Αρχική Οικονομία Η χαμηλή εισπραξιμότητα φέρνει μειώσεις στα πρόστιμα για φοροδιαφυγή;;;

Η χαμηλή εισπραξιμότητα φέρνει μειώσεις στα πρόστιμα για φοροδιαφυγή;;;

ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 9,37% Η ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΚΕΜΕΕΠ ΚΑΙ ΣΤΟ 21% ΤΟΥ ΚΕΦΟΜΕΠ…
Επανεξετάζονται από το ΥΠΟΙΚ τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή.

Πέρασαν δυο χρόνια από τότε που έγινε επανακαθορισμός των φορολογικών προστίμων και στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι το πρόβλημα της πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας και των παρενεργειών με εικονικό θάνατο επιχειρήσεων παραμένουν.

Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για νέες μειώσεις των προστίμων καθώς και νέο τρόπο υπολογισμού τους προκειμένου “να λειτουργούν προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης και όχι της τιμωρίας” των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία.


Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί με το θέμα των φορολογικών προστίμων είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορούσε στην εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση τον Ιούλιο.

Το συγκεκριμένο μήνα, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, περιλαμβάνονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις συνολικού ύψους 746 εκατομμυρίων ευρώ από τρεις υποθέσεις φοροδιαφυγής τα οποία είναι “μηδενικής εισπραξιμότητας”. Με άλλα λόγια, επιβάλλονται πρόστιμα από τη φορολογική διοίκηση τα οποία είναι κοινό μυστικό ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Δεν είναι, πάντως, μυστικό και ότι από τα 97 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο, το μεγαλύτερο μέρος αφορά πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή, τα οποία δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ (εταιρείες που έχουν κλείσει κλπ).

Στο ΥΠΟΙΚ έχουν διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις που εντοπίζονται παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακολουθείται η πρακτική του εικονικού λουκέτου και της επαναλειτουργίας της επιχείρησης με νέα επωνυμία και νέο επιχειρηματία. Και όλα αυτά μόνο και μόνο για να μην πληρωθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις.

Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι είναι χαμηλή η εισπραξιμότητα από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισπραξιμότητα πρόσθετων φόρων και προστίμων που επιβάλλει το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) είναι μόλις 9,37% ενώ η εισπραξιμότητα των προστίμων και πρόσθετων φόρων που επιβάλλει το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου διαμορφώνεται μόλις στο 21%

Τα πρόστιμα

Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς τα πρόστιμα που επιβάλλονται μετά από έλεγχο έχουν ως εξής:

– Στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης εισοδήματος ή άλλης φορολογίας το ποσό του προστίμου κυμαίνεται από 10% έως 50% του ποσού φόρου που γλίτωσε ο φορολογούμενος.

– Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης επιβάλλεται πρόστιμο 50% του φόρου που γλίτωσε ο φορολογούμενος.

– Σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς ή μη υποβολής δήλωσης ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του φόρου που δεν απέδωσε ο φορολογούμενος.

– Στην περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης παρακρατούμενων φόρων που εντοπίζεται κατόπιν ελέγχου επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που έπρεπε να αποδώσει ο φορολογούμενος

– Το ποσοστό των προσαυξήσεων που χρεώνει το δημόσιο για την μη απόδοση φόρων ανέρχεται στο βασικό επιτόκιο πράξεων αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σήμερα είναι μηδέν) προσαυξημένο κατά 8,51 εκατοστιαίες μονάδες.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς των προστίμων για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων), δηλαδή της επιβολής αναλογικού προστίμου επί της αξίας του μη εκδιδόμενου στοιχείου, αυτοτελούς προστίμου 100 έως 2.500 ευρώ (που πολλαπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής) και της επιβολής της ποινής προσωρινής διακοπής λειτουργίας.

πηγη: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν για κυρώσεις στην Τουρκία

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου...

Παραδίδει σκυτάλη η Τουλουπάκη – Την Πέμπτη η στελέχωση της υπερεισαγγελίας διαφθοράς

Την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020, συνέρχεται το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου, για να στελεχώσει την νεοσυσταθείσα υπερεισαγγελία, δηλαδή το τμήμα Οικονομικού...

Στουρνάρας: Μεγαλύτερη ύφεση το 2020 – Aισιοδοξία για το εμβόλιο – Ευκαιρία οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Το νέο lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας...

Η Ιαπωνία εγκαινιάζει προηγμένο δορυφόρο με τεχνολογία λέιζερ

Η εκτόξευση του δορυφόρου δεν μεταδόθηκε ζωντανά λόγω της ευαίσθητης φύσης της τεχνολογίας λέιζερ. Ένας ιαπωνικός δορυφόρος που μεταφέρει τεχνολογία λέιζερ εκτοξεύτηκε στο διάστημα την...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!