμιση των προσδοκιών ανάπτυξης της ευρωζώνης. Και ενώ οι προσδοκίες ανάπτυξης της ευρωζώνης είναι μάλλον αμφισβητούμενες, ίσως περισσότερη σημασία θα πρέπει να δοθεί σε πολιτικές επιρροές όσον αφορά τις διεθνείς διακυμάνσεις των κεντρικών νομισμάτων όπως το ευρώ, το δολάριο και του γουάν.

Με δεδομένο ότι, η ευρωζώνη και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατευθύνεται ή και χειραγωγείται από το Βερολίνο, είναι πολύ πιθανό η εντυπωσιακή άνοδος του ευρώ μέσα στο 2017 να οφείλεται σε προσπάθειες επηρεασμού του εκλογικού σώματος της Γερμανίας υπέρ των σημερινών κυβερνώντων. Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο προσανατολισμός της κυβέρνησης Τράμπ σε ισχυροποίηση των ΗΠΑ στον εμπορικό ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Γερμανία, είναι επίσης πολύ πιθανό να εξηγεί την υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Εκείνο που μένει να δούμε είναι, τι θα συμβεί μετά τις Γερμανικές εκλογές. Η οικονομική λογική λέει ότι, μετά την οικονομική και πολιτική  σταθεροποίηση που θα προσφέρει η νέα κυβέρνηση της Αγκέλας Μέρκελ, το ευρώ θα πρέπει να ανατιμηθεί και άλλο. Όμως, μετά τις εκλογές δε θα υπάρχει λόγος για να αποσπαστεί η θετική γνώμη των Γερμανών ψηφοφόρων στην κυβερνητική συμπαράταξη με μέσο την περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ.
Η οποία αν συνεχιστεί, θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις Γερμανικές εξαγωγές, όπως και σε αυτές της συμμάχου της Γαλλίας. Ακόμα πιο σημαντικό θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο της Ιταλίας, όπου οι κρίσιμες εκλογές την άνοιξη του 2018, ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην γερμανοκρατούμενη ευρωζώνη.

Κατά συνέπεια, σε αντίθεση με την κοινή οικονομική λογική, η πολιτική πραγματικότητα δείχνει ότι, είναι περισσότερη πιθανή η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε κάποιο εύλογο διάστημα μετά τις Γερμανικές εκλογές. Εφ’ όσον τελικά συμβεί αυτό, τότε θα αποδειχτεί περίτρανα ότι το Βερολίνο και όχι οι αγορές κατευθύνει, ελέγχει και χειραγωγεί τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, με κύριο κριτήριο το συμφέρον της Γερμανίας και των εκεί κυβερνώντων.

ΠΗΓΗ

Most Popular

Measurement 14 girl advised to ‘give up the doughnuts’ by fat-shaming trolls on paid dating sites

Measurement 14 girl advised to 'give up the doughnuts' by fat-shaming trolls on paid dating sites Jess Mccartney, 26, states she actually is filled with...

Lass mich indem beschreiben Tageshoroskop steinbock Junggeselle Ehegattin

Lass mich indem beschreiben Tageshoroskop steinbock Junggeselle Ehegattin Monatshoroskop aus Monate Monats Horoskop nicht mehr da Monate. Horoskop zu Handen Tagesanbruch. Horoskop pro ubermorgen. Horoskop je...

tough dollars financial products that designers need fast approvals and closings

tough dollars financial products that designers need fast approvals and closings Finances dependant credit is becoming providing private hard cash lending close to a decade...

In relation to love advice on boys, this little bit of knowledge

In relation to love advice on boys, this little bit of knowledge goes in the top of checklist: in each circumstance, asking the understanding incorrect...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!